Rabarbara

Rheum rhabarbarum
Trajnica, ki raste že zgodaj spomladi, v naših krajih odlično uspeva. Ima močna stebla in velike, krpate liste. Barva stebel variira od rdeče, roza do zelene. Spada v družino dresnovk in je sorodnica kislice ter ajde. Njena vzgoja je zelo enostavna.

Družina: Dresnovke (Polygonaceae)
Sorodne rastline: ajda, japonski dresnik

Rabarbara vzgoja - kdaj in kako vzgojiti

Vzgajamo jo iz korenike močne stare rastline, ki smo jo razdelili tako, da na vsakem delu ostane brst. Najprimernejši čas za to je v oktobru ali zgodaj spomladi, ko tla odmrznejo. Kadar to naredimo jeseni, najprej stebla in liste potrgamo stran, pustimo brste ter odkopljemo del stare rastline in pripravimo nove enote za vzgojo rabarbare. Zakopljemo jo 10 cm, globoko in brst zastremo s kompostno zastirko. Potrebuje sončno mesto, odcedna tla ter kompostno zastirko.

Mešani posevki

Kombiniramo jo lahko tako z ostalimi zelišči, kot zelenjadnicami. Samo po sebi nima večjega vpliva na sosednje rastline. Potrebuje le dovolj prostora (1m2), saj raste zelo bujno in hitro. Je trajnica, zato premislimo kam jo posadimo na vrtu.

Bolezni in škodljivci

Mlade rastline lahko napadejo polži, pri čemer si pomagamo s kompostno zastirko, ki polžem ne odgovarja. Brste lahko napade gniloba, ki posledično zavira rast rastline.

Nega

Po sajenju rabarbare zemljo dobro potlačimo, razen na delu, kjer je brst, ter zalijemo. Prvo leto je ne nabiramo, tako ji omogočimo razvoj močnega koreninskega sistema, ki bo dolgotrajno prinesel pridelek. Vzdržujemo kompostno zastirko, saj ima tako rastlina v tleh dovolj vlage in hranil. Cvetna stebla redno odstranjujemo, prav tako prevel okoli nje. Pred zimo odstranimo vse liste skupaj s stebli, da ostane le brst. Prekrijemo ga s kupom komposta, da prezimi do pomladi.

Pridelek

Od marca do avgusta pri rabarbari postopoma nabiramo stebla, da se rastlina lahko obraste. Nabiramo jo tako, da stebla previdno ločimo od baze, ko steblo potisnemo proti tlem in rahlo povlečemo k sebi. Prvo leto rastline ne nabiramo (razloženo zgoraj). Kljub temu, da liste tvori vse do začetka zime, je v jeseni načeloma ne nabiramo več, da naredi dovolj hranil za drugo leto.

Skladiščenje

Stebla uporabljamo sveža in iz njih pripravljamo jedi, ki se lahko shranjujejo dlje časa, kot naprimer kompoti, marmelade, sokovi. Pogosto se uporablja tudi za pripravo sladic. V hladilniku sveže nabrana stebla počakajo do enega tedna. Možno jo je tudi zamrzniti, vendar jo moramo pred tem blanširati v vreli vodi.

Mlada rabarbara zgodaj pomladi
Mlada rabarbara zgodaj pomladi

Vzgoja jeseni pomladi
Januar  ... ...
Februar  ... ...
Marec RAST PRESAJANJE
April RAST RAST
Maj RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Junij RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Julij RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Avgust RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
September RAST  RAST
Oktober RAST/PRESAJANJE  RAST
November zaščitimo* zaščitimo*
December  ...  ...

*brste rabarbare čez zimo zaščitimo s kompostom

Robert Špiler

O rabarbari

Zasluženo tradicionalno zaseda prostor na vrtu. Njen sadni okus in aroma zelo poživita spomladanske jedi - kompot, pita,... Izjemno nezahtevna in enostavna za vzgojo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus