dvoletno zelje

Pridelek dvoletnega zelja je rezultat spontanega preizkusa

Lansko jesen (2018) sva zelje za ozimnico shranila sveže iz grede, skupaj s steblom in koreninsko grudo. Tako sva ga imela na voljo celo zimo, zadnjo svežo glavo sva porabila v začetku meseca marca 2019. Ker je bilo steblo še lepo sveže, čvrsto in nakazovalo brste po dolžini, sva se odločila na narediva poizkus od katerega sva pričakovala, da bova dobila lastno seme. Praviloma se zelje semeni skupaj z glavo, v tem primeru je šlo na gredo smo steblo, zeljna glava pa v kuhinjski lonec. 🙂

Iz kleti nazaj na gredo

Zeljno glavo sva odrezala in tisti dan porabila. Nekaj zunanjih listov se je osušilo, a s tem zelo dobro ''konzerviralo'' čvrsto glavico. Te liste sva odstranila in dobila lepo zeleno sveže zelje. Ostalo je še steblo s koreninsko grudo, ki sva ga pri drugih skladiščenih glavah zelja vedno odnesla na kompostni kup. Tokrat pa sva čisto spontano steblo s koreninsko grudo posadila nazaj na gredo. Ker je bil že marec, so se tla zunaj že dovolj ogrela, sploh za kapusnice je to čas presajanja. Da sva sploh pomislila na to pa so naju napeljali zelo lepo nakazani brsti po dolžini stebla, ki je bil še zelene barve in čvrste strukture.

Zelje je bilo na gredi vse do sredine julija

Prvih nekaj dni sva ga redno zalivala, kljub temu, da so spomladi tla sicer dovolj premočena. Ker je bila koreninska gruda več mesecev na zraku v kleti in ker je bil koreninski sistem poškodovan ob pobiranju zelja jeseni, sva mu z rednim zalivanjem pomagala, da se je prej ukoreninil. Prvi teden je vse skupaj zgledalo kar precej neobetavno, vendar se nisva vdala. Tudi zelje se ni. Kmalu je začel iz brstov poganjati liste. Ko sva videla, da se je ukoreninil, mu kaj več pozornosti nisva več namenjala. Po prvih 4 dneh zalivanja, ga nato nisva zalivala nič več. Rastel je vse do sredine julija, ko naju je presenetil z lepim pridelkom čvrstih glavic zelja in ne s semenskim steblom, kot sva pričakovala.

Ena rastlina, dvoletni pridelek, 3 lepe glave zelja

Na koncu so iz stebla v 4 mesecih zrastle še 4 nove glavice zelja, le en poganjek je razvil manjši cvet, ki pa ni dal veliko kvalitetnih semen. Tako sva iz ene rastline zelja dobila jeseni 2018 konkretno glavico zelja, nato pa pomladi 2019 še 4, od tega so bile 2 dovolj velike in razvite, da sva jih tudi pojedla. Ta eksperiment naju je pozitivno presenetil in ga bova ponovila tudi drugo leto.

Pridelek dvoletne rastline.
Pridelek dvoletne rastline.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂