Glavnati ohrovt

Brassica oleracea var. sabauda
Eden izmed treh ohrovtov, ki svoj čar pridobi predvsem pozimi. Na mrazu prezimi, njegov okus pa se še izboljša. Kljub temu ga lahko na vrtu vzgajamo čez celo leto, od meseca marca naprej.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zelje, cvetačabrstični, listni ohrovt, hren, koleraba, redkev

Glavnati ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Za spomladanski pridelek sejemo v mesecu februarju, najkasneje v marcu. Za jesenski pridelek, setev opravimo konec maja. Vzgojimo ga iz sadik. Najprej sejemo več semen v večjo posodo in nato prepikiramo mlade rastlinice v posamezne sadilne celice/lončke. S sadikami spomladi pridobimo na času, saj rastlina na toplem hitreje vzklije in razvije dobro sadiko. Poletne sadike 2. dan po pikiranju postavimo na sonce, saj se v senci pretegnejo, ko iščejo svetlobo.

Najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo in nato v roku 7-10 dni od setve rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne platoje/lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike konec marca ali začetek aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Jesenski ohrovt prav tako sejemo v večjo posodo in kasneje pikiramo, a je nega sadik lažja, saj lahko zaradi višjih temperatur vse počnemo zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje!

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto spomladi sadiko presadimo konec meseca marca, v začetku aprila in rastline zaščitimo z vrtno kopreno do meseca maja. Poletno pa konec junija, najkasneje v začetku julija. Sadimo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Spomladanske sadike posadimo na razdalji 35 - 40 cm, jesenskim namenimo še malo več prostora, nekje 40 - 50 cm.

Mešani posevki

Glavnati ohrovt na gredici dobro dobro uspeva s špinačo, solato, radičem, zeleno ... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu prav tako zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, teknejo lahko tudi polžem. Kasneje ga lahko prizadene kapusova muha, kapusov belin, rdeči škartec. Pri teh težavah si lahko preventivno pomagamos pokrivanjem s protiinsektno mrežo z diatomejsko zemljo 

Nega

Presajene sadike vedno obilno zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Redno pregledujemo liste, da pravočasno ukrepamo ob morebitnem pojavu škodljivcev. Jesenski in zimski pridelek ni potrebno zaščititi pred zmrzaljo, saj mu le ta še izboljša okus. Za lepše pridelke rastlino negujemo na dan za list.

Pridelek

Spodnje liste ohrovta, ki se ne izoblikujejo v glavico lahko postopoma obtrgujemo vse od meseca maja. Prve glave zgodnjih rastlin obiramo že junija. S postopnim sejanjem imamo lahko ohrovt na voljo od začetka poletja in vse do konca januarja. Pri pobiranju glavice odrežemo, korenine pustimo v zemlji. Pridelek po prvi zmrzali je še okusnejši.

Skladiščenje

Posamezne liste uporabimo sveže in čim bolj sproti. Glavice prav tako, le da te lahko hranimo v hladilniku ali na hladnem nekje teden dni. Kadar zima ni prehuda, ohrovt pustimo kar zunaj. Če so razmere bolj ostre, ga iz vrta poberemo na dan za list in shranimo v kleti V kleteh jo za dlje časa shranimo tako, da jo iz vrta poberemo celotno rastlino, skupaj s koreninsko grudo in obesimo z glavo navzdol.

Glavnati ohrovt jeseni
Glavnati ohrovt jeseni

POGOSTA VPRAŠANJA

1. Zakaj na vrtu prihaja do pokanja glav?
To pokanje naj bi bilo posledica neenakomerne rasti - v neugodnih razmerah (vročina, suša) rastlina zastoji, nato pa ob spremembi razmer (dež, hladnejše dni, daljše noči) zopet intenzivno požene in to povzroči pokanje glavic.

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar
Februar SETEV
Marec PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST  SETEV
Junij RAST/PRIDELEK PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O glavnatem ohrovtu

Glavnati ohrovt je bolj zimska kot spomladanska zelenjava, saj sama na vrtu prezimi odlično. Kljub temu ga nekaj sadik na vrtu vzgojim že spomladi. Odlično se poda v zelenjavne juhe, rižote, zavitke,....

Vzgoja
Skladiščenje
Okus