Por

Allium porrum
Obstaja več sort porov, ki pa jih razdelimo na letni in zimski por. Zimski je bolj čokat in dobro prenaša nizke temperature. S setvijo obeh vrst si zagotovimo svež pridelek direktno iz vrta 365 dni v letu. Por je široko uporaben v kulinariki in zato tudi precej pogost tudi na vrtovih.

Por vzgoja - kdaj in kako sejati

Poletni por sejemo v februarju in marcu, zimskega pa v mesecu maju. Sejemo ga v male sadilne platojčke, lahko po 3-4 semena v posamezno celico. Seme kali kar dolgo, 2-4 tednov. Ko semena vzklijejo, jih ne redčimo, temveč pustimo v malih šopkih. Tako jih v skupkih presajamo na vrt.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Letni por presajamo konec marca in v aprilu; zimskega v juniju, ko listi sadik dosežejo višino 15-20 cm. Presajamo v skupkih, tako kot smo por sejali. Razdalja med posameznimi skupki naj bo 20-25 cm. Če ga sadimo posamezno (ne v skupkih), je razdalja manjša.

Mešani posevki

Por v skupkih na vrtu zavzame nekaj več površine, kot če ga gojimo v ravnih vrstah, zato je med njim malo manj prostora za mešane posevke. Še vedno pa se kot čebulnica se na vrtu ujame s korenčkom, solato, zeljem, ohrovti ... Najbolje uspeva skupaj s korenčkom, ki ga jeseni ščiti pred škodljivcem porovo zavrtalko.

Shranjevanje pora malo drugače

Bolezni in škodljivci

Največ težav jeseni na poru naredi porova zavrtalka - ličinka muhe, ki se prehranjuje s porovimi listi. Liste pora lahko prizadene rja, vendar hujših težav na poru navadno ni.

Nega

Pri presajanju lahko poru pripravimo globljo luknjico, v katero posadimo skupke porov ali posamezno sadiko. Koreninsko grudo potisnemo v tla, dobro zalijemo. Luknjico okoli stebla in listov rahlo osipamo. Spodnji del pora raste v tej luknjici. S tem pri poru dosežemo belo steblo, ki je v kulinariki bolj cenjeno ter okusno. Belo steblo pri poru dosežemo tudi tako, da ga ves čas rasti z zemljo rahlo osipavamo. Zimski por v jeseni prekrijemo oz. postavimo pod vrtni tunel, da ga zaščitimo pred muho porovo zavrtalko. Čez zimo ga lahko pustimo kar na vrtu, saj brez težav prezimi do pomladi. Ker gre nato hitro v cvet, ga iz vrta pospravimo preden razvije cvetno steblo.

Pridelek

Prve pridelke letnega pora pobiramo od sredine maja do avgusta. Zimski por je na voljo nekje od septembra naprej, vse do naslednjega leta. Klasično por pobiramo tako, da ga s koreninami vred iz vrta izpulimo. Za še boljši izkoristek pridelka in daljšo sezono pri letnem poru, si preberi najin trik za obilje pridelkov. Ta trik deluje zgolj v poletnih mesecih.

Skladiščenje

Por je najbolje porabiti svežega. Na hladnem počaka teden dni. Zimski por lahko iz vrta izpulimo celega in ga kot takšnega shranimo v mivki v kleteh, vendar to niti ni potrebno, saj počaka čez celo zimo na vrtu. Če okoli njega postavimo tunel in pokrijemo z zimsko kopreno ali folijo še toliko bolje.

Vzgoja poletni por zimski por*
Januar  PRIDELEK
Februar SETEV  PRIDELEK
Marec PRESAJANJE  PRIDELEK
April RAST SETEV
Maj RAST RAST
Junij PRIDELEK PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRAST
Avgust  PRIDELEK RAST
September  PRIDELEK PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December PRIDELEK

* - Por na vrtu čez zimo hibernira in pomladi ponovno ''oživi''.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O poru

Doživela sem pravo revolucijo v glavi, ko sem prvič por odrezala in ne izpulila. Sedaj por iz zemlje pulim samo še zgodaj pomladi, ko ga dokončno pospravljam iz vrta. Uživam ga surovega, popečenega, v juhah in zelenjavnih omakah. Jedem prida odlično aromo čebulnic.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus