Česen

Allium sativum

Družina: Narcisovke, Skupina: Čebulnice

”Vedno je nekdo, ki jé česen in nekdo, ki je zraven besen.” – L. Rožman

Aromatična in nezahtevna čebulnica. Vzgoja poteka s sajenjem strokov, ki jih dobimo iz dozorelih glavic, v katerih je večje število strokov. Ko si enkrat pridelamo dovolj glavic in jih ustrezno skladiščimo, kupovanje česna za zasaditev na vrtu ni več potrebno. Česen se deli na dve podvrsti: Allium sativum sp. ophioscorodon in Allium sativum sp. sativum. Njuna razlika je v tem, da prva tvori cvetna stebla (ima »trd vrat«), druga pa ne (ima »mehak vrat«).

Kateri koli česen je jesenski, ko ga sadimo jeseni, ali spomladanski, ko ga sadimo spomladi. Na pojav cvetnih stebel čas saditve nima nobenega vpliva. Prepričanje, da česen raste zgolj v "revnih" tleh, ne drži, saj oblikuje čudovite glavice in se dolgo skladišči tudi, ko zraste v univerzalno rodovitnih tleh, zastrtih s kompostno zastirko.

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Česen vzgoja - kdaj in kako sejati

Česen vzgajamo iz posameznih strokov, ki jih pridobimo iz dozorelih česnovih glavic. Izbiramo lepe in velike zunanje stroke česna. Večji kot je strok, ki ga posadimo, večji bo pridelek česna.

Česnova greda zgodaj spomladi.

Jesenski česen sadimo konec oktobra ali v začetku novembra. Spomladanski česen sadimo v februarju ali najkasneje v začetku marca, ko tla niso več zmrznjena. V obeh primerih sadimo na enak način. Na gredi najprej označimo vrste, ki so 20 cm narazen. V posamezno vrsto sadimo stroke na razdaljo 15 cm. Najhitreje to opravimo s pomočjo vrtnega metra, ki ga raztegnemo za vsako vrsto posebej in stroke potiskamo v zemljo pri večkratnikih števila (razdalje) 15. Potisnemo jih okoli 3 do 5 cm globoko (v kompostno zastirko še kakšen cm globlje).

Spomladi takoj neposredno preko grede pokrijemo vrtno kopreno. Ne toliko zaradi boljše mikroklime, temveč da ga zaščitimo pred česnovo in čebulno muho. Ko česen sadimo jeseni, gredo (tudi brez lokov) pokrijemo v začetku februarja.

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Sadilno sosledje

Za jesenski česen imamo na vrtu dovolj prostora, saj ga sadimo v času, ko mnogo pridelka iz gred poberemo. Tudi zgodaj pomladi so grede še vedno precej prazne. Ko dozori konec junija (jesenski) oziroma v juliju (spomladanski), lahko za njim vzgojimo vsaj še eno vrsto zelenjave. Tri tedne preden česen poberemo lahko raste skupaj s posajenim brstičnim ohrovtom, listnatim ohrovtom, kolerabico, solato ali katero koli drugo jesensko-zimsko zelenjavo.

Nega

Ne potrebuje posebne nege, tudi zalivati ga ni potrebno veliko, saj večino rasti opravi v jesenskem ali spomladanskem času, ko je v tleh dovolj vlage. Še toliko bolje je razvit jesenski česen, saj ta že do začetka zime razvije močan koreninski sistem.

Med rastjo mladih rastlin zgodaj pomladi kopreno večkrat zrahljamo, da ne zavira rasti rastlin. Kopreni odstranimo obtežitev, jo dvignemo in rahlo položimo nazaj ter obtežimo. Ko so česnovi listi visoki 10 cm, postavimo vrtne loke, preko katerih napnemo kopreno, da ima česen prostor za rast. Če so bili listi do sedaj malo zviti, se bodo kmalu zravnali. V maju kopreno zamenjamo z insektno mrežo, s katero je pokrit vsaj še mesec dni.

Plevel med vrstami odstranjujemo z vrtnim orodjem, kakšen posamezen plevel blizu rastlin pa ročno. V maju česen tudi zastremo s poletno zastirko iz travnega odkosa, listja ali slame.

Loki nad česnom so ostali še od pokrivanja z insektno mrežo.

Sorte česna, ki razvijejo cvetno steblo, bodo te začele razvijati konec maja, v začetku junija. Odstranimo jih takoj, ko jih opazimo, sicer česen ne bo debelil glavice v tleh. Cvetno steblo odrežemo ali odlomimo na točki, kjer izrašča iz listov. Mladi, neodprti česnovi cvetovi (poimenovani pski), so prava kulinarična poslastica in ne sodijo na kompostni kup.

Kakšno leto lahko lepe rastline česna pustimo, da zacvetijo in tako ustvarimo novo generacijo česna. Cvetno steblo pravzaprav ni pravo cvetno steblo, saj ne nosi cvetov, ampak skupek drobnih zračnih čebulic. Česen se tako sam vegetativno razmnožuje. Ko se čebulice enostavno ločijo, jih poberemo, za nekaj dni osušimo in shranimo. Posadimo jih istočasno kot poteka klasična vzgoja jesenskega ali spomladanskega česna. V dveh letih bomo prišli do lepih debelih strokov česna.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Česnova muha je nevarna tako česnu kot čebuli. Za razliko od čebulne muhe najdemo pri napadu česnove muhe v eni rastlini le eno ličinko. Škodo povzroča v aprilu in maju (lahko tudi prej), ko muha odlaga jajčeca na mlade rastline ali na zemljo v neposredni bližini stebla rastlin. Poškodbe zaradi objedanja so opazne kasneje, ko se začnejo napadeni listi zvijati in rasti navzven, rastline zaostajajo v rasti, rumenijo, stebla se mehčajo, stroki trohnijo in so precej manjši kot pri zdravih rastlinah. Odrasle ličinke se nato pomikajo v glavico česna, kjer zapustijo rastlino in se sredi maja zabubijo v tleh. To opazimo (ko je že prepozno), ko so listi rastline zviti in ne rastejo lepo v višino.

Prav tako lahko česen napade čebulna muha ali pa rovi ter razpoke nastajajo zaradi porove zavrtalke. Rastline je najbolje zaščititi tako, da se jih pokrije s kopreno ali insektno mrežo že od februarja do maja.

Na njegove liste jajčeca odlaga hrošček rdečenoga lilijevka. Ličinke se prehranjujejo z listi. S pokrivanjem zmanjšamo napad, a jih lahko (z rokavico) odstranimo tudi ročno, ker so jajčeca živo rdeče barve, jih na zelenih listih hitro opazimo. Na listih se lahko pojavi rja, vendar hujših težav pri pridelku navadno ni.

Pridelek

Zgodnji pridelek so nedozorele glavice oziroma mlad česen, ki ga nabiramo od začetka junija naprej. Dozorel česen poberemo, ko prvi listi porumenijo. To je znak, da se strok razvija v posamezne enote. Da enakomerno dozori, vsem rastlinam najmanj 10 dni pred pobiranjem poležemo liste k tlom. Jesenski česen z grede pobiramo konec junija ali v začetku julija, spomladanskega približno mesec kasneje. Izpulimo ga iz zemlje in skupaj z listi posušimo na soncu. Ko se listi na soncu v celoti posušijo, je primeren za skladiščenje. Ker želimo doseči dolgo skladiščenje, ga po vrtnarskem koledarju pobiramo na dan za korenino.

Pobran in osušen česen pripravljen za skladiščenje.

Skladiščenje

Česen skladiščimo vse dokler ne vzgojimo novega oz. dokler ga ne porabimo. Lahko ga pletemo v kite, spravimo v zabojčke ali mrežaste vreče ter postavimo v suh in hladen prostor. Najbolje v prostor, ki ni prevlažen. Poskrbimo, da so vsi stroki na suhem zraku. Zelo zanimivo je, da se je več let česen na Vrtu Obilja najbolje skladiščil zunaj pod kozolcem. Tudi čez zimo je pod streho kozolca v senci ter zaščiten pred dežjem in snegom.