Listnati ohrovt

Brassica oleracea var. acephala
Še vedno prepogosto zapostavljena zimska zelenjava, ki dobro prenaša mraz in ima zelo malo škodljivcev. Mladi listi odlično popestrijo zimsko ponudbo sveže domače zelenjave.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zelje, cvetačabrstični ohrovt, hren, koleraba, redkev

Listnati ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Vzgojimo ga iz sadik, setev opravimo v sredini meseca maja. Najprej sejemo več semen v večjo posodo in nato prepikiramo mlade rastlinice v posamezne sadilne celice/lončke. S  pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Vzgoja poteka na prostem, ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje! S sadikami pridobimo na času, ko imamo gredo še zasedeno s spomladansko zasaditvijo. Sadike 2. dan po pikiranju postavimo na sonce, saj se v senci pretegnejo, ko iščejo svetlobo.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike listnatega ohrovta na prosto presajamo koneca junija. Praviloma presajamo sadike, ki imajo v tem času že razvitih 5 - 7 pravih listov. Sadimo jih na razdalji 40 - 50 cm. V zemljo jih posadimo globoko, do prvih listov.

Mešani posevki

Ker listni ohrovt tako kot brstični raste in liste razvija nad gredico, lahko nezasedeni prostor med posameznimi rastlinami dobro izkoristimo s špinačo, radičem, zeleno ... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, teknejo lahko tudi polžem. Pozimi je lahko poslastica srnam. V jesenskem času lahko liste napadejo gosenice kapusovega belina. Pri takšni težavi si lahko preventivno pomagamos pokrivanjem s protiinsektno mrežo, da preprečimo dostop škodljivcem. Če se le ti pojavijo, nam lahko pomaga diatomejska zemlja.

Nega

Presajene sadike vedno obilno zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. V jeseni z zemljo dodatno osipamo stebla, da povečamo stabilnost rastlin. Pred zmrzaljo ga ni potrebno posebej ščititi. Odstranimo le tiste liste, ki jih nismo porabili in zaradi tega ''zastarajo'', porumenijo in začnejo odpadati sami.

Pridelek

Prve mlade liste zgodnjih rastlin listnatega ohrovta obiramo že sredi poletja. Rastline, ki bodo na vrtu čez zimo, pa od oktobra do februarja. Liste pobiramo od spodaj navzgor,  dolžine 10-20 cm, da so še dokaj mladi in rahli. Zato obiramo postopoma in redno, skupaj z rastjo rastlin. Pridelek po prvi zmrzali je še okusnejši.

Šopek treh različnih listnatih ohrovtov
Šopek treh različnih listnatih ohrovtov.

Skladiščenje

Liste ohrovta uporabljamo sveže nabrane. V hladilniku jih hranimo nekje teden dni. Odločno se shranjujejo kar zunaj čez zimo na prostem, zato dodatno skladiščenje ni potrebno.

Listnati in rdeči ohrovt
Listnati in rdeči ohrovt

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  PRIDELEK  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK  PRIDELEK
Marec  PRIDELEK  PRIDELEK
April
Maj SETEV
Junij PRESAJANJE SETEV
Julij PRESAJANJE/RAST PRESAJANJE
Avgust RAST RAST
September RAST RAST
Oktober PRIDELEK PRIDELEK
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December  PRIDELEK  PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O listnatem ohrovtu

Z listanim ohrovtem je sveža zimska zelenjava vedno pri roki na Primorskem ali visoko na Gorenjskem. Idealna za rižote, zelenjavne juhe, dodatek k solatam ... Je ni potrebno skladiščit, saj sama rastlina odlično prezimi na vrtu. Zares čudovita zimska zelenjava, ki jo enostavno gojimo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus