Moj Vrt Obilja #7 - Martina Bastarda, Horjul

 

Že spomladi sem na vrtnarski delavnici obljubila, da pošljem kakšno fotko našega novega vrta. Končno sem našla 5 minut za tole objavo 

Letos smo spomladi naredili vrt na novo, po Robertovi knjigi Štihanje? Ne, hvala. Gredice so zložene iz dveh plasti -delno predelanega hlevskega gnoja in zadnje plasti iz komposta. Ker še nismo izkušeni vtrnarji, se letos učimo, kdaj se kaj seje/sadi, kako vzgajati lastne sadike, koliko česa sploh potrebujemo za 3 člansko družinico in kako goste naj bodo zasaditve. Letos je skoraj vse pregosto.

Na vrat na nos smo se odločili, da našega novega vrta ne bomo štihali in smo kompost kar kupili v trgovini, napol predelan hlevski gnoj pa pri lokalnemu kmetu. Za naslednjo sezono kompostiramo sami. Dva kompostna kupa sta pod bučami, za hišo pa imamo še dva kompostnika za kuhinjske in vrtne odpadke. Tudi kompostirati se šele učimo.

S fotkami sicer nisem ujela najlepše faze vrta, ko je bilo vse bujno in zeleno, tako je na njih zajeta ena faza prej in trenutno stanje, ko nam kumare, bučke in paradižniki že rjavijo. Ker nimamo zelo veliko časa, vrt nismo nič posebej gnojili, pleli, zalivali ali kako drugače dodatno negovali. "vržemo na gredo" in kar je, je.  Zato smo s pridelkom kar zadovoljni. Pa da ne omenjam, da ga nismo niti enkrat opleli, to mojo mamo še najbolj fascinira. Me prav zanima, koliko časa bo vztrajala na svojih starih navadah.

Nagajajo nam sicer ptiči, ki so pojedli ves grah in precej solate. Polži so vztrajno jedli sadike buč zasajenih na kupih hlevskega gnoja, ki ga kompostiramo za naslednjo sezono. Polžev pa na vrtu res ni čisto nič, čeprav jih je ogromno na travniku okrog.

V rastlinjaku
V rastlinjaku

 Pred kratkim smo postavili še rastlinjak, ki bo letos za zimsko solato, drugo sezono pa verjetno za paradižnik. Drugače pa na našem novem vrtu zelo uživamo in se veselimo vsake rastlinice, ki se "lepo prime" in dobro obrodi. Spomladi bomo vrt verjetno še malo razširili, ker nam že zmanjkuje prostora, hehe.

Lep pozdrav vsem in naj bujno raste !!!

Martina Bastarda,
Horjul, 3. 8. 2018