Peteršilj

Petroselinum crispum
Klasična sveža začimbnica slovenskih vrtov, ki je uporabna celo sezono. Uživamo njegove liste, stebla in tudi korenino. Čeprav kali dolgo časa, to njegova vse stranska uporabnost kasneje v sezoni odtehta.

Družina: Kobulnice (Apiaceae)
Sorodne rastline: korenček, koromač, stebelna zelena, gomoljna zelena

Peteršilj vzgoja - kdaj in kako sejati

Peteršilj sejemo direktno na gredo ali v lončke in korita, kjer bo rasel čez sezono. Lahko ga vzgajamo iz sadik, torej v malih sadilnih celicah in kasneje presajamo, vendar je na presajanje precej občutljiv. Sejemo ga od konca februarja do konca maja. Semena kalijo 20-30 dni, predvsem zgodnji posevki najdlje, saj je zemlja še hladna in semena čakajo na malo toplejše klimatske pogoje oziroma vzklijejo v njim primernem času. Če semenu peteršilja primešamo semena rdeče redkvice (razmerje 10:1), nam bo redkvica ''kazala'' mesto sejanja peteršilja, saj vzklije pred njim. Ob pobiranju redkvice, rahljamo samo zemljo okoli mladih rastlin, kar ugodno vpliva na njihovo nadaljnjo rast ter debeljenje korenov.

Peteršilj, ki ga želimo svežega uporabljati čez zimo, sejemo v korita konec avgusta.

Sadilna razdalja

Sejemo gosto in naknadno redčimo po potrebi. Rastlinam pustimo razdaljo 15 cm narazen, medvrstna razdalja naj bo 25 cm.

Mešani posevki

Peteršilj lahko brez večjih pazljivosti vključimo na vrt, saj ga navadno ne pridelujemo večjih količin. Odlično se ujame s solato, čebulo, paradižnikom, kumaro. Rdeča redkvica ali vrtna kreša kot markirni posevek prav tako dobro vplivata na peteršilj.

Kodrolistni peteršilj Vrt obilja
Kodrolistni peteršilj

Bolezni in škodljivci

Mlade korenine lahko obgloda bramor. Drugih hujših škodljivcev ali bolezni nima. Na listih lahko opazimo pegavost, s prepogostim zalivanjem po njegovih listih pa lahko sprožimo nastanek pepelaste plesni.

Nega

Klični listi so vidni po 5-15 dneh. V tem času se pojavijo tudi prve pleveli, zato jih moramo v bližini peteršilja odstraniti previdno. Okopavamo med vrstami in smo pri tem dosledni. Z obilno zastirko zmanjšamo pojav pleveli in hkrati ohranjamo vlago v tleh kar preprečuje razcepljanje korenin.

Pridelek

Peteršilj je uporaben v celoti. Najprej in večino sezone koristimo njegove liste ter stebla. S postopnim trganjem začenjamo konec meseca maja in ga obtrgujemo vse do konca oktobra. Nato je za uporabo zrela korenina, ki jo izkopljemo ter shranimo v svižu oz mivki, kot ostale korenovke. Peteršilj posejan konec avgusta, ki raste v notranjih prostorih, obtrgujemo čez celo zimo.

Skladiščenje

Liste in stebla najbolj porabimo kar sveže, saj le tako uživamo v aromi peteršilja. Višek zelenja najbolje spravimo tako, da zelenje nasekljamo na drobno in zamrznemo. Pravilno skladiščen koren, čez zimo počaka do meseca maja naslednje leto! (več o pravilnem skladiščenju preberite tukaj). Koren peteršilja lahko pustimo tudi v zemlji, vendar ga moramo zaščititi s plastjo slame, da zemlja okoli njega ne zmrzne. Po potrebi korene sproti odkopljemo in uporabimo.

Vzgoja
Januar
Februar SETEV
Marec SETEV/PRESAJANJE
April SETEV/PRESAJANJE
Maj RAST
Junij PRIDELEK
Julij PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O peteršilju

Paradižnikova solata ne more biti brez svežega peteršilja, zato ga je na vrtu vedno na zalogi. Veliko bolj sem vajena uporabe perja, kot korenine, a tudi to pozimi vedno bolj pogosteje dodajam toplim juham ali enolončnicam.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus