Stebelna zelena

Apium graveolens
Vzgoja poteka od meseca februarja naprej, ko na toplem sejemo semena, da si pripravimo sadike. Dovolj je ena zgodnja setev in imamo pridelek skozi dolgo obdobje. Pri listnati zeleni uživamo mesnata sočna stebla in lahko tudi njene liste. Poznamo pa še gomoljno in listno zeleno.

Družina: Kobulnice (Apiaceae)
Sorodne rastline: korenček, peteršilj, gomoljna zelena, koromač

Stebelna zelena vzgoja - kdaj in kako sejati

Stebelno zeleno vzgajamo iz sadik, semena sejemo od februarja do marca, saj za vzgojo sadik potrebujemo več kot 2 meseca. Ker so semena zelo drobna, jo sejemo gosto v kalilne posode ali večja korita. Iz goste zasaditve, mlade rastlinice pikiramo v sadilne platoje, posamezne sadilne celice ali lončke. Rastlinice pikiramo, ko vidimo 2 do 3 prave liste. Pri pikiranju pazimo, da posameznih rastlin ne sadimo globlje, kot je rastlina vzklila in rasla že prej. Po pikiranju jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike konec marca ali začetek aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Ena setev stebelne zelene je dovolj, saj s pravilnim pobiranjem (zunanjih listov) daje pridelek vse do prvih zimskih dni.

Presajanje in sadilna razdalja

Sadike zelene na prosto presajamo od aprila do konca meseca maja. Tudi pri presajanju na gredice moramo biti pozorni in je ne smemo saditi pregloboko. Sadimo jo na razdalji 25 do 35 cm.

Mešani posevki

Zelena je vrtnina, ki jo brez težav vključimo na vrtu z drugimi rastlinami. Še posebej dobro se ujame s kapusnicami, saj odganja kapusovega belina. Navadno je le ne sadimo skupaj s peteršiljem in korenjem, saj gre za kobulnici, s katerima je v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro predelanega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. Na listih lahko opazimo uši, ki srkajo rastlinski sok. Pri teh težavah si lahko preventivno pomagamo z diatomejsko zemljo.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan, prvi teden dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi kompostne zastirke ni potrebno redno zalivati. Če zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Ker zelena potrebuje bogato vlažno prst, se v kompostni zastirki počuti odlično, kar opazimo tudi pri bogatih pridelkih. Zeleno redno okopavamo in okoli nje odstranjujemo plevel.

Da dosežemo visoka in obeljena stebla, lahko okoli stebla zelene ovijemo papir (listi gledajo preko), da rastlino vzpodbudimo k rasti v višino in preprečimo direktno osvetljenost.

Pridelek

Stebelno zeleno obiramo od junija do konca septembra. Obtrgujemo jo postopoma, vedno le zunanja stebla. Tako spodbudimo njeno nadaljnjo rast iz sredine navzven. Uporabni so tudi njeni listi, ki jih uporabimo kot začimbo ali shranimo za čez zimo.

Steblena zelena po obiranju zunanjih stebel.
Steblena zelena po obiranju zunanjih stebel.

Skladiščenje

Svežino in sočnost stebelne zelene okusimo, kadar jo poberemo direktno iz vrta. Na hladnem sicer počaka teden dni. Ker stebla vsebujejo veliko natrija, lahko iz nje naredimo pravo zelenjavno sol (to ni zeliščna sol, kjer morski soli dodajo začimbe!). Steblo narežemo na male koščke, posušimo in zmeljemo v prah ter tako naredimo 100% zelenjavno sol. Višek steblov in tudi listov najbolje shranimo tako, da jih sesekljamo in zamrznemo.

Vzgoja Stebelna zelena
Januar
Februar SETEV
Marec PIKIRANJE
April PRESAJANJE
Maj  RAST
Junij  RAST/PRIDELEK
Julij PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O zeleni

Po dveh letih neuspele vzgoje, sva končno našla recept za uspešno vzgojo. Res potrebuje dovolj rodovitna tla, ki jih dosežemo s kompostno zastriko. Stebla so izjemno sočna, osvežilna in hkrati slana zaradi visoke vsebnosti natrija. Liste uporabljam v kulinariki, tam kjer uporabljam tudi peteršilj.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus