Moj Vrt Obilja #19 - Maja Mirnik (Višnja vas pri Vojniku)

Smo v barako se podali, da bi orodje za delo v vrtu poiskali.

Čaka nas tam kup semen, da na vrtu bo kar dren.

Najprej pa na stran Vrt Obilja pogledati grem, saj tam vedno nekaj novega izvem…

Po nasvetu njih že lani je bilo rastlin in zelenjave res obilo…

Koplji, gnoji in poslušaj navodila in imel boš vrt poln obilja.

Od spomladi, ko bo solata mlada obrodila, grah, čebulček bo pognal, pesa, česen, pa krompir, fižol in rukolo bomo posejali in se kmalu ob kosilu veselo nasmejali.

Vrt Obilja nam bo navodila dal, da z veseljem bom naprej sejal in samo oskrben bom postal.

Naš vrt je velik (cca 60m2), vsega skupaj je 12 gredic in zeliščna greda.
Prvo sezono, ko smo vrt preuredili v nizke grede brez prekopavanja nam je nekoliko ponagajal bramor, ki smo ga verjetno dobili z novo zemljo. Vendar nas to ni ustavilo pri ustvarjanju domače zelenjave. Je bilo pa treba kaj večkrat posaditi. Z dvignjenimi gredami smo bili zelo zadovoljni, saj je bilo veliko manj prekopavanja, z zastirko pa je vse skupaj še hitreje raslo in tudi zalivati ni bilo potrebno toliko. Vrt je namenjen štiri članski družini.
Zelo radi imamo zelenjavo, posebno, če zraste v domačem vrtu. Pri saditvi smo upoštevali smernice setvenega koledarja in skrbno hodili opazovati, kako vzklije in raste. Morda smo solate malo preveč posejali, zato smo jo delili tudi s prijatelji. Pri korenju pa moram reči, da nismo bili tako uspešni. Peteršilj, rdeča pesa, cvetača, brokoli, mehiške kumare, por, bučke... pa so zelo lepo obrodile. V veselje pa nam je bilo, da ni bilo veliko zeli, saj je zastirka to preprečila. Zelo radi se držimo vaših navodil, ki jih tudi redno spremljamo. Tako bomo storili tudi letos. Krompir, solata, por, rdeča pesa, peteršilj, korenje in redkvica so že v zemlji in upamo na toplejše dni, da bo vrt kmalu ozelenel. Jagode se že pripravljajo na cvetenje in komaj čakamo prvih sadežev.

Veseli bomo kakšnih vaših novih priporočil, ki jih bomo z veseljem upoštevali.

Maja Mirnik
Višnja vas pri Vojniku, 21.4.2022