Blitva

Beta vulgaris var. cicla, var. flavescens
Bližnja sorodnica rdeče pese, ki jo uporabljamo podobno kot špinačo in ena rastlina daje več pridelka kot špinača. Pozno poletna setev nam daje vir zelenega tudi čez zimo, predvsem pa zgodaj spomladi. Z rednim obiranjem uživamo v njenih svežih, nežnih mladih listih. Obstajajo različne blitve z večjimi listi ali debelejšimi stebli od ki so obarvani belo, rumeno in rdeče.

Družina: Ščirovke (Amaranthaceae) – pogovorno Lobodovke
Sorodne rastline: rdeča pesa, sladkorna pesa, špinača, amarant, kvinoja.

Blitva vzgoja - kdaj in kako sejati

Blitvo sejemo direktno na gredo ali pa pripravimo sadike. Pri blitvi so sadike najina prva izbira. Za prvo (spomladansko) vzgojo najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo in nato rastline v roku 7 do 10 dni od setve prepikiramo v posamezne sadilne platoje/lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo (naravna selekcija). Preden sadike konec marca ali v začetku aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni hiše ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Vzgoja sadik od meseca maja naprej, ko ni več možnosti za zmrzal, poteka na prostem, v rastlinjaku ali na posebno določenem mestu za vzgojo sadik npr. ob južni steni hiše ali vrtne lope.

Blitvo lahko vzgajamo v presledkih skoraj celotno sezono, a navadno sta dovolj dve setvi letno - spomladanska in poletna. Spomladanska setev nam daje pridelek predvsem v poletnem času, kasnejša setev pa vse do zime, saj blitva zdrži tudi temperature pod lediščem. Seme kali bolje, če ga pred sejanjem za nekaj ur namočimo v vodo.

Obstaja več sort blitve, ki se med seboj razlikujejo po barvi stebla (belo, rumeno, rdeče) in po debelini stebla in listov.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko blitva, ki smo jo vzgojili iz sadik, razvije nekje 4 prave liste, jo presadimo na prosto. Presajanje sadik na prosto poteka od konca marca do julija. Blitvo sadimo na razdalji med 20 in 25 cm narazen, razdalja med vrstami naj bo najmanj 30 cm.

Mešani posevki

Blitva zaseda mesto na gredi kar daljši del sezone. Vključimo jo na gredice s solato, čebulo, korenčkom, plodovkami ... Navadno je ne sadimo le v bližino rdeče pese, saj so si v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Blitva nima večjih škodljivcev ali bolezni. Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Rdeče stebelna blitva
Rdeče stebelna blitva

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvih nekaj dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi kompostne zastirke in poletne zastirke ni potrebno zalivati. Če zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Blitvo, sejano v juniju, pred zimo prekrijemo z vrtno kopreno ali ji postavimo vrtni tunel. Tako bo, če ne bo hujše zime, prezimila do pomladi.

Pridelek

Blitva prinaša obilo pridelka celo leto, kljub temu, da jo sejemo le dvakrat v sezoni. Obiramo jo redno, da obiramo spodnje/zunanje liste in puščamo sredico, iz katere se rastlina obnavlja.

Skladiščenje

Listi blitve so najboljši, ko so pobrani sveži. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Višek pridelka zblanširamo in zamrzemo. Še posebej takrat, ko za čez zimo ne planiramo imeti sveže blitve.

Ogromni listi blitve
Ogromni listi blitve

Vzgoja Poletna Zimska
Januar    PRIDELEK
Februar  SEJANJE  PRIDELEK
Marec SEJANJE/
PRESAJANJE
 PRIDELEK
April PRESAJANJE/
PRIDELEK
 
Maj PRIDELEK  SEJANJE
Junij PRIDELEK  SEJANJE/
PRESAJANJE
Julij  PRIDELEK  PRESAJANJE/
PRIDELEK
Avgust  PRIDELEK RAST
September   RAST/PRIDELEK
Oktober   PRIDELEK
November    PRIDELEK
December    PRIDELEK

 

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O blitvi

Ena izmen najmanj zahtevnih zelenjadnic na vrtu, ki jo je lahko hitro preveč. Sedaj se omejim nekaj par sadik, ki jih obiram redno. Tako ''ulovim'' mlade, nežne listke, ki so veliko bolj okusni kot starejši in žilavi.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus