Radič

Cichorium intybus L
Listnata zelenjava, ki jo gojimo predvsem v hladnejšem delu leta. Obstaja mnogo vrst radiča, v grobem ga delimo na glavnati tip in tip štrucarja. Glede na del leta v katerem ga vzgajamo, izberemo prezimno ali neprezimno sorto.

Radič vzgoja - kdaj in kako sejati

Radič lahko sejemo od pomladi do jeseni, vendar prezgodnje setve v poletnih mesecih hitro uidejo v cvetenje. Odvisno tudi od sort posamezni radičev. Najpogosteje ga sejemo poleti, v drugi polovici junija in v juliju, ko se dan že začenja krajšati. Sejemo direktno na gredice ali v sadilne platoje, od koder ga kasneje presajamo na stalno mesto. Seme bolje kali, če semena posujemo po substratu, dobro zalijemo ter rahlo prekrijemo s substratom in potlačimo. Seme mora vzkliti hitro in male rastlinice lahko tudi pikiramo v večje sadilne platoje.

Za celoletno setev je primeren radič tržaški solatnik.

Presajanje in sadilna razdalja

Ko imajo sadike oblikovanih najmanj 4-6 listov, jih presadimo na prosto. To je nekje 4-5 tednov po setvi semen. Presajanje sadik na prosto poteka od sredine julija do začetka septembra. Pri presajanju stare/zunanje liste obtrgamo, da sadika razvije močnejše liste iz "srčike". Pri sadilni razdalji upoštevamo pravilo goste zasaditve.

Mešani posevki

Radič lahko na vrtu kombiniramo z mnogimi vrtninami. Najbolje je, da zasadimo gredice vrtnin, ki jih sredi poletja že spraznimo (za čebulo, česnom, krompirjem, rdečo peso, grahom,...). Lahko ga presadimo na gredico še preden jo povsem spraznimo in tako zelo dobro izkoristimo prostor.

Bolezni in škodljivci

Liste lahko napadejo polži, korenino bramorji in voluharji, slednji še posebej prezimne vrste, ki čez zimo ostanejo na gredicah. Na listih se lahko pojavijo listne uši. Redno obtrgavamo odmrle liste. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki polže še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Veliko škode lahko povzroči tudi črna gniloba, kar opazimo kot gnitje listov iz korenine oz. od spodnjih listov navzgor. Še vedno imamo pridelek, vendar moramo glave prej pobrati in obolele liste odstraniti.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prve 3 dni. Za boljše ukoreninjenje pri presajanju sadikam obtrgamo vse večje liste in pustimo le srčiko. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi kompostne zastirke ni potrebno pogosto zalivati. V zimskem času prezimni radič zaščitimo z vrtno kopreno. Zelo dobro prezimi pod nizkim vrtnim tunelom ali v topli gredi.

Pridelek

Na prostem glavnati radič ter štrucarja pobiramo od konca septembra do decembra, prezimni radič na vrtu postimo do pomladi, ko zopet začne rasti. V rastlinjakih oz. pod vrtnim tunelom radič obiramo do spomladi.

Skladiščenje 

Nabran radič se ne skladišči dolgo, zato ga porabimo čim bolj sproti. Kadar ga nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da ga iz vrta poberemo skupaj s korenino na dan za cvet in shranimo v hladni kleti.

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar    PRIDELEK
Februar    PRIDELEK
Marec    PRIDELEK
April    PRIDELEK
Maj    
Junij SEJANJE  
Julij SEJANJE/
PRESAJANJE
 
Avgust PRESAJANJE/
RAST
SEJANJE
September  PRIDELEK SEJANJE/
PRESAJANJE
Oktober  PRIDELEK PRESAJANJE/
RAST
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December    PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O radiču

Radič prinaša okus zime in zgodnje pomladi, saj takrat prevladuje v zelenih solatah. Do pred kratkim sem ga uporabljala res le v solatah, a je njegova uporaba precej bolj pestra, z dušenjem in uporabi pri kuhanju.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus