Ana Vindiš iz okolice Haloz - Moj Vrt Obilja #22

 

Ana vindiš haloze

Vrtnarski začetki

Pred 6-imi leti sem se zaradi ljubezni preselila iz Škofje Loke v Haloze. S partnerjem sva kupila zapuščeno kmetijo v Podlehniku, ki pa ima na šestih hektarjih ravno toliko ravnine, da lahko parkiraš 2 avta na dvorišču. 

Ker so Haloze vinorodni okoliš in je zemlja kamnita lapornata, je vrtnarjenje kar zahtevno. Pred tremi leti sem izrazila željo, da bi imela visoke grede v smislu teras in možu narisala, kako sem si zamislila, on pa je moji želji ugodil in mi izdelal 9 visokih gred 1.5 m × 3 m, med njimi pa so stopnice. Veliko informacij o vrtnarjenju sem pridobila od Vrt Obilja, kupila sem si tudi dve knjigi in nekaj orodja. Ker sva oba zaposlena, partner v tujini in ga med tednom ni, jaz doma skrbim za 3 hčere in od 10 do 30 ovc. Vrtnarjenje je kar zahteven projekt zame in brez načrtovanja ne gre. Zato uporabljam koledar od Vrta Obilja.

 

Vzgoja sadik

Večino sadik vzgojim sama, za vzgojo imam predelano grelno omaro in mali rastlinjak. 

Ana Vindiš- okolica Haloz

Kako si olajšam delo?

Gred ne prekopavam, ampak vsako leto samo dodam kompostiran ovčji ali konjski gnoj. Zastirka, ki jo uporabljam, je ovčja volna in se super obnese. Zalivam z deževnico, ki je v cisterni pod hišo. Na teh gredah pridelam zelenjavo za celo leto, veliko jo tudi podarim. Umetnih pesticidov in gnojil ne uporabljam. Uporabljam čaje, koprivne pripravke, žajbelj, liste asimine, sodo bikarbono, mreže proti mrčesu itd.

Zaključek

Željo po vrtnarjenju sem dobila zaradi otrok, ker bi rada znanje prenesla tudi nanje, da bodo vedeli, da zelenjava ne raste v trgovinah. Ponosna sem, ko mi uspe vzgojiti dobre sadike in iz njih zraste nekaj okusnega.