Zimsko zelenje

Zimsko zelenje je skupno ime za malo bolj “eksotične” rastline, ki jih sejemo konec avgusta, v začetku septembra, da dajejo pridelek jeseni in pozimi. Mednje sodijo: kletonija, listnata gorčica “Red Giant”, mizuna, zimska kreša, listnata gorčica “Rouge Metis”, divja rukola, …

Zimsko zelenje vzgoja - kdaj in kako sejati

Zimsko zelenje sejemo direktno na gredo ali vzgojimo sadike. Sejemo od konca avgusta do sredine septembra, najprej več semen v večjo posodo in nato prepikiramo mlade rastlinice v posamezne sadilne celice/lončke. Pri setvi v sadilne celice smo lahko malo bolj pogumni in sejemo 4-5 semen skupaj in presajamo zelenje v skupkih. Ker je to čas poznega poletja, vzgoja poteka zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje! Kadar sejemo direktno na gredo, prerahljamo zgornjo plast grede in semena posujemo v plitve kanalčke ali kar po celi površini, dobro zalijemo, rahlo prekrijemo in potlačimo.

Presajanje in sadilna razdalja

Če zelenje vzgajamo iz sadik, ga na prosto presadimo, ko ima oblikovane najmanj 4 liste. To je nekje 2 tedna po setvi semen. Presajanje sadik na prosto poteka od začetka do konca septembra. Upoštevamo medvrstno razdaljo 20 - 30 cm.

Mešani posevki

Zimsko zelenje lahko na vrtu kombiniramo z mnogimi vrtninami. Najbolje je, da zasadimo gredice vrtnin, ki jih konec poletja že spraznimo (za čebulo, česnom, krompirjem, paradižnikom, fižolom ...). Dobro se obnese tudi med trajnicami kot so šparglji.

Bolezni in škodljivci

Z zimskim zelenjem navadno ni veliko težav. Liste lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki polže še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prve 3 dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke redko zalivamo (odvisno od vremena). Okoli mladih rastlin odstranjujemo plevel. Zelenje zdrži nizke zimske temperature, vendar ga je potrebno na prostem v mrzlih zimah brez snega zaščititi z loki in z vrtno kopreno, saj lahko sneg polomi večje liste.

Pridelek

Zimsko zelenje nabiramo od konca septembra ter vse do marca naslednje leto, še posebej če smo opravili 2 setvi v zamiku. Nabiramo posamezne liste, ki jih trgamo od zunanjega roba, proti sredici. Slednje je precej bolj zamudno, a s tem povečamo pridelek na eni gredici.

Skladiščenje 

Nabrano zimsko zelenje se ne skladišči dolgo, zato ga porabimo čim bolj sproti. Kadar ga nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da ga nabranega shranimo v hladilniku ali v hladni kleti.

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  ...  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK  PRIDELEK
Marec  PRIDELEK  PRIDELEK
April
Maj
Junij
Julij
Avgust SEJANJE
September  SEJANJE/RAST SEJANJE
Oktober PRIDELEK SEJANJE/RAST
November PRIDELEK  PRIDELEK
December ...  PRIDELEK
Robert Špiler

O zimskem zelenju

To zelenje ni ravno moja prva izbira, ampak to, da je na voljo sveža celo zimo, odtehta prostor, ki ji ga nameniva na vrtu.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus