Glavnati ohrovt

Brassica oleracea var. sabauda
Eden izmed treh ohrovtov, ki svoj čar pridobi predvsem pozimi. Na mrazu prezimi, njegov okus pa se še izboljša. Kljub temu ga lahko na vrtu vzgajamo čez celo leto, od meseca marca naprej.

Glavnati ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Sejemo ga v sadilne platoje in vzgajamo sadike. Za zgodnji pridelek sejemo v sredini februarja. Rastline, ki bodo ostale na prostem tudi pozimi, sejemo konec meseca maja. Sejemo v večje posode in potem rastlinice prepikiramo, ali posejemo po dva ali tri semena v večje sadilne celice. Ko semena vzklijejo, v vsaki sadilni celici obdržimo, oziroma v njo presadimo po eno rastlino. 

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike glavnatega ohrovta za spomladanski pridelek presajamo konec marca, za jesenski pridelek konca junija, začetek julija. Praviloma presajamo sadike, ki imajo v tem času že razvitih 5 - 7 pravih listov. Sadimo jih na razdalji 40 - 50 cm. V zemljo jih posadimo globoko, do prvih listov. 

Mešani posevki

Glavnati ohrovt na gredici dobro dobro uspeva s špinačo, solato, radičem, zeleno ... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu prav tako zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, teknejo lahko tudi polžem. Kasneje ga lahko prizadene kapusova muha, kapusov belin, rdeči škartec. Pri teh težavah si lahko preventivno pomagamo z diatomejsko zemljo.

Nega

Presajene sadike vedno obilno zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Jesenski in zimski pridelek ni potrebno zaščititi pred zmrzaljo, saj mu le ta še izboljša okus. 

Pridelek

Spodnje liste ohrovta, ki se ne izoblikujejo v glavico lahko postopoma obtrgujemo vse od meseca maja. Prve glave zgodnjih rastlin obiramo že junija. S postopnim sejanjem imamo lahko ohrovt na voljo od začetka poletja in vse do konca januarja. Pri pobiranju glavice odrežemo, korenine pustimo v zemlji. Pridelek po prvi zmrzali je še okusnejši. 

Skladiščenje

Posamezne liste uporabimo sveže in čim bolj sproti. Glavice prav tako, le da te lahko hranimo v hladilniku ali na hladnem nekje teden dni. Kadar zima ni prehuda, ohrovt pustimo kar zunaj. Če so razmere bolj ostre, ga iz vrta poberemo na dan za list, skupaj s koreninsko grudo in shranimo v kleti.

 

POGOSTA VPRAŠANJA

1. Zakaj na vrtu prihaja do pokanja glav?
To pokanje naj bi bilo posledica neenakomerne rasti - v neugodnih razmerah (vročina, suša) rastlina zastoji, nato pa ob spremembi razmer (dež, hladnejše dni, daljše noči) zopet intenzivno požene in to povzroči pokanje glavic.

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar    PRIDELEK
Februar SETEV  
Marec SETEV/PRESAJANJE  
April PRESAJANJE/RAST  
Maj RAST  SETEV
Junij RAST/PRIDELEK SETEV/PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust   RAST
September   RAST
Oktober   PRIDELEK
November   PRIDELEK
December   PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O glavnatem ohrovtu

Glavnati ohrovt je bolj zimska kot spomladanska zelenjava, saj sama na vrtu prezimi odlično. Kljub temu ga nekaj sadik na vrtu vzgojim že spomladi. Odlično se poda v zelenjavne juhe, rižote, zavitke,....

Vzgoja
Skladiščenje
Okus