Marko Kodrič - Okolica Dobove - Moj Vrt Obilja #28

 

Moj vrt se nahaja v Dobovi na Malem Obrežu, ki meri 10x8m. Čez cel dan s soncem obsijan vrt sestavlja osem dvignjenih gred 4×1,1m, dve dvometrski gredi in pa še rastlinjak dolžine 10x4m v katerem so tudi štiri dvignjene grede 2x1,1m. Prav tako je v sklopu vrta še ena visoka greda, kjer so zelišča. Greda velikosti 5x3m za šparglje in jagode pa je ograjena s kamni.

Vrtnarski začetki

Moji vrtnarski začetki so se začeli že pred več ko šestimi leti. Ko sva se takrat z ženo preselila v hišo, mi je tast pomagal preorali del parcele, kjer je sedaj postavljen moj vrt. Tast je imel že od začetka zelo lep vrt, to me je motiviralo in nekako gnalo do tega, da bi tudi sam lahko imel tako lep vrt. Zato sem ga z zanimanjem spraševal in se učil.
Marko Kodrič- okolica Dobove- Moj Vrt Obilja #28

Prehod na neprekopavanje

Vendar pa sem že kmalu ugotovil, da mi ta tehnika frezanja ni všeč, ker je plevel zarasel cel vrt, tla pa so bila razpokana. Tako smo nadaljevali še kakšne 2 leti in vedno je bil rezultat isti, pridelka pa ne prav dosti. Zato sem začel raziskovati po spletu, kako bi si delo na vrtu lahko olajšal, zraven tega pa bi imel čim večji izkoristek vrta.

Kako si olajšam delo ?

No tako sem spoznal Vrt Obilja, ki mi je odprl vrata v nov sonaravni način vrtnarjenja, brez prekopavanja. In že v prvi sezoni sem bil nagrajen z obiljem pridelka, res pa je tudi, da sem upošteval vse nasvete in tehnike. Tako so nastale dvignjene grede, stojalo za sadike z namenskimi lučmi, pridelava svojih lastnih sadik in prav tako pridelava svojega lastnega komposta.

Kaj vse raste na mojem Vrtu Obilja?

Na mojem vrtu obilja rastejo prav vse vrste zelenjave: solata, špinača, blitva, brokoli, cvetača, paradižnik, buče, kumare, zelje, sladki krompir, zelena, nadzemna kolerabica, fižol, grah, paprika, feferoni, čebula, česen, rukola, melancani, krompir, šparglji, zelišča,… pa verjetno sem še kej pozabil naštet.

Ugotovitve in nova znanja

Od začetka upoštevam do dneva in ure natančno koledar Vrta obilja in Marije Thun. Po nekaj letni praksi sem ugotovil, da vsekakor ima vpliv na boljši končni rezultat. Sedaj delam že vse po občutku in še vedno uporabljam vsako leto koledar Vrta Obilja. Zelo pomembno je, da se čim manj obremenjuješ s tem in delaš vse z ljubeznijo. Tako je zagotovljen Vrt Obilja.

Izzivi in nevšečnosti

Največji izziv mi predstavlja pridelovanje komposta. Vsako leto ga nekaj pridelam iz travnega odkosa, listja, konjskega gnoja, vendar ne dovolj. Zato sem letos kupil 5m³ ekološkega komposta in zapolnil vse gredice z novimi hranili. Prav tako imam tudi banjo v kateri imam kalifornijske deževnike, kjer pridelujem vermikompost.  Še bolj pomembno od samega komposta pa je tekočina, ki jo zbiram in uporabljam kot gnojilo pri zalivanju vrta.

Kaj mi vrtnarjenje pomeni?

Meni vrtnarjenje predstavlja res veliko sprostitev, meditacijo, užitek v vsakem trenutku na vrtu in povezovanje z naravo. Vsakič sem nagrajen tako jaz, kot tudi moja družina.  Prav tako pa uživam tudi v kuhanju, kajti moj Vrt obilja mi nudi prvovrstne sestavine, da z njimi pripravljam različne smoothie in jedi.

Zaključek

Nikoli ne veš kam te pripelje pot strasti do vrtnarjenja, zato puščam odprta vrata raznim priložnostim. Prepričan pa sem, da bom še naprej užival v vrtnarjenju in oskrboval svojo družino in bližnje z vsemi dobrotami iz vrta.