Ognjič

Calendula officinalis
Princ vrta, ki privablja opraševalce in odganja škodljivce ter popestri paleto vrtnih barv.

Družina: Nebinovke (Asteraceae)
Sorodne rastline: solataradič, endivija, sončnica, pehtran

Ognjič vzgoja - kdaj in kako sejati

Ognjič je prezimna enoletnica, ki ga sejemo marca v kalilne platojčke, aprila direktno na gredico. Zelo rad se poseje sam, kar pomeni, da bomo na mestu, kjer je rastlina rasla lansko leto, drugo leto našli mlade rastlinice.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Ko rastlinice zrastejo do velikosti 5 cm jih razredčimo, če so semena vzklila na gredici. Ognjič, ki smo ga sejali v kalilne platojčke presajamo na prosto konec aprila, ko je zunaj že dovolj toplo.

Mešani posevki

Oranžni cvetovi privabljajo opraševalce, zato ga sadimo v bližino plodovk, predvsem paradižnika. Skupaj s kapucinkam in žametovkami (tegetes) ustvarja cvetočo obrambo vrta, saj naj bi vse tri cvetlice odganjale škodljivce (polže, voluharje).

Bolezni in škodljivci

Načeloma z ognjičem ni težav, škodljivce naj bi odganjal.

Nega

Po presaditvi ali redčenju sadik, dobro zalijemo presajene rastline. Če želimo omejiti samo-zasaditev, redno obiramo cvetove. S tem preprečimo nastanek semen. Kadar ognjič pustimo, da seme razvije, ga poberemo preden odpade na tla.

Pridelek

Čeprav ognjič navadno gojimo zaradi funkcije privabljanja opraševalcev in odganjanja škodljivcev, lahko dodatno izkoristimo njegove cvetove. Cvetove vedno obiramo na dan za cvet.

Skladiščenje

Cvetove sušimo za čaje, poparke, kreme za obraz. Sveži cvetovi so užitni, zato lahko popestrijo našo kulinariko. Mlade listke ognjiča dodajamo solatam. Skladiščimo zrela semena, ki naj bodo spravljena na suhem.

Ognjič

Vzgoja iz semen samonikla
Januar    
Februar    
Marec SETEV RAST
April PRESAJANJE RAST
Maj RAST/CVETENJE RAST
Junij CVETENJE CVETENJE
Julij CVETENJE PRIDELEK
Avgust CVETENJE/SEME CVETENJE/SEME
September CVETENJE/SEME CVETENJE/SEME
Oktober SEME SEME
November    
December    
Tjaša Štruc

O ognjiču

Ognjič je na najinem vrtu vedno sosed paradižniku in jajčevcem. Sveže cvetove dodajam poletnim solatam, ali pa kakšnega pojem kar tako, med sprehodom po vrtu.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus