Radič

Cichorium intybus L
Listnata zelenjava, ki jo gojimo predvsem v hladnejšem delu leta. Obstaja mnogo vrst radiča, v grobem ga delimo na glavnati in podolgovati tip pridelka. Glede na to kdaj ga vzgajamo, izberemo prezimno ali neprezimno sorto.

Družina: Nebinovke (Asteraceae)
Sorodne rastline: solata, sončnica, pehtran, ognjič, tegetes

Radič vzgoja - kdaj in kako sejati

Radič vzgajamo predvsem v drugem delu leta, saj takat tudi najbolje uspeva. Nekatere sorte sejemo že prej, npr. Tržaški solatnik, ampak ker je pozno poletna in jesenska vzgoja najbolj pogosta, se pri tem opisu osredotočamo na to časovno obdobje. Najpogosteje ga sejemo poleti, v drugi polovici junija in v juliju, ko se dan že začenja krajšati. Midva ga sejeva v sadilne platoje, da si vzgojiva sadike, od koder ga kasneje presajamo na gredo. Sadike vzgajava zunaj na prostem. Seme bolje kali, če semena posujemo po pretlačenem substratu, dobro zalijemo ter prekrijemo s substratom, da so semena v popolni temi. Semena vzklijejo hitro in takoj ko opazimo male rastlinice, jih prestavimo na sončno mesto, kasneje pa jih po potrebi pikiramo v posamezne sadilne celice.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko imajo sadike oblikovanih najmanj 4-6 listov, jih presadimo na prosto. To je nekje 4-5 tednov po setvi. Presajanje sadik na prosto poteka od sredine julija do začetka septembra. Pri presajanju starejše oz. zunanje liste obtrgamo, da sadika razvije močnejše liste iz "srčike". Pri sadilni razdalji upoštevamo zahteve posameznih sort, načeloma pa rastline rastejo 20-30 cm oddaljene med seboj.

Mešani posevki

Radič lahko na vrtu kombiniramo z mnogimi vrtninami. Najbolje je, da sadike presadimo na grede, ki jih sredi poletja že spraznimo (za čebulo, česnom, krompirjem, rdečo peso, grahom,...). Lahko ga presadimo na gredo še preden jo povsem spraznimo (sadike presadimo med še rastočo zelenjavo, ki jo bomo pobrali v naslednjem tednu ali dveh) in tako zelo dobro izkoristimo prostor.

Radič štrucar
Radič štrucar

Bolezni in škodljivci

Liste lahko napadejo polži, korenino bramorji in voluharji, slednji še posebej prezimne vrste, ki čez zimo ostanejo na gredicah. Na listih se lahko pojavijo listne uši. Redno obtrgavamo odmrle zunanje liste. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki polže še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro predelanega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Veliko škode lahko povzroči tudi črna gniloba, kar opazimo kot gnitje listov iz korenine oz. od spodnjih listov navzgor. Še vedno imamo pridelek, vendar moramo glave prej pobrati in obolele liste odstraniti.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvi teden dni. Za boljše ukoreninjenje pri presajanju sadikam obtrgamo večje zunanje liste in pustimo le srčiko. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi kompostne zastirke ni potrebno pogosto zalivati. V zimskem času prezimni radič zaščitimo z vrtno kopreno. Zelo dobro prezimi pod nizkim vrtnim tunelom ali v topli gredi.

Pridelek

Na prostem radič pobiramo od konca septembra do decembra, s kopreno zaščiten prezimni radič na vrtu postimo do pomladi, ko zopet začne rasti. V rastlinjakih oz. pod vrtnim tunelom radič obiramo do spomladi. Pri radiču je tudi pogosto siljenje radiča, s čimer si zagotovimo dodaten pridelek kasneje v sezoni.

Skladiščenje 

Nabran radič se ne skladišči dolgo, zato ga porabimo čim bolj sproti. Kadar ga nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da ga iz vrta poberemo skupaj s korenino na dan za cvet in shranimo v hladni kleti.

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK
Marec  PRIDELEK
April  PRIDELEK
Maj
Junij SEJANJE
Julij SEJANJE/
PRESAJANJE
Avgust PRESAJANJE/
RAST
SEJANJE
September  PRIDELEK SEJANJE/
PRESAJANJE
Oktober  PRIDELEK PRESAJANJE/
RAST
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December PRIDELEK  PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O radiču

Radič prinaša okus zime in zgodnje pomladi, saj takrat prevladuje v zelenih solatah. Do pred kratkim sem ga uporabljala res le v solatah, a je njegova uporaba precej bolj pestra, z dušenjem in uporabi pri kuhanju.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus