Shranjevanje svežega zelja

Kako skladiščiti sveže jesensko zelje

Zelje čez zimo zunaj na vrtu v naših klimatskih razmerah ne prezimi, zato ga moramo do prve zmrzali pobrati in ustrezno skadiščiti. Kar ga ne porabimo sproti, ga  pripravimo na kisanje ali pa ga spravimo kar svežega, da počaka do pomladi. Da bodo glave zelja zdržale tako dolgo, moramo upoštevati naslednje napotke.

Čas jesenske vzgoje zelja

Za odličen pridelek na našem vrtu je zelo pomemben čas, kdaj sadimo oziroma na vrt presajamo zelenjavo. Zelje uspeva v hladnejšem delu leta, zato ga midva vzgajava zgodaj spomladi in seveda jeseni. Jesenski pridelek je navadno še lepši, hkrati pa tudi primeren za skadiščenje, zato sta čas setve in vzoje zelo pomembna. Za celinski del Slovenije je idelani čas setve za vzgojo sadik zelja v sredini meseca maja. Presajanaje sadik na prosto pa naj bo v koncu meseca junija, začetku julija. Tako bo zelje do začetka novembra (čas prvih zmrzali) zrelo za spravilo in skadiščenje.

Dan na katerega zelje poberemo

Vrtnarjenje po biodinamični metodi se izjemno pozitivno odraža pri skladiščenju pridelkov. Kadar zelje naberemo z namenom, da ga porabimo še isti dan oziroma v tednu dni, se ne oziramo na to ali danes primeren dan za pobiranje listnatih rastlin. Ko pa želimo ohraniti zelje sveže čim dlje, nam upoštevanje teh znanj lahko predstavlja ključen element pri uspehu. Zelje tako poberemo na dan za cvet, kar je po biodinamiki idelani dan za spravilo listnatih rastlin. Idealno tudi je, da je vreme ob pobiranju suho.

Kako poberemo zelje

Uporaba jesenskega zelja
Zelje po 50-ih dneh skladiščenja v kleti.

Iz grede zelje izpulimo skupaj s kocenom in koreninsko grudo. Zemlje ne čistimo stran, temveč jo pustimo čim več, saj zagotavlja vlago koreninam. Odstranimo le zunanje (odprte) liste, ki niso oblikovali glavice, Vse liste na glavi zelja pustimo.

Pravilno shranjevanje in uporaba

Ko naberemo vso zelje, ga v hladni kleti (okoli 5 stopinj z visoko vlago) skladiščimo tako, da ga privežemo na vrvico okoli kocena, obrnemo na glavo in obesimo. Ko opazimo, da se je zemlja okoli korenin osušila jo vsake toliko časa navlažimo z vodo. Tekom zime se bodo zunanji listi počasi rahlo sušili. S tem ni nič narobe, saj bo glavico znotraj še vedno ostala čvrsta in sveža. Tako se bo zelje skladiščilo vse do pomladi!

Ko potrebujemo sveže zelje, gremo ponj v klet.

Kako zgleda skladiščenje svežega zelja čez zimo si poglejte še v spodnjem videu.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂