Bazilika

Ocimum basilicum
Vedno bolj pogosta začimba vrtov, balkonskih zasaditev in kuhinjskih polic. Je enoletnica, ki svoje aromatične liste na prostem ponuja od konca maja do septembra. Zelo primerna za celoletno vzgojo na kuhinjskem oknu.

Družina: Ustnatice (Lamiaceae)
Sorodne rastline: melisa, šetraj, origano, rožmarin, meta

Bazilika vzgoja - kdaj in kako sejati

Bazilika je enoletnica, ki pri nas zaradi prenizkih temperatur ne prezimi. Zato jo vzgajamo iz sadik ali z direktno setvijo na gredice. Najboljša je vzgoja iz sadik in za ta namen sejemo baziliko od sredine marca do konca aprila v lončke ali kalilne platojčke. Semena sejemo zelo plitko in jih kalimo na toplem mestu (20°C). Takoj ko vzklijejo, potrebuje svetlobo. Nato posamezne rastline prepikiramo v posamezne sadilne celice/sadilne lončke. Z vzgojo sadik nadzorujemo močne in dobro razvite primerke, ki jih bomo presadili na vrt.

Bazilika je zelo primerna tudi za vzgojo v lončnih zasaditvah. V tem primeru v lonec presadimo sadike ali pa direktno sejemo v lonec, kjer bo rasla celo sezono.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Najbolj optimalen čas presajanja bazilike je sredina maja, ko na vrt presadimo plodovke. V tem času so tudi že dovolj razvite, da brez težav prenesejo spremembo presajanja. Ker je bazilika občutljiva na mraz, s presajanjem ne hitimo. Sadimo jih na razdalji 30 cm med posameznimi rastlinami, saj se precej razveja.

Mešani posevki

Baziliko na vrtu najbolje vključimo tako, da jo sadimo v bližino plodovk, predvsem paradižnika. Odlično se ujameta skupaj na vrtu, tako kot v kulinariki. Bazilika s svojimi eteričnimi olji odganja škodljivce, s cvetenjem pa privablja opraševalce, ki povečajo pridelek na plodovkah.

Bolezni in škodljivci

Pri baziliki redko najdemo škodljivce ali bolezni. Še najbolj občutljiva je na mraz, zaradi česar listi počrnijo.

Nega

Po presaditvi sadik, dobro zalijemo presajene rastline. Zalivamo še 2-3 dni, dokler se ne ukoreninijo. Okoli mladih rastlin redno odstranjujemo plevel. Bazilika obožuje obilno kompostno zastirko, saj potrebuje vlažna in s hranili bogata tla. Tudi zalivanje je manj pogosta, saj kompostna zastirka zadržuje ogromno vlage, ki jo rastline potrebujejo predvsem v vročem delu leta.

Pridelek

Baziliko obiramo celo sezono, postopoma, ko jo potrebujemo. Na prostem jo pobiramo od konca maja do konca avgusta. Obiramo starejše liste, mlajše pustimo za nadaljnjo rast. S trganjem rastnih vršičkov nadzorujemo njeno razrast. Pazimo le, da je na začetku sezone ne oberemo preveč naenkrat, da imamo njene aromatične liste konstantno na voljo.

Skladiščenje

Pri zeliščih največ dobimo pri sveži uporabi. S sušenjem bazilika izgublja svoje aromatične sposobnosti, zato je naj bolje baziliko shraniti v obliki pesta. Zamrzovanje ne pride v vpoštev, saj mrazu ne prenaša.

Vzgoja Na prostem Rastlinjak
Januar
Februar
Marec SETEV SETEV
April RAST PRESAJANJE/RAST
Maj PRESAJANJE RAST/PRIDELEK
Junij RAST/PRIDELEK PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September  PRIDELEK PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O baziliki

Bazilika nikoli ne manjka na gredici s paradižnikom. Neverjetno kako dobra kombinacija sta na vrtu in pri kulinaričnem ustvarjanju. Najboljša je sveže nabrana v paradižnikovi solati sredi vročega poletnega dne.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus