Glavnati ohrovt

Brassica oleracea var. sabauda

Družina: Križnice Skupina: Kapusnice

”Vseeno mu je, kam ga življenje odpelje, dokler ga gojimo enako kot zelje.” – L. Rožman

Glavnati ohrovt svoj čar pridobi predvsem pozimi. Nagubani zviti listi tvorijo glavo z več zračnimi prostori, kar omogoča, da zmrznjena voda ne poškoduje rastline. Odlično uspeva na prostem, čez zimo pa mu lahko vseeno namenimo prostor v rastlinjaku. Razvite glavice so manj kompaktne in lažje. Na mrazu preživi, njegov okus pa se ob prvi zmrzali še izboljša.

Način vzgoje je enak, kot pri zelju, le da bolje prenaša tako sušo kot mraz. Pri opisu so predstavljene zgolj njune razlike.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?

Glavnati ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Glavnati ohrovt pogosto vzgajamo skupaj z zeljem, zato je postopek enak.

Pogostejša je vzgoja zgolj sadik jesenskega glavnatega ohrovta.

Pomladi nekaj sadik kombiniramo na gredi skupaj z zgodnjim zeljem. Tudi sadilna razdalja je lahko manjša, in sicer 30 cm med posameznimi rastlinami. Jesenski glavnati ohrovt pride na mesto, kjer smo pobrali mladi krompir, grah ali bob. Posadimo ga lahko tudi med še rastoč česen ali čebulo.

Glavnati ohrovt negujemo enako kot zelje, prav tako se lahko pri njem soočamo z enakimi izzivi ter nevšečnostmi.

Glavnati ohrovt na gredi skupaj z zeljem.

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Pridelek

Prvi zgodnji glavnati ohrovt pobiramo v juniju in juliju, jesenskega v septembru, oktobru in začetku novembra. Lahko ga svežega iz vrta nabiramo tudi kasneje pozimi, saj odrasla (tehnološko zrela) rastlina zdrži temperature nižje od –10 °C, kar pa je odvisno od posameznih sort.

Po prvi zmrzali ohrovt postane okusnejši, saj se v listih začnejo nabirati sladkorji (ki so kot »antifriz«, sredstvo proti zmrzali za rastlino). Pri nabiranju pridelka za sprotno svežo uporabo z ostrim nožem zarežemo med steblom in spodnjimi listi. Te liste odstranimo, dokler ne pridemo do lepo izoblikovane kompaktne glavice. Uporabni so tudi lepi listi, ki se niso zaprli v glavico.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Skladiščenje

Enako kot pri zelju ga porabimo sproti, jesenskega pa pustimo na gredi, da vsaj enkrat zamrzne in ga po želji nato spravimo. V tem primeru izpulimo celo rastlino in jo skupaj s koreninsko grudo obesimo na glavo, v hladno klet z okoli 5 °C in višjo vlago. Zemlje okoli korenin ne odstranjujemo, saj tako dlje časa ostane svež. Odstranimo le zunanje (odprte) liste, ki niso oblikovali glavice. Pozimi se bodo zunanji listi počasi rahlo sušili, glavica bo ostala sveža.