Rdeča pesa

Beta vulgaris var. conditiva
Rdeča pesa na vrtu naj ne bo namenjena le vzgoji velikih gomoljev, namenjenih jesenskemu spravilu pridelka. Mlade rastline so veliko bolj priročne za uporabo, saj jih lahko porabimo kar sveže ali skuhane. Tako jo na vrt sejemo v malih količinah in v presledkih, da jo imamo vedno na voljo. Za uživanje uprabljamo vse dele rastline; liste, stebla in gomolj. Obstajajo tudi ostale barvne variacije pese, ki danes pridobivajo na popularnosti.

Družina: Ščirovke (Amaranthaceae) – pog. Lobodovke
Sorodne rastline: sladkorna pesa, špinača, blitva, amarant, kvinoja.

Rdeča pesa vzgoja - kdaj in kako sejati

Pogosto se redečo peso seje direktno na gredo, a možna je tudi vzgoja iz sadik. Direktno setev na gredo opravljamo od konca marca do konca julija v presledkih. Najlažja je setev v vrstice. Setev v sadilne platojčke za sadike opravimo prej, v začetku marca in v maju. V tem primeru je najbolje, da sejemo 3-5 semen skupaj v celico, kalimo na toplem mestu, takoj ko semena vzklijejo, sadilni plato postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. Preden sadike konec marca ali začetek aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto zgodnje sadike presadimo konec marca, v začetku aprila. Kasnejše sadike presadimo v juniju. Sadike sadimo skupaj v skupkih, tako kot smo jih sejali v posamezne sadilne celice. Skupke sadimo na razdalji 20-30 cm.

Če sejemo direktno na gredo, sejemo v vrste široke med 15-25 cm od marca do junija.

Zlata pesa
Pridelek zlate pese 5. junija 2017

Mešani posevki

Rdeča pesa se na vrtu ujame z večino zelenjadnic. Še posebej s kolerabicopastinakom, črno redkvijo, solato ...

Bolezni in škodljivci

Mlado rdečo peso lahko napadejo polži in uši. Pri tem si lahko preventivno pomagamo s pokrivanjem grede s protiinsektno gredo. Na listih se lahko pojavijo svetle lise oz. pesna listna pegavost.

Nega

Na prosto direktno sejano peso in presajene sadike, zgodaj spomladi prekrijemo z vrtno kopreno. S tem jih zaščitimo pred nizkimi nočnimi temperaturami in pospešimo njihovo rast. Goste zasaditve redčimo, ko perje mladih rastlin doseže velikost 3-5 cm. Okoli sadik redno okopavamo, uporabimo kompostno zastirko, ki bo preprečila izsuševanje tal. Namesto komposta lahko kot zastirko uporabimo slamo, ovčjo volno, listje. Predvsem v poletnih mesecih bomo z zastirko lažje poskrbeli, da rdeča pesa zaradi pomanjkanje vlage ne oleseni ali popoka.

Pridelek

Prve pridelke pobiramo, ko gomolj pese doseže velikost golf žogice. Ob pobiranju dodatno zrahljamo zemljo za gomolje, ki jih bomo še pustili, da dozorijo in bodo namenjeni spravilu. Na prostem pobiramo pridelke od junija in do avgusta. Peso za spravilo pustimo zoreti do oktobra.

Skladiščenje

Mlade liste pese lahko tudi kuhamo kot špinačo. Jesenski pridelek kuhamo in vlagamo v kis ali iz njega pripravljamo sok. Čez zimo se sveži gomolji rdeče pese odlično shranijo, če jih zakopljemo v mivko, žagovino ali pa kar v zemljo (več o pravilnem shranjevanju preberite tukaj).


 

Vzgoja poletna* za spravilo*
Januar
Februar
Marec SEJANJE
April SEJANJE/PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE/RAST
Junij PRIDELEK SEJANJE
Julij PRESAJANJE/RAST
Avgust RAST/PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December

* - Postopek vzgoje pese za rast na prostem lahko ponavljamo od konca marca do junija, zadnji pridelek poberemo v oktobru.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O rdeči pesi

Rdeča pesa pridobiva na popularnosti z razvojem kulinarike. Kot mulc nisem vedel, da ostaja še kaj drugega kot vložena rdeča pesa kot solata. Sedaj, ko si vzgojim dosti gomoljev jo uporabljam čez celo leto. Poleti sveže kuhano z olivnim oljem in česnom ter zimske sladke gomolje za dodatek zelenjavnim juham.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus