Tatjana Živič iz okolice Škocjana - Moj Vrt Obilja #21

Tatjana Živič Škocjan

Vrtnarski začetki

Vrt se nahaja na kmetiji v okolici Škocjana, nastal je v marcu 2020, med prvo koronsko karanteno, ko je bilo časa za nove ideje in raziskovanja zares ogromno. Tašča nama je s partnerjem velikodušno odstopila del obstoječega vrta ob njivi, ki sva ga širila na travnik še pred sadilno sezono. Zavihala sva rokave in se lotila garaškega dela, saj je novi del nastal kar z izkopavanjem travnate ruše in navozom nekaj let uležanega preperelega hlevskega gnoja.

Vzgoja lastnih sadik

Seveda sva vzgojila tudi domače sadike iz semena, in sezona za sajenje je že bila tu. Prvo leto so bile posajene sadike zelo majhne, saj sem jih posejala kar pozno, ampak so iz humusne zemlje polne deževnikov vseeno zrasle v močne, polne pridelkov. Tako sem spoznala, da je veliko v kakovosti zemlje in sklenila, da vsako leto na vrt navoziva dodatno plast domačega črnega humusa.

Napredki na vrtu

Naslednje leto 2021, ko pa sva izvedela za bolj priročen način izdelave gredic s pokrivanjem Tjaše in Robija z Vrta Obilja, sva zopet širila vrt in tokrat popolnoma brez truda! To leto sva uvedla tudi izboljšave vrta, kot je uporaba lokov s kopreno za prekrivanje proti škodljivcem, uporaba črne agrofolije za pod bučke in pa najpomembneje zastiranje vrtnih poti s sekanci. Koliko nepotrebnega pletja sva si prihranila, takrat je vrt šele postal pravi užitek, ne pa le pletje in delo.

 

Rešitev za poletne dni

Lansko leto 2022 sva uvedla še zadnjo nepogrešljivo izboljšavo na vrtu, to je namakalni sistem! Opremljen je s časovnikom in tako ni več skrbi ob sušnih obdobjih.

Tatjana Živič Škocjan

Zaključek

Skozi ves čas vrtnarjenja sem neprestano obiskovala spletno stran Vrta Obilja, kjer sem našla vse do zadnje informacije o škodljivcih, kompostu, oporah, posameznih sortah zelenjave in nasvetih, tu sem prav tako odkrila njuno znano nihajno motiko, ki jo uporabljam za pletje, plevel se lepo na gredici posuši in izgine. 

Ekipi Vrta Obilja, hvala za vse vaše nasvete, vrtnarjenje je z vajino pomočjo prav res postalo ena sama zabava!