Solata

Lactuca sativa
Zagotovo je to naša vrtna kraljica, saj je ena izmed prvih vrtnin, ki jih zasadimo na prosto, z izbiro pravih sort pa jo ohranjamo na vrtu celo sezono do zime. Na voljo nam je paleta barv in okusov, ki odlično popestrijo naš jedilnik. V grobem solatnice delimo na glavnate solate, berivke, vezivke in romanske solate.

Družina: Nebinovke (Asteraceae)
Sorodne rastlineradič, endivija, sončnica, pehtran, ognjič, tegetes, 

Solata vzgoja - kdaj in kako sejati

Prvič sejemo solato za vzgojo sadik v februarju. Direktno na gredo jo sejemo od meseca marca naprej. Nato ponavljamo setve vsak mesec do konca avgusta. Za prve setve v februarju in marcu izberemo zimske/spomladanske sorte, kasneje poletne/jesenske. Sorte glavnatih solatnic na prosto praviloma ne sejemo več po začetku avgusta. Seme kali bolje, če ga le posujemo po substratu in dobro zalijemo, brez globokega prekrivanja s substratom. Vzklije zelo hitro.

Solate imamo lahko v enem trenutku hitro preveč, zavzema prostor ostali zelenjavi in jo veliko "pobegne" v cvet, kar se velikokrat zgodi zaradi enkratne direktne setve na gredo. Zato na Vrtu Obilja vso solato raje vzgajava iz sadik, v nekaj tedenskih presledkih in imava s tem večji izkoristek prostora ter solato dlje časa na voljo.

Najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo in nato v roku 5 - 8 dni od setve rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne platoje/lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike konec marca ali v začetku aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Kasnejše setve prav tako sejemo v večjo posodo in kasneje pikiramo, a je nega sadik lažja, saj lahko zaradi višjih temperatur vse počnemo zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje!

Presajanje in sadilna razdalja

Presajanje sadik na prosto poteka od marca do avgusta. Ko imajo sadike oblikovanih vsaj 4 - 6 listov, jih presadimo na prosto. To je nekje 4 - 6 tednov po setvi semen. Pri presajanju stare liste obtrgamo, da sadika razvije močnejše liste iz "srčike". Obtrgane liste pa pogumno uporabimo za pripravo sveže solate. Zgodnje zasaditve zaščitimo z vrtno kopreno (direktno ali preko vrtnih lokov) do maja, saj bo tako rast bistveno hitrejša.

Greda spomladanske solate pod loki z vrtno kopreno.
Greda spomladanske solate pod loki z vrtno kopreno.

Mešani posevki

Z njo zasadimo gredice zgodaj spomladi, preden bodo na to mesto prišle plodovke (kot predposevek pred glavno rastlino). Dobro raste na isti gredici s čebulo, korenčkom, kolerabico ...

Bolezni in škodljivci

Sveže liste solate imajo zelo radi polži. Redno obstranjujemo odmrle liste in pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. Prav tako strune in bramorji pojedo mlade sadike, ko jih presadimo na prosto. Problematične so glivične okužbe - siva plesen, bela gniloba solate in črna gniloba solate.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvi teden dni, da se dobro ukoreninijo. Za boljše ukoreninjenje pri presajanju sadikam obtrgamo vse večje liste in pustimo le srčiko. Ko se dobro ukoreninijo, zalivamo po potrebi. Z uporabo kompostne zastirke se potreba po zalivanju precej zmanjša.

Pridelek

Z dobrim načrtovanjem večkratnih setev ter izbiro pravih sort, solata na vrtu uspeva večino leta. Na prostem jo pobiramo od marca (mlade liste) do novembra, v rastlinjakih celo leto. Nama najboljše sorte solat so tiste, ki jim lahko obtrgujemo ali režemo liste (rezivke, berivke). Tako lahko iz ene rastline naberemo solato velikokrat in v presledkih. Hrastov list je zelo priljubljena sorta za takšen način pobiranja.

Skladiščenje 

Solate ne skladiščimo, najboljša je sveže pobrana, saj le tako okusimo njeno svežino. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo na dan za cvet z večjim delom korenine in za ta čas shranimo v hladno klet.

Vzgoja na prostem* v rastlinjaku**
Januar  PRIDELEK
Februar  SEJANJE  PRIDELEK
Marec SEJANJE/
PRESAJANJE
 PRIDELEK
April PRESAJANJE/
PRIDELEK
 PRIDELEK
Maj PRIDELEK
Junij PRIDELEK
Julij
Avgust SEJANJE
September SEJANJE/PRESAJANJE
Oktober RAST/PRIDELEK
November  PRIDELEK
December  PRIDELEK

* - Postopek vzgoje solate na prostem ponavljamo od februarja do avgusta, zadnji pridelek poberemo v novembru.
**- Postopek vzgoje solate v rastlinjaku ponavljamo od februarja do septembra, pridelek pobiramo skozi celo leto.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O solati

Moja najljubša solata je hrastov list, ki ima kar nekaj sornih variacij, ki jih prepoznamo po različnih barvah listov. So nežni in mehki listi dobrega okusa. Najbolje pa je to, da se ga čudovito obtrguje. Tako optimalno izkoristim prostor na gredici, ki namenjen solati.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus