Cvetača

Brassica oleracea var. botrytis
Vzgojiti snežno belo glavo cvetače je lahko na vrtu prava umetnost. Kot kapustnica ima raje spomladanski in jesenski čas, kot pripeko poletja. Zato je vzgoja v zgodnje spomladanskem in poznem jesenskem času veliko uspešnejša.

Cvetača vzgoja - kdaj in kako sejati

Za spomladanski pridelek sejemo v mesecu februarju, najkasneje v marcu. Za jesenski pridelek, setev opravimo konec junija. Vzgojimo jo iz sadik. Najprej sejemo več semen v večjo posodo in nato prepikiramo mlade rastlinice v posamezne sadilne celice/lončke. S sadikami spomladi pridobimo na času, saj rastlina na toplem hitreje vzklije in razvije dobro sadiko. Izberemo sorte s krajšo vegetacijsko dobo, da pridelek razvije še pred močnim poletnim soncem. V jesenskem času so glave cvetače še večje in lepše, saj se dnevi krajšajo, noči so hladnejše, kar jim ustreza. Za jesenski pridelek izberemo sorte z daljšo vegetacijsko dobo. Poletne sadike 2. dan po pikiranju postavimo na sonce, saj se v senci pretegnejo, ko iščejo svetlobo.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto spomladi sadiko presadimo konec meseca marca, v začetku aprila. Poletno pa konec julija, najkasneje v začetku avgusta. Sadimo jo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Spomladanske sadike posadimo na razdalji 40-50 cm, jesenskim namenimo še malo več prostora, nekje 50-60 cm.

Mešani posevki

Cvetača se na gredicah zelo dobro ujame z nizkim fižolom, ki tla obogati z dušikom. Zelo dobro se ob njej obnese tudi zelena. Ker cvetača za rast potrebuje kar nekaj prostora je z velikim številom druge zelenjave niti ne moremo kombinirati. Možnost je še kombinacija s solato.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, liste mladih rastlin lahko napade bolhač. Kasneje največ škode na cvetači naredijo gosenice kapusovega belina, ki se prehranjujejo z njenimi listi. Najboljša naravna rešitev je pokrivanje rastlin s protiinsektno ali protitočno mrežo, ki fizično preprečita dostop metuljev do listov. Preventivno lahko za zaščito rastlin uporabimo tudi diatomejsko zemljo.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Listov ne obtrgujemo, saj lahko z njimi senčimo glavico. Z dolgimi in širokimi listi prekrijemo glave, da ne porumenijo in jih na vrhu povežemo skupaj z vrvico ali gumico. Redno pregledujemo liste, da pravočasno ukrepamo ob morebitnem pojavu gosenic. Za lepše pridelke rastlino negujemo na dan za list.

Pridelek

Prve cvetače pobiramo v juniju in juliju, jesenske pridelke od septembra naprej. Glave naj bodo bele, čvrste ter kompaktne in še nerazcvetene.

Skladiščenje

Nabrana cvetača kar nekaj dni počaka na hladnem. V kleteh jo za dlje časa shranimo tako, da jo iz vrta poberemo celotno rastlino, skupaj s koreninsko grudo in obesimo z glavo navzdol. Ko jo želimo porabiti, samo odrežemo glavico, listje, steblo in korenine razrežemo na manjše deli in zavržemo na kompost. Čez zimo se najbolje spravi tako, da glavico narežemo na manjše dele in jo zamrznemo.

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar
Februar  SETEV
Marec SETEV/PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST SETEV
Junij RAST/PRIDELEK SETEV/PRESAJANJE
Julij PRIDELEK PRESAJANJE/RAST
Avgust RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O cvetači

Prvo domačo cvetačo sem vzgojila na najinem vrtu Obilja. Pri starših nam ni nikoli uspela, zato sem bila presenečena, ker jih nisva posvečala prav nobene posebne pozornosti. Obilno zastiranje tal na celem vrtu odtehta vse posebne priprave t.i. ''zahtevnejših'' rastlin.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus