Nataša Belec - Lukavci v občini Križevci - Moj Vrt Obilja #24

Nataša Belec- Lukavci v občini Križevci

Vrt se nahaja na kmetiji v Lukavcih v občini Križevci in je v tej podobi nastal v letu 2022 na že prej obstoječem vrtu. Vrt obsega šest dvignjenih gred in eno visoko gredo in je skoraj v celoti zelenjavni z zeliščnim kotičkom in jagodami pri katerih sem uporabila črno agrofolijo.

Začetki vrtnarjenja

Načrt sem v celoti izdelala sama. V veliko pomoč mi je bila spletna stran Vrta Obilja. Mož in sin sta izdelala dvignjene grede omejene z lesenim okvirjem ter zaščitno mrežo pred voluharjem in bramorjem. Navozili smo zemljo in uredili vrtne poti, katere smo zastrli z lesnimi sekanci. Vrt pa krasi dvignjena greda iz palet, kjer mi dobro uspevajo zelišča in začimbnice. Le-te z veseljem uporabim pri kuhanju. Krompir pa raste na njivi zraven vrta.

 

Kaj vse raste na mojem Vrtu Obilja

Šele z ureditvijo vrta po mojih željah sem zares začela z veseljem vrtnariti, za kar me je navdušila tašča. Pridelujem vso vrsto zelenjave: listnato, čebulnice, stročnice, gomoljnice, korenovke, plodovke.

 

Kako si olajšam delo ?

Redno zalivanje in gnojenje za zagotavljanje dovolj hranil je še posebej pomembno v sušnih obdobjih. Pred leti smo v neposredni bližini vrta uredili tudi vrtni studenec. V vrtnarskem koledarju Vrta Obilja je dovolj prostora za zapiske, zato vanj vsakokrat zabeležim opravilo na vrtu, ali je to gnojenje, setev, pobiranje pridelka. Vsake toliko časa pa vrt tudi fotografiram.

Prav tako uporabljam vrtni meter Vrta Obilja, katerega z lahkoto napnem čez vrtne grede. Pomaga mi pri tem, da držim ravno črto in pravilno sadilno razdaljo različnih vrtnin.

Načrti za prihodnost

V prihodnje želim izdelati kompostnik iz palet in se lotiti pridelovanja svojega lastnega komposta. Nabavila bom tudi nihajno motiko, da bo pletje in okopavanje enostavneje. V vrtnarjenju res uživam, saj poskrbim za zdravo, svežo in okusno hrano za mojo družino, hkrati pa aktivno preživljam čas na prostem, kar me pomirja in sprošča.