Listnati ohrovt

Please enter facebook post url.

Brassica oleracea var. acephala
Še vedno prepogosto zapostavljena zimska zelenjava, ki dobro prenaša mraz in ima zelo malo škodljivcev. Mladi listi odlično popestrijo zimsko ponudbo sveže domače zelenjave.

Listnati ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Sejemo ga v posamezne sadilne platoje/lončke in vzgajamo sadike, ki jih presadimo na gredo. Rastline, ki bodo rasle čez zimo na prostem, sejemo konec meseca maja. Sejemo v večje posode in potem prepikiramo v večje sadilne celice. Z vzgojo sadik poleti takoj po spravilu prvega pridelka, gredo zapolnimo z novo zelenjavo. Greda ne ostaja prazna, izkoristek je veliko boljši.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike listnatega ohrovta na prosto presajamo od konca junija. Praviloma presajamo sadike, ki imajo v tem času že razvitih 5 - 7 pravih listov. Sadimo jih na razdalji 40 - 50 cm. V zemljo jih posadimo globoko, do prvih listov.

Mešani posevki

Ker listni ohrovt tako kot brstični raste in liste razvija nad gredico, lahko nezasedeni prostor med posameznimi rastlinami dobro izkoristimo s špinačo, radičem, zeleno ... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, teknejo lahko tudi polžem. Pozimi je lahko poslastica srnam. V jesenskem času lahko liste napadejo gosenice kapusovega belina. Pri takšni težavi si lahko preventivno pomagamo z diatomejsko zemljo.

Nega

Presajene sadike vedno obilno zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. V jeseni z zemljo dodatno osipamo stebla, da povečamo stabilnost rastlin. Pred zmrzaljo ga ni potrebno posebej ščititi.

Pridelek

Prve mlade liste zgodnjih rastlin listnatega ohrovta obiramo že sredi poletja. Rastline, ki bodo na vrtu čez zimo, pa od oktobra do februarja. Pobiramo od spodaj navzgor, liste dolžine 10-20 cm, da so še dokaj mladi in rahli. Zato obiramo postopoma in redno, skupaj z rastjo rastlin. Pridelek po prvi zmrzali je še okusnejši.

Šopek treh različnih listnatih ohrovtov
Šopek treh različnih listnatih ohrovtov.

 

Skladiščenje

Liste ohrovta uporabljamo sveže nabrane. V hladilniku jih hranimo nekje teden dni. Odločno se shranjujejo kar zunaj čez zimo na prostem, zato dodatno skladiščenje ni potrebno.

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  PRIDELEK  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK  PRIDELEK
Marec  PRIDELEK  PRIDELEK
April
Maj SETEV
Junij PRESAJANJE SETEV
Julij PRESAJANJE/RAST PRESAJANJE
Avgust RAST RAST
September RAST RAST
Oktober PRIDELEK PRIDELEK
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December  PRIDELEK  PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O listnatem ohrovtu

Z listanim ohrovtem je sveža zimska zelenjava vedno pri roki na Primorskem ali visoko na Gorenjskem. Idealna za rižote, zelenjavne juhe, dodatek k solatam ... Je ni potrebno skladiščit, saj sama rastlina odlično prezimi na vrtu. Zares čudovita zimska zelenjava, ki jo enostavno gojimo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus