Šetraj

Satureja hortensis
Začimbnica, ki se hitro zaseje sama in jo imamo po vrtu naslednje leto kaj kmalu čisto dovolj. Nepogrešljiva v bližini fižola, graha ali leče. Tako na vrtu kot v kulinariki.

Družina: Ustnatice (Lamiaceae)
Sorodne rastline: melisa, bazilika, origano, rožmarin, meta

Šetraj vzgoja - kdaj in kako sejati

Šetraj je enoletnica, ki ga vzgajamo iz sadik. Za ta namen sejemo semena konec aprila v lončke ali kalilne platojčke. Semena sejemo zelo plitko, a na gosto in kalimo na toplem mestu (20°C). Takoj ko vzklijejo, potrebuje svetlobo. Z vzgojo sadik nadzorujemo močne in dobro razvite primerke, ki jih bomo presadili na vrt. Šetraj je zelo primeren tudi za vzgojo v lončnih zasaditvah. V tem primeru ga lahko sejemo direktno v lonec, kjer bo rasla celo sezono.
Njegova semena v zemlji dobro prezimijo, zato imamo navadno nato vsa leta naprej sadike šetraja na voljo kar na vrtu, v bližini mest, kjer je bil posajen prejšnje leto. Če ga potrebujemo več, ga dodatno sejemo vsako leto znova.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Najbolj optimalen čas presajanja je sredina maja, ko na vrtu že raste fižol. V tem času so tudi sadike že dovolj razvite, da brez težav prenesejo spremembo presajanja. Sadimo jih na razdalji 30 cm med posameznimi rastlinami, saj se precej razveja.

Mešani posevki

Šetraj na vrtu najbolje vključimo tako, da ga sadimo v bližino fižola. Odlično se ujameta skupaj na vrtu, tako kot v kulinariki. Šetraj s svojimi eteričnimi olji odganja uši, s cvetenjem pa privablja opraševalce, ki povečajo pridelek pri fižolu.

Bolezni in škodljivci

Pri šetraju redko najdemo škodljivce ali bolezni. Ima visoko vsebnost eteričnih olj, katere odganjajo morebitne škodljivce.

Nega

Po presaditvi sadik, dobro zalijemo presajene rastline. Zalivamo še 2-3 dni, dokler se ne ukoreninijo. Okoli mladih rastlin redno odstranjujemo plevel. Šetraj obožuje sončno lego ter obilno kompostno zastirko, saj potrebuje vlažna in s hranili bogata tla. Tudi zalivanje je potem izjemno manjše, saj kompost zadržuje ogromno vlage, ki jo rastline potrebujejo predvsem v vročem delu leta, ko cvetijo.

Pridelek

Šetraj obiramo od konca meseca maja in vse do oktobra, postopoma, kot ga potrebujemo. Obiramo starejše liste, mlajše pustimo za nadaljnjo rast. S trganjem rastnih vršičkov nadzorujemo njeno razrast. Pazimo le, da je na začetku sezone ne oberemo preveč naenkrat, da imamo njene aromatične liste konstantno na voljo.

Skladiščenje

Pri zeliščih največ dobimo pri sveži uporabi. Šetraj se lahko dobro shrani s sušenjem in spravilom v steklene kozarce, kjer dobro drži svojo aromo. V ta namen ga poberemo na dan za cvet, saj se bo tako najbolj posušil in ohranil svojo aromo.

Vzgoja Na prostem Zaprti prostor
Januar    RAST/PRIDELEK
Februar    
Marec   SETEV
April SETEV PRESAJANJE/RAST
Maj PRESAJANJE RAST/PRIDELEK
Junij RAST/PRIDELEK PRIDELEK/RAST
Julij PRIDELEK/RAST PRIDELEK/RAST
Avgust PRIDELEK/RAST PRIDELEK/RAST
September   PRIDELEK/RAST
Oktober   2. SETEV
November   RAST/PRIDELEK
December   RAST/PRIDELEK
Tjaša Štruc

O šetraju

Šetraj nikoli ne manjka na gredici s fižolom. Neverjetno kako dobra kombinacija sta na vrtu in pri kulinaričnem ustvarjanju. Najboljša je sveže nabran v solati stročjega fižola, enolončnicah in pasulju.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus