Por

Allium porrum
Obstaja več sort pora, ki pa jih razdelimo na poletni in zimski por. Zimski je bolj čokat in dobro prenaša nizke temperature. S setvijo obeh vrst si zagotovimo svež pridelek direktno iz vrta 365 dni v letu. Por je široko uporaben v kulinariki in zato tudi precej pogost tudi na vrtovih.

Družina: Narcisovke (Amaryllidaceae)
Sorodne rastline: česen, čebula, drobnjak

Por vzgoja - kdaj in kako sejati

Por vzgajamo iz sadik in ga sejemo v dveh različnih obdobjih - poletnem in zimskem. Poletni por sejemo v februarju takoj v svojo sadilno celico (sadik ne pikiramo). Lahko tudi po več semen v eno sadilno celico, da rastejo v skupkih (maksimalno 5 sadik v eni sadilni celici). Da seme hitreje vzklije, po setvi posodo/sadilne celice pokrijemo, da klijejo v temi in vlažnem okolju. Takoj, ko opazimo vzklita semena, jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. Preden sadike konec marca ali v začetku aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature. Sorte poletnega pora imajo krajšo rastno dobo in so malenkost manjše velikosti, kot zimske sorte.

Za zimski por izberemo sorte z daljšo rastno dobo, ki dobro prezimijo. Zimski por prav tako vzgajamo iz sadik in ga sejemo konec aprila ali v maju. Sadike zimskega pora vzgajamo kar na prostem, saj so temperature zunaj že primerne za vzgojo sadik.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike letnega pora presajamo na prosto konec marca in v aprilu; zimskega pa v juniju, ko listi sadik dosežejo višino 15-20 cm. Presajamo v lahko skupkih, tako kot smo por sejali. Razdalja med posameznimi skupki poletnega pora naj bo 15  do 25 cm. Če ga sadimo posamezno (ne v skupkih), je razdalja lahko še manjša.

Zimski por presajamo v juniju, sadimo ga malenkost bolj narazen, saj rastline zrastejo precej večje. Pri presajanju zimskega pora lahko pripravimo globljo luknjico (od 20 do 20 cm), v katero posadimo sadiko. Koreninsko grudo potisnemo v tla in dobro zalijemo. Luknjico okoli stebla in listov rahlo osipamo in zemlje oz. komposta ne tlačimo. Spodnji del pora raste v tej luknjici in s tem pri poru dosežemo belo steblo, ki je v kulinariki bolj cenjeno ter okusno. Belo steblo pri poru dosežemo tudi tako, da ga ves čas rasti z osipavamo z zemljo ali kompostom.

Mešani posevki

Por v skupkih na vrtu zavzame nekaj več površine, kot če ga gojimo v ravnih vrstah, zato je med njim malo manj prostora za mešane posevke. Še vedno pa se kot čebulnica na vrtu ujame s korenčkom, solato, zeljem, ohrovti ... Najbolje uspeva skupaj s korenčkom, ki ga jeseni ščiti pred škodljivcem, porovo zavrtalko.

Bolezni in škodljivci

Največ težav jeseni na poru naredi porova zavrtalka - ličinka muhe, ki se prehranjuje s porovimi listi. Pokrivanje s protiinsektno mrežo ali kopreno je najboljša zaščita, da do napadov niti ne pride. Liste pora lahko prizadene rja, vendar hujših težav na poru navadno ni.

Nega

Zimski por v jeseni prekrijemo oz. postavimo pod vrtni tunel, da ga zaščitimo pred muho porovo zavrtalko. Čez zimo ga lahko pustimo kar na vrtu, saj brez težav prezimi do pomladi. Ker gre nato hitro v cvet, ga iz vrta pospravimo preden razvije cvetno steblo, kar je nekje v marcu.

Pridelek

Prve pridelke poletnega pora pobiramo od junija do septembra. Za še boljši izkoristek pridelka in daljšo sezono pri poletnem poru, por odrežemo tik nad tlemi, tako da iz korenine v bodoče zraste nov por. Ta trik deluje zgolj v poletnih mesecih, ko je dovolj toplo, da se lahko rastlina na tak način obnovi. Zimski por je na voljo nekje od septembra naprej, vse do naslednjega leta.

Por režemo, nepulimo
Predvsem poletni por režemo tik nad tlemi, da iz korenine požene novo steblo.

Skladiščenje

Por na hladnem počaka teden dni. Zimski por lahko iz vrta izpulimo celega in ga kot takšnega shranimo v mivki v kleteh, vendar to niti ni potrebno, saj počaka čez celo zimo na vrtu. Če okoli njega postavimo tunel in pokrijemo z zimsko kopreno, do njega pridemo tudi v zasneženih dneh, ko kopreno skupaj s snegom odstranimo.

Vzgoja poletni zimski
Januar  PRIDELEK
Februar SETEV  PRIDELEK
Marec PRESAJANJE  PRIDELEK
April PRESAJANJE/RAST SETEV
Maj RAST RAST
Junij PRIDELEK PRESAJANJE
Julij PRIDELEK RAST
Avgust  PRIDELEK RAST
September  PRIDELEK PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December PRIDELEK

 

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O poru

Doživela sem pravo revolucijo v glavi, ko sem prvič por odrezala in ne izpulila. Sedaj por iz zemlje pulim samo še pri zimskih sortah. Uživam ga surovega, popečenega, v juhah in zelenjavnih omakah. Jedem prida odlično aromo čebulnic.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Por v oktobru