Stebelna zelena

Apium graveolens
Vzgoja poteka od meseca februarja naprej, ko na toplem sejemo semena, da si pripravimo sadike. Pri listnati zeleni uživamo mesnata sočna stebla, poznamo pa še gomoljno in listno zeleno. Prva rodi odebeljene gomolje, druga je dišavnica s katero začinimo jedi.

Stebelna zelena vzgoja - kdaj in kako sejati

Semena sejemo že od februarja do marca, saj za vzgojo sadik potrebujemo več kot 2 meseca. Ker so semena zelo drobna, jo sejemo gosto v kalilne posode ali večja korita. Poleg tega je zelena precej občutljiva na presajanje, zato si vedno vzgojimo nekaj več rastlin. Iz goste zasaditve, mlade rastlinice pikiramo v sadilne platoje, posamezne sadilne celice ali lončke. Rastlinice pikiramo, ko vidimo 3-5 pravih listov zelene. Pazimo, da pri tem posameznih rastlin ne sadimo globlje, kot je rastlina vzklila in rasla že prej.

Presajanje in sadilna razdalja

Sadike zelene na prosto presajamo od aprila do konca meseca maja. Tudi pri presajanju na gredice moramo biti pozorni in je ne smemo saditi pregloboko. Sadimo jo na razdalji 25-35 cm.

Mešani posevki

Zelena je vrtnina, ki jo brez težav vključimo na vrtu z drugimi rastlinami. Še posebej dobro se ujame s kapusnicami, saj odganja kapusovega belina. Navadno je le ne sadimo skupaj s peteršiljem in korenjem, saj gre za kobulnice, s katerima je v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. Na listih lahko opazimo uši, ki srkajo rastlinski sok. Pri teh težavah si lahko preventivno pomagamo z diatomejsko zemljo.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan, prvih 5 dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi kompostne zastirke ni potrebno redno zalivati. Če obilne zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Ker zelena potrebuje bogato vlažno prst, se v obilni kompostni zastirki počuti odlično. Zeleno redno okopavamo in okoli nje odstranjujemo plevel. 

Pridelek

Stebelno zeleno obiramo od junija do konca septembra. Obtrgujemo jo postopoma, vedno le zunanja stebla. Tako spodbudimo njeno nadaljnjo rast. Uporabni so tudi njeni listi, ki jih uporabimo kot začimbo ali shranimo za čez zimo.

Skladiščenje

Svežino in sočnost stebelne zelene okusimo kadar jo poberemo direktno iz vrta. Na hladnem sicer počaka teden dni. Ker stebla vsebujejo veliko natrija, lahko iz nje naredimo pravo zelenjavno sol (ne zeliščno, kjer morski soli dodajo začimbe!). Steblo narežemo na male koščke, posušimo in zmeljemo v prah ter tako naredimo 100% zelenjavno sol. Višek listov najbolje shranimo tako, da jih sesekljamo in zamrznemo.

Vzgoja Stebelna zelena
Januar  
Februar SETEV
Marec PIKIRANJE
April PRESAJANJE
Maj  RAST
Junij  RAST/PRIDELEK
Julij PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September  
Oktober  
November  
December  

 

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O zeleni

Po dveh letih neuspele vzgoje, sva končno našla recept za uspešno vzgojo. Res potrebuje dovolj hranil, ki jih dobi s kompostno zastriko. Stebla so izjemno sočna, osvežilna in hkrati slana zaradi visoke vsebnosti natrija. Liste uporabljam v kulinariki, tam kjer uporabljam tudi peteršilj.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus