Cvetača

Brassica oleracea var. botrytis
Vzgojiti snežno belo glavo cvetače je na vrtu pravi izziv in užitek. Kot kapusnica ima raje spomladanski in jesenski čas, kot pripeko poletja, zato je vzgoja v zgodnje spomladanskem in poznem jesenskem času veliko uspešnejša.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zeljebrstični, listni ohrovt, hren, koleraba, redkev

Cvetača vzgoja - kdaj in kako sejati

Za spomladanski pridelek sejemo v mesecu februarju, najkasneje v marcu. Za jesenski pridelek, setev opravimo konec maja. Vzgojimo jo iz sadik. Najprej sejemo več semen v večjo posodo in nato prepikiramo mlade rastlinice v posamezne sadilne celice/lončke. S sadikami spomladi pridobimo na času, saj rastlina na toplem hitreje vzklije in razvije dobro sadiko. Poletne sadike 2. dan po pikiranju postavimo na sonce, saj se v senci pretegnejo, ko iščejo svetlobo.

Najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo in nato v roku 7-10 dni od setve rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne platoje/lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike konec marca ali začetek aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature. Za spomladansko setev izberemo sorte s krajšo vegetacijsko dobo, da pridelek razvije še pred močnim poletnim soncem. Za jesenski pridelek izberemo sorte z daljšo vegetacijsko dobo in imamo še večje in lepše pridelke, saj cvetači ustrezajo krajši dnevi in hladnejše noči.

Jesensko cvetačo prav tako sejemo v večjo posodo in kasneje pikiramo, a je nega sadik lažja, saj lahko zaradi višjih temperatur vse počnemo zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje!

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto spomladi sadiko presadimo konec meseca marca, v začetku aprila in rastline zaščitimo z vrtno kopreno do meseca maja. Poletno pa konec junija, najkasneje v začetku julija. Sadimo jo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Spomladanske sadike posadimo na razdalji 35 - 40 cm, jesenskim namenimo še malo več prostora, nekje 40 - 50 cm.

Mešani posevki

Cvetača se na gredicah zelo dobro ujame z nizkim fižolom, ki tla obogati z dušikom. Zelo dobro se ob njej obnese tudi zelena. Ker cvetača za rast potrebuje kar nekaj prostora, je z velikim številom druge zelenjave niti ne moremo kombinirati. Možnost je še kombinacija s solato.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, liste mladih rastlin lahko napade bolhač. Kasneje največ škode na cvetači naredijo gosenice kapusovega belina, ki se prehranjujejo z njenimi listi. Najboljša naravna rešitev je pokrivanje rastlin s protiinsektno ali protitočno mrežo, ki fizično preprečita dostop metuljev do listov. Preventivno lahko za zaščito rastlin uporabimo tudi diatomejsko zemljo.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Listov ne obtrgujemo preveč, saj lahko z dolgimi in širokimi listi prekrijemo glave, da ne porumenijo in jih na vrhu povežemo skupaj z vrvico ali gumico. Redno pregledujemo liste, da pravočasno ukrepamo ob morebitnem pojavu gosenic. Za lepše pridelke rastlino negujemo na dan za list.

Pridelek

Prve cvetače pobiramo v konec maja in v juniju, jesenske pridelke pa od septembra naprej. Glave naj bodo bele, čvrste ter kompaktne in še nerazcvetene. Cvetače z razvito glavo zmrzal učini, zato pridelke poberemo preden se začno stopinje spuščati pod ledišče.

Skladiščenje

Nabrana cvetača kar nekaj dni počaka na hladnem. V kleteh jo za dlje časa shranimo tako, da jo iz vrta poberemo celotno rastlino, skupaj s koreninsko grudo in obesimo z glavo navzdol. Ko jo želimo porabiti, odrežemo samo glavico in njeno listje, steblo razrežemo na manjše dele in zavržemo na kompost. Čez zimo se najbolje spravi tako, da glavico narežemo na manjše dele in zamrznemo.

Cvetača vzgoja
Čudovit pridelek cvetače

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar
Februar  SETEV
Marec SETEV/PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK SETEV
Junij PRIDELEK SETEV/PRESAJANJE
Julij PRESAJANJE/RAST
Avgust RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O cvetači

Prvo domačo cvetačo sem vzgojila na najinem Vrtu Obilja. Pri starših nam ni nikoli uspela, zato sem bila presenečena, ker jih nisva posvečala prav nobene posebne pozornosti. Obilno zastiranje tal s kompostom na celotnem vrtu zadosti tudi "zahtevnejšim" rastlinam, med katere sodi tudi cvetača.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus