Blitva

Beta vulgaris
Sorodnica špinače in rdeče pese, ki ju presega v svoji nezahtevnosti vzgoje. Prinaša še več pridelka kot špinača, na vrtu uspeva čez celo leto. Pozno poletna setev nam daje vir zelenega tudi čez zimo, predvsem pa zgodaj spomladi. Z rednim obiranjem uživamo v njenih svežih, nežnih mladih listih.

Blitva vzgoja - kdaj in kako sejati

Blitvo sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Za sadike, blitvo sejemo že v mesecu februarju po tem načinu: Vzgoja sadik. Direktno na gredice jo sejemo od meseca marca do avgusta. Navadno sta dovolj dve setvi letno - spomladanska, ki daje pridelek poleti in poletna, ki daje pridelek jeneni in čez zimo. Seme kali bolje, če ga pred sejanjem za nekaj ur namočimo.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko blitva, ki smo jo sadili v sadilni plato, razvije 4-6 pravih listov, jo lahko presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka od marca do julija. Na vrt jo lahko presajamo tudi kasneje. Blitvo sadimo na razdalji 10-15 cm narazen, razdalja med vrstami naj bo 40-50 cm.

Mešani posevki

Blitva navadno zaseda mesto v vrtu kar dober del sezone. Vključimo jo na gredice s solato, čebulo, korenčkom, plodovkami... Navadno je ne sadimo le v bližino rdeče pese in špinače, saj so si v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Blitva nima hujših škodljivcev ali bolezni. Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvih nekaj dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke ni potrebno zalivati. Če obilne zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Blitvo, sejano v avgustu, čez zimo prekrijemo z vrtno kopreno ali ji postavimo vrtni tunel. Tako bo prezimila do pomladi.

Pridelek

Blitva prinaša obilo pridelka celo leto, kljub temu, da jo sejemo le dvakrat v sezoni. Obiramo jo redno, da uporabimo mlade, nežne liste in hkrati spodbujamo njeno nadaljnjo rast. Vedno obiramo spodnje/zunanje liste in puščamo sredico.

Skladiščenje

Listi blitve so najboljši, ko so pobrani sveže. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Višek pridelka zblanširamo in zamrzemo. Še posebej takrat, ko za čez zimo ne planiramo imeti sveže blitve.

Vzgoja Poletna Zimska
Januar    PRIDELEK
Februar  SEJANJE  PRIDELEK
Marec SEJANJE/
PRESAJANJE
 PRIDELEK
April PRESAJANJE/
PRIDELEK
 
Maj PRIDELEK  SEJANJE
Junij PRIDELEK  SEJANJE/
PRESAJANJE
Julij  PRIDELEK  PRESAJANJE/
PRIDELEK
Avgust  PRIDELEK RAST
September   RAST/PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November    PRIDELEK
December    PRIDELEK

 

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O blitvi

Ena izmen najmanj zahtevnih zelenjadnic na vrtu, ki jo je lahko hitro preveč. Sedaj se omejim na 3 sadike, ki jih obiram redno. Tako ''ulovim'' mlade, nežne listke, ki so veliko bolj okusni kot starejši in bolj žilavi.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus