Škorec

Sturnus vulgaris
Škorec spada med najpogostejše ptičje vrste. S človekom se je iz stare celine razširil še v Severno Ameriko, Novo Zelandijo in Avstralijo, v več podvrstah pa že od nekdaj naseljuje tudi severno Afriko. Prvotno je naseljeval svetle listnate gozdove, kasneje se je odlično prilagodil življenju v kulturni pokrajini. Visokodebelni sadovnjaki in polja prepredena z živimi mejami so odlično življenjsko okolje za to vrsto.

Kako se oglaša škorec

Skrbno prisluhni spodnjemu zvočnemu posnetku, da prepoznaš, ali je škorec v bližini tvojega vrta.


Avtor zvočnega posnetka je Tomi Trilar, Prirodoslovni muzej Slovenije


Škorec sodi med pogostejše ptičje vrste

Jeseni se s škorci najlažje spoznavamo. V velikih jatah se spreletavajo po pokrajini in se ob večerih hrupno zbirajo na svojih prenočiščih, največkrat v krošnjah visokih dreves. Nemalokrat kar v parkih sredi velikih mest. Celo ponoči je slišati čebljanje posameznikov, ki jih je zmotil bližnji sosed na veji ali kuna, morda tudi mačka, ki ponoči zalezujeta speče ptice. Tisočglave jate škorcev letijo kot en ptič, kar opazovalcu nudi osupljivo predstavo skladnosti in veščine leta, kajti škorci so znani kot izborni letalci.

Škorec (Sturnus vulgaris) spada med najpogostejše ptičje vrste. S človekom se je iz stare celine razširil še v Severno Ameriko, Novo Zelandijo in Avstralijo, v več podvrstah pa že od nekdaj naseljuje tudi severno Afriko. Prvotno je naseljeval svetle listnate gozdove, kasneje se je odlično prilagodil življenju v kulturni pokrajini. Visokodebelni sadovnjaki in polja prepredena z živimi mejami so odlično življenjsko okolje za to vrsto. Človekove bližine se ne boji, kljub temu da velja za previdnega ptiča. Okolje, ki ga je priredil človek, škorcu ponuja možnost preživetja kar se prehranjevanja tiče in gnezdenja. Večina škorcev nas pozno jeseni zapusti, peščica pa jih vztraja v naših krajih tudi pozimi. V krajih, kjer so zime brez snežne odeje, škorci praviloma ostanejo doma. To velja za Veliko Britanijo in Sredozemlje. Južno Sredozemlje je eno od prezimovališč evropskih škorcev, mnogi pa se selijo tudi v severno Afriko. Vrnejo se kmalu, morda so celo prvi med selivkami. Že konec januarja obiščejo dupla in gnezdilnice, v katerih so gnezdili lansko leto. Dolgotrajna zima lahko prižene škorce celo v ptičje krmilnice, kjer stikajo za sadjem in lojem, radi kljunejo tudi v kruh in različno zrnje. Škorci ne spadajo med običajne goste ptičje krmilnice, le ob izjemno dolgih zimah jih bomo lahko opazovali v njih.

Življenjsko okolje škorca

Pesem škorca je prikupna zmešnjava škripajočih in klopotajočih zvokov, med žlobudrav napev pa je vpletena pesem drugih ptic in tudi drugih zvokov, ki jih ta živi magnetofon pobere v okolici. Tako lahko z drevesa nad vami zatuli avtomobilska sirena ali zazvoni mobilnik, zakvaka žaba in zalaja pes. Ob petju pevec trepeta s povešenimi perutmi. Najboljši način spoznavanja s škorci je opazovanje pri gnezdu. Kot duplar se največkrat odloči za duplo, ki ga je je iztesal veliki detel. Takšno domovanje ima ravno pravšnjo prostornino in vhodno odprtino. Ker detlovih dupel ni toliko, da bi jih bilo dovolj za vse škorce, pridejo prav tudi druga gnezdilna mesta. To so lahko vrzeli pod strešnikom ali podobna mesta, ki jih ponujajo zgradbe, še najraje pa se bo odločil kar za gnezdilnico. Gnezdilnica za škorca ima vhodno odprtino 50 mm, njena prostornina pa je vsaj za tretjino večja od tiste, ki je namenjena manjšim vrstam. Tradicija nameščanja škorčnic v sadovnjake je stara že stoletja, saj so se ljudje že v starih časih zavedali pomena teh ptic na vrtu, polju in v sadovnjaku. Škorci so družabni in med sabo nenehno povezani. Pari, ki gnezdijo v bližnji soseščini, vzdržujejo stike tudi med gnezdenjem. Ko jim preti nevarnost, družno opozarjajo nanjo in skušajo pregnati vsiljivca oziroma napadalca. Ko mladiči zapuščajo gnezdo, jih bodrijo tudi drugi škorci v sosedstvu, ne samo njihova starša. Zelo razvit socialen omogoča škorcem preživetje in složnost v velikanskih jatah jeseni, ko se nenehno iščoč hrano spreletavajo po zelo širokem območju. Hrano iščejo v glavnem na tleh, kjer z razmeroma močnimi nogami zlahka merijo razdalje po travnikih in poljih in stikajo za talnimi žuželkami in polži. Lovijo vse od bramorjev in kobilic do polžev, tudi slepce in deževnike. S sunkovitimi gibi glave s kot pinceta prefinjenim kljunom energično pretaknejo tla, zlasti travno rušo in v hipu potegnejo ven neprevidnega hrošča ali gosenico, v vlažni travi pa konča v njihovih kljunih mnogo polžev. V negnezditvenem obdobju se škorci v jatah družijo z vranami.

Prehranjevanje

Še najbolje bomo spoznali njihov jedilnik ob gnezdilnici, kamor starša odraščajočim mladičem marljivo prinašata raznoliko hrano. Tedaj se šele zavemo pomena škorcev in jim lažje odpustimo njihove obiske v češnji ali vinski trti. Škorci namreč jedo tudi sadje in različno jagodičevje, zato lahko ogrozijo vinograd ali nasad češenj, kadar ga obiščejo v večjem številu. Pravzaprav jih večina ljudi pozna samo po tej navadi, da pa pospravijo velikanske količine členonožcev in mehkužcev, pa navadno še opazijo ne. Škorce odvračamo od pridelka z mrežami in strašili, ki pa jih pametni ptiči kmalu prepoznajo kot nenevarne, zato jih moramo večkrat zamenjati z drugimi ali prestavljati.

Škorec na sonaravnem vrtu

V vrtnem okolju veliko škorcev konča zaradi zastrupitve z zastrupljenimi bramorji in drugimi žuželkami. Bramorji so njihov pogost plen, zato ne gledajo ravnodušno na zastrupljene, ki tavajo po površini, kajti od strupa omamljeni vedno zapustijo svoje rove. Lahko dostopna zastrupljena hrana pa seveda pomeni škorcem njihov konec. Kljub temu, da na našem domačem vrtu ne vladajo pesticidi, pa je v letih stalnega opazovanja propadlo kar nekaj celotnih legel teh ptic, kajti škorci letajo po hrano za mladiče tudi zelo daleč. Značilno za pogine zaradi uživanja zastrupljenih velikih žuželk je, da propadajo gnezda že skoraj godnih mladičev, ki se hranijo z večjim plenom, saj so sposobni uživati večje zalogaje od goličev.

V severni Afriki lovijo škorce, ki prezimujejo v teh krajih z velikanskimi mrežami in kot delikateso prodajajo na tržnicah. Tudi v evropskem Sredozemlju tradicija lova na škorce kot tudi na druge ptice pevke še ni zamrla. Pravi čudež preživetja nam predstavljajo, zato vsaj mi glejmo nanje z drugačnimi očmi, predvsem kot pomembne v življenjskem krogu, ki nas obdaja. V času spomladanskih ljubezenskih ritualov pa bodo s pesmijo in posnemanjem glasov zabavali tudi nas.

O avtorju prispevka

Ivan Esenko

Pisatelj, fotograf in v splošnem rečeno izjemen opazovalec Narave. Posebno dejaven je pri proučevanju živalstva in njegovega pomena v vrtni ekologiji. Več let je bil zaposlen v čebelarstvu, aktivno se ukvarja s pticam in netopirji ter je aktivni član mnogih društev. Trenutno je najbolj aktiven v ZOO Ljubljana.