Zelje

Brassica oleracea
Obstaja veliko sort zelja, a v Sloveniji najpogosteje gojimo (navadno) belo zelje in rdeče zelje. Spomladanska setev prinaša mlade glavice za okusne zeljne solate v poletnih dneh, jesenska setev pa je bolj namenjena spravilu in kisanju zelja. Zelje je v kulinariki uporabno na mnogo različnih načinov.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, cvetačabrstični, listni ohrovt, hren, koleraba, redkev

Zelje vzgoja - kdaj in kako sejati

Še ena izmed kapusnic, ki se na vrtu najbolje obnese v spomladanskem in jesenskem času, saj ne prenese močne poletne vročine in bolje uspeva v hladnejših dneh. S spomladansko setvijo začnemo v mesecu februarju s pripravo sadik. Setev za jesenski pridelek opravimo v mesecu maju ali najkasneje v začetku junija. Najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo in nato v roku 7-10 dni od setve rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne platoje/lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike konec marca ali začetek aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Jesensko zelje prav tako sejemo v večjo posodo in kasneje pikiramo, a je nega sadik lažja, saj lahko zaradi višjih temperatur vse počnemo zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje!

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto prve sadike presadimo, ko imajo izoblikovane 4-5 pravih listov. Za prve setve to pomeni konec meseca marca, začetek aprila, ki jih do maja zaščitimo z vrtno kopreno. ''Jesenske'' sadike zelja presajamo od junija do začetka julija. Sadimo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Sadike posadimo na razdalji 40-50 cm. Sadilna razdalja je pri večjih sortah zelja lahko tudi večja.

Mešani posevki

Zelje se na gredicah zelo dobro ujame z grahom, solato, špinačo, ki jih lahko na gredici gojimo istočasno, saj si ne zasedajo prostora. Jesenski pridelek je večji in takrat zaseda več prostora, zato je možnost kombinacij na eni gredi manjša.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, liste mladih rastlin lahko napade bolhač. Kasneje največ škode na zelju naredijo gosenice kapusovega belina, ki se prehranjujejo z listi. Pri teh težavah si lahko preventivno pomagamo z diatomejsko zemljo. Še boljša prevenitva pa je pokrivanje grede s protiinsektno mrežo.

Nega

Pred presajanjem sadik, dobro zalijemo jamico, kamor jih bomo presadili. Presajene sadike redno zalivamo prvi teden dni. Nato postopoma čim manj, da se rastlina globoko ukorenini. Če sadik nismo sadili dovolj globoko in se kasneje pod težo glave začne povešati, steblo dodatno zagrnemo z zemljo in utrdimo rastlino. Lepši pridelek dobimo, če rastline negujemo na dan za list.

Pridelek

Prve zeljne glave pobiramo konec meseca maja, v juniju in juliju. Spomladi nabiramo bolj mlade glavice, saj znajo poleti hitro pokati. Jesensko zelje pobiramo pred jesensko zmrzaljo, v septembru, oktobru in začetku novembra. Z ostrim nožem zarežemo med steblom in spodnjimi listi. Te liste odtrgamo stran, dokler ne pridemo do lepo izoblikovane kompaktne glavice.

Obstaja veliko različnih sort zelja, ki imajo različno rastno dobo in zahtevo po prostoru na gredi. Pozorno preberite navodila za posamezno sorto na embalaži semen.

Jesensko zelje
Jesensko zelje, ki še vedno oblikuje glave.

Skladiščenje

Spomladansko zelje se ne skladišči dolgo, zato je najbolje da ga uporabimo čim bolj svežega. Na hladnem sicer cela glavica počaka teden ali dva. Jesenski pridelek se najbolj skladišči, če ga naribamo in damo kisati. Spravimo lahko tudi svežo rastlino. V tem primeru iz zemlje potegnemo koreninsko grudo in rastlino takšno kot je, obesimo na glavo ali spravimo v slamo. Za ta način spravila izberemo dan za cvet brez padavin, da je zelje suho.

PREBERITE: Kako skladiščiti sveže jesensko zelje

POGOSTA VPRAŠANJA

1. Zakaj na vrtu pokajo zeljne glave?

To pokanje naj bi bilo posledica neenakomerne rasti - v neugodnih razmerah (vročina, suša) rastlina zastoji, nato pa ob spremembi razmer (dež, hladnejše dni, daljše noči) zopet intenzivno požene in to povzroči pokanje glavic.

Vzgoja spoladanska jesenska
Januar
Februar  SETEV
Marec SETEV/PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK SETEV
Junij PRIDELEK PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust RAST
September RAST/PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O zelju

Zelje je eno izmed prvih sadik zelenjadnic, ki jih spomladi presadiva na vrt. Gojiva navadno in rdeče zelje. Veliki listi v sredini ščitijo čvrste glavice, rahlo pikantnega okusa. Uporabljava ga svežega v solatah, pogosto si napraviva iz njega omake (zelje krpice) ali je sestavni del juh ter enolončnic.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus