Bazilika

Ocimum basilicum

Družina: Ustnatice, Skupina: Začimbnice

”Za mrzle dni nima pravega posluha, ker sicer ne bi razvila edinstvenega aromatičnega duha.” – L. Rožman

Bazilika je začimbnica, ki svoje aromatične liste ponuja že kot majhna sadika, a se njeno resno nabiranje začne od julija naprej. Je zelo primerna za vzgojo v koritih ali loncih, da jo imamo čim bolj pri roki. Na svetu je več kot 20 vrst bazilik, ki se razlikujejo po različnih barvah, obliki in velikosti listov ter seveda okusu. Pri vzgoji se bomo osredotočili na najbolj razširjeno klasično italijansko baziliko.

Zaradi prenizkih temperatur ne prezimi in sodi med izrazito poletne rastline. Da ji podaljšamo rastno dobo, začnemo z njeno vzgojo v notranjih prostorih. Potrebuje podobne pogoje kot plodovke, zato jo presadimo tudi v rastlinjak (ob paradižnik). V primeru vzgoje v rastlinjaku smo s setvijo in presajanjem 20 dni hitrejši.

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Bazilika vzgoja - kdaj in kako sejati

Baziliko sejemo za vzgojo na prostem od sredine marca do konca aprila zgolj enkrat. Semena sejemo na gosto v eno posodo in kalimo na toplem mestu. Idealna temperatura za kalitev je 25 °C. Sejemo v vlažen substrat in semena posujemo s suhim substratom 0,5 cm na debelo. Ker uspešno kalijo v temi, posodo pokrijemo, kar omogoča boljšo kaljivost zaradi enakomerne vlažnosti. Odkrijemo takoj, ko opazimo prvi kalček, kar je lahko že v štirih dneh in takoj prestavimo na svetlo.

Ko se klična lista odpreta, vodoravno poravnata in se nakaže rast prvih pravih listov, rastline pikiramo v srednje sadilne enote s kakovostno substratno mešanico. To je v roku od 10 do 20 dni od setve. S pikiranjem opravimo naravno selekcijo, saj izberemo dobro razvite rastline. Če so se nam do sedaj rastline »pretegnile«, jih pri pikiranju posadimo globlje, vse do kličnih listov. Korenin rastlin se ne dotikamo, ampak si pomagamo z leseno ali s plastično paličico.

Vzklita bazilika

Rastline nato postavimo na svetlo mesto s temperaturami med 18 in 22 °C, ki ustreza večini rastlin, ki jih v tem času vzgajamo iz sadik. Nočne temperature so lahko tudi nižje, vse do 10 °C. Sadike redno zalivamo vsak drugi dan kot vse ostale, ki jih vzgajamo istočasno.

Preden jih v sredini maja presadimo na gredo, jih najmanj 4 dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se privadijo na zunanje temperature, predvsem na nihanje nočnih temperatur. Še posebej, če smo sadike vzgajali pod lučmi, smo pri izpostavljanju neposrednemu soncu previdni. Prvi dan jim mogoče namenimo delno senčen prostor in smo tisti dan raje nekje v bližini ter spremljamo, da se v prvi uri ne ožgejo, kar bi prepoznali po belih lisah. Kasneje jim namenimo največ 2 uri sončenja na dan in potem postopoma vsak dan več. Ob temperaturah pod 10 °C sadike čez noč raje prestavimo na toplo.

Enako velja za utrjevanje sadik, ki jih presadimo konec aprila v rastlinjak in jih tam tudi utrjujemo. Rastline uvajamo na neposredno svetlobo ter nihanje dnevno-nočnih temperatur.

Bazilika je zelo primerna za vzgojo v lončnih zasaditvah na sončnih mestih v bližini kuhinje. Sadike vzgojimo po že predstavljenem postopku in jih v sredini maja presadimo v lonec. Druga možnost je, da več semen bazilike sejemo neposredno v lonec, kjer bo rasla celo sezono.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Ker je bazilika občutljiva na mraz, s presajanjem ne hitimo. Najbolj optimalen čas presajanja bazilike na prosto je sredina maja, ko na vrt presadimo plodovke. V rastlinjak presajamo sadike že konec aprila. V tem času so tudi že dovolj razvite, imajo vsaj 4 prave liste ali več, da brez težav prenesejo presajanje.

Sadimo jih na razdalji 30 cm med posameznimi rastlinami v cikcak vzorcu, saj se med rastjo precej grmičasto razvejajo. Sadilno luknjo izdatno zalijemo; če je bilo vreme suho, zalijemo celo površino grede. Če želimo, sadike takoj po presajanju dodatno zastremo s poletno zastirko – z listjem, s travnim odkosom ali s slamo.

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Sadilno sosledje

Baziliko na vrt najbolje vključimo tako, da jo sadimo v bližino plodovk, predvsem paradižnika. Bazilika s svojimi eteričnimi olji (vonjavami) odganja škodljivce, s cvetenjem pa privablja opraševalce. Paradižnikove sadilne razdalje (70 cm) ne spreminjamo, zgolj dodamo sadiko v vsak drug vmesni prostor med paradižniki. Odlično se ujameta skupaj na prostem in v rastlinjaku, najboljša soseda pa sta v kulinariki.

Nega

V tleh okoli rastlin vseskozi vzdržujemo enakomerno vlažnost, da ohranjamo zdrave mikrobiološke razmere tal. Vlažna tla ohranjamo z zalivanjem približno enkrat tedensko v vročih poletnih dneh in dodatno poletno zastirko iz sveže trave, listja ali slame. V loncih jo zalivamo pogosteje. Plevel odstranjujemo z orodjem ali pa ročno ob rastlini.

Za spodbujanje tvorjenja listne mase, ki je pri baziliki naš glavni pridelek, med sezono redno odstranjujemo (vršičkamo) vse cvetne poganjke. Bazilika se bo tako še bolj grmičasto razrastla (iz zalistnikov) in tvorila več listov. Če jo pustimo, da zacveti, bomo kmalu opazili, da tvori vedno manj listov. Njeno listno maso v tem primeru obnovimo tako, da jo porežemo do višine okoli 10 cm nad tlemi.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Že med rastjo se lahko zgodi, da se nam sicer lepi in ravni listi začno gubati. Izgledajo deformirano, a so še vedno užitni in okusni. To se pojavi predvsem zaradi premalo neposredne sončne svetlobe ali pretiranega oz. neenakomernega zalivanja.

Pogosto se zgodi, da listi proti jeseni počrnijo, kar je lahko znak peronospore, ki je predvsem posledica višje vlažnosti. Črne liste odstranimo in rastlino preredčimo. V rastlinjakih in pri rastlinah, ki rastejo na večji sadilni razdalji, imamo manj težav. Občutljiva je na nizke temperature in mraz, zaradi česar listi propadejo (počrnijo) že pri 2 °C.

Pridelek

Baziliko obiramo celo sezono, in sicer po potrebi. Trgamo posamezne liste ali pa odrežemo steblo z več listi. Tako še bolj spodbudimo njeno rast, da od spodaj požene nova stebla z listi. Na prostem jo pobiramo od konca maja do konca avgusta, v rastlinjaku je sezona daljša.

Skladiščenje

Domača zelišča pridejo do izraza, ko so sveža. S sušenjem bazilika izgublja svoje aromatične sposobnosti, zato jo je najbolje shraniti v olivnem olju v obliki pesta. Zamrzovanje listov ne pride v poštev, lahko pa zamrznemo pesto, da olje ne bo postalo žarko.