Zelje

Brassica oleracea
Obstaja veliko sort zelja, a v Sloveniji najpogosteje gojimo navadno belo zelje in rdeče zelje. Spomladanska setev prinaša mlade glavice za okusne zeljne solate, jesenska je bolj namenjena spravilu in kisanju zelja. Zelje je v kulinariki uporabno še na mnoge druge načine.

Zelje vzgoja - kdaj in kako sejati

Še en predstavnik kapusnic, ki se na vrtu najbolje obnese v spomladanskem in jesenskem času. Najlažja je vzgoja iz sadik. S spomladansko setvijo začnemo v  mesecu februarju. Za jesenski pridelek, drugo setev opravimo v mesecu maju ali začetek junija. Najprej sejemo več semen v večjo posodo in nato presadimo v posamezne sadilne platoje/lončke. S tem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen sploh ne vzklije. V jesenskem času so glave zelja še večje in lepše, saj se dnevi krajšajo, noči so hladnejše, kar ustreza vsem kapusnicam.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto prve sadike presadimo, ko imajo izoblikovane 4-5 pravih listov. Za prve setve to pomeni konec meseca marca, začetek aprila. ''Jesenske'' sadike zelja presajamo od konca junija do konca julija. Sadimo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Sadike posadimo na razdalji 40-50 cm.

Mešani posevki

Zelje se na gredicah zelo dobro ujame z grahom, solato, špinačo, ki jih lahko na gredici gojimo istočasno, saj si ne zasedajo prostora. Jesenski pridelek je večji in takrat zaseda več prostora, zato je možnost kombinacija na eni gredici manjša.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, liste mladih rastlin lahko napade bolhač. Kasneje največ škode na zelju naredijo gosenice kapusovega belina, ki se prehranjujejo z listi. Pri teh težavah si lahko preventivno pomagamo z diatomejsko zemljo. ŠE boljša prevenitva pa je pokrivanje grede z protiinsektno mrežo.

Nega

Pred presajanjem sadik, dobro zalijemo jamico, kamor jih bomo presadili. Presajene sadike redno zalivamo prvi teden dni. Nato postopoma čim manj, da se globoko ukoreninijo. Če sadik nismo sadili dovolj globoko in se kasneje pod težo glave začne povešati, steblo dodatno zagrnemo z zemljo in utrdimo rastlino. Lepši pridelek dobimo, če rastline negujemo na dan za list.

Pridelek

Prve zeljne glave pobiramo konec meseca maja, v juniju in juliju. Spomladi nabiramo bolj mlade glavice, saj znajo poleti hitro pokati. Jesensko zelje pobiramo pred jesensko zmrzaljo, v septembru, oktobru in začetku novembra. Z ostrim nožem zarežemo med steblom in spodnjimi listi. Te liste odtrgamo stran, dokler ne pridemo do lepo izoblikovane kompaktne glavice.

Obstaja veliko različnih sort zelja, ki imajo različno rasno dobo in zahtevo po porsotoru na gredi. Pozorno preberite navodila za posamezno sorto na embalaži semen.

Skladiščenje

Spomladansko zelje se ne skladišči dolgo, zato je najbolje da ga uporabimo čim bolj svežega. Na hladnem sicer cela glavica počaka do tedna dni. Jesenski pridelek se najbolj skladišči, če ga naribamo in damo kisati. Spravimo lahko tudi svežo rastlino. V tem primeru iz zemlje potegnemo koreninsko grudo in rastlino takšno kot je, obesimo na glavo ali spravimo v slamo. Za ta način spravila izberemo dan za cvet brez padavin, da je zelje suho.

POGOSTA VPRAŠANJA

1. Zakaj na vrtu pokajo zeljne glave?
To pokanje naj bi bilo posledica neenakomerne rasti - v neugodnih razmerah (vročina, suša) rastlina zastoji, nato pa ob spremembi razmer (dež, hladnejše dni, daljše noči) zopet intenzivno požene in to povzroči pokanje glavic.

Vzgoja spoladanska jesenska
Januar
Februar  SETEV
Marec SETEV/PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK SETEV
Junij PRIDELEK PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust RAST
September RAST/PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O zelju

Zelje je eno izmed prvih sadik zelenjadnic, ki jih spomladi presadiva na vrt. Gojiva navadno in rdeče zelje. Veliki listi v sredini ščitijo čvrste glavice, rahlo pikantnega okusa. Uporabljava ga svežega v solatah, pogosto si napraviva iz njega omake ali je sestavni del juh ter enolončnic.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus