Solata

Lactuca sativa
Zagotovo je to naša vrtna kraljica, saj je ena izmed prvih vrtnin, ki jih zasadimo na prosto, z izbiro pravih sort pa jo ohranjamo na vrtu celo sezono do zime. Na voljo nam je paleta barv in okusov, ki odlično popestrijo naš jedilnik. V grobem solatnice delimo na glavnate solate, berivke, vezivke in romanske solate.

Solata vzgoja - kdaj in kako sejati

Prvič sejemo solato za vzgojo sadik v februarju. Direktno na gredo jo sejemo od meseca marca naprej. Nato ponavljamo setve vsak mesec do konca avgusta. Za prve setve v februarju in marcu izberemo zimske/spomladanske sorte, kasneje poletne/jesenske. Sorte glavnatih solatnic na prosto praviloma ne sejemo več po začetku avgusta. V rastlinjaku sejemo čez celo leto. Seme kali bolje, če ga le posujemo po substratu in dobro zalijemo, brez prekrivanja s substratom. Vzklije zelo hitro.

Za vzgojo sadik, jih je najbolje sejati na gosto v večjo posodico in po 2 tednih presaditi v posamične lončke/sadilne platoje za nadaljno rast. Tu razvijejo močni koreninski sistem in jih kasneje presadimo na gredo.

Presajanje in sadilna razdalja

Presajanje sadik na prosto poteka od marca do avgusta. Ko imajo sadike oblikovanih vsaj 6 listov, jih presadimo na prosto. To je nekje 4-6 tednov po setvi semen.  Pri presajanju stare liste obtrgamo, da sadika razvije močnejše liste iz "srčike". Obtrgane liste pa pogumno uporabimo za pripravo sveže solate.

Mešani posevki

Z njo zasadimo gredice zgodaj spomladi, preden bodo na to mesto prišle plodovke. Odlično se obnese kot markirni posevek. Dobro raste na isti gredici s čebulo, korenčkom, ..

Bolezni in škodljivci

Sveže liste solate imajo zelo radi polži. Redno obstranjujemo odmrle liste in pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. 

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prve 3 dni. Za boljše ukoreninjenje pri presajanju sadikam obtrgamo vse večje liste in pustimo le srčiko. Ko se dobro ukoreninijo, zalivamo po potrebi. Z uporabo kompostne zastirke se potreba po zalivanju precej zmanjša.

Pridelek

Z dobrim načrtovanjem večkratnih setev ter izbiro pravih sort, solata na vrtu uspeva večino leta. Pobiramo jo od marca do novembra na prostem, v rastlinjakih celo leto. Najboljše sorte solat so tiste, ki jim lahko obtrgujemo ali režemo liste (rezivke, berivke). Tako lahko iz ene rastline naberemo solato 3x-5x! Hitro imamo lahko preveč pridelka, zato jih zasadimo toliko kot jo potrebujemo.

Skladiščenje 

Solate ne skladiščimo, najboljša je sveže pobrana, saj le tako okusimo njeno svežino. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo skupaj s korenino na dan za cvet in shranimo v hladni kleti.

Vzgoja na prostem* v rastlinjaku**
Januar  PRIDELEK
Februar  SEJANJE  PRIDELEK
Marec SEJANJE/
PRESAJANJE
 PRIDELEK
April PRESAJANJE/
PRIDELEK
 PRIDELEK
Maj PRIDELEK
Junij PRIDELEK
Julij SEJANJE
Avgust SEJANJE/
PRESAJANJE
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November  PRIDELEK
December  PRIDELEK

* - Postopek vzgoje solate na prostem ponavljamo od februarja do avgusta, zadnji pridelek poberemo v novembru.
**- Postopek vzgoje solate v rastlinjaku ponavljamo od februarja do septembra, pridelek pobiramo skozi celo leto.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O solati

Moja najljubša solata je hrastov list. Nežen, z mehkimi listi in dobrega okusa. Predvsem pa zato, ker se ga čudovito obtrguje. Tako optimalno izkoristim prostor na gredici, ki namenjen solati.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus