Česen

Allium sativum
Aromatična čebulnica, ki na vrtu ne sme manjkati. Vedno stroke sadimo direktno na grede, jeseni ali zgodaj spomladi, da ima dovolj časa razviti zrele glave. Ker česen sadimo iz strokov, ki jih tudi uživamo, lahko vzgajamo in negujemo lastne sorte česna, brez da bi vsako leto kupovali česen za setev.

Družina: Narcisovke (Amaryllidaceae)
Sorodne rastline: por, čebula, drobnjak

Česen vzgoja - kdaj in kako sejati

Vzgajamo ga iz posameznih strokov, ki jih sadimo direktno na gredice. Izbiramo lepe in velike zunanje stroke česna. Spomladanski česen sadimo v februarju ali najkasneje v marcu, ko tla niso več zmrznjena. Jesenski česen sadimo v oktobru ali novembru. Med jesenskim in spomladanskim česnom ni sortnih razlik, poimenuje se ga glede na čas, kdaj smo ga sadili. Torej je lahko katerakoli sorta česna jesenska ali spomladanska. V obeh primerih česen sadimo v času kratkih dni, saj takrat razvije močne korenine. Posamezne stroke potisnemo nekje 3 do 5 cm v tla na razdalji 5 do 10 cm, v vrste ga sadimo 20 do 30 cm narazen.

Česen lahko sadimo tudi direktno v kompostno zastiko, v tem primeru zrno česna potisnemo malenkost globlje v tla (minimalno 5 cm). Prepričanje, da česen raste zgolj v "revnih" tleh ne drži, saj oblikuje čudovite glavice in se dolgo skladišči tudi v dobro rodovitnih vrtnih tleh s kompostno zastirko.

Kakšno leto lahko lepe rastline česna pustimo, da zacvetijo in tako ustvarimo novo generacijo česna, ki jih počasi (nekje 2 leti) vzgajamo in debelimo, da pridemo do končne velikosti česna.

Mešani posevki

Česen na vrtu zasadimo skupaj z velikim številom zelenjadnic, le s stročnicami in drugimi čebulnicami raje ne. Odlično se ujame s korenčkom, solato, zeljem, redkvico, paradižnikom.

Ker česen poberemo konec junija ali zečetek julija lahko za njim posadimo brstični ohrovt, listnati ohrovt, korenček, kolerabico, solato in katerokoli drugo jesensko/zimsko zelenjavo.

Mlad česen
Česen februarja v kompostni zastirki. Posajen je bil že konec oktobra.

Bolezni in škodljivci

Česen lahko spomladi prizadane česnova muha, ki na liste odlaga jajčeca iz katerih se razvijejo ličinke, ki zajedajo česen. Najbolje je rastline zaščititi tako, da se jih pokrije s kopreno ali protiinsektno mrežo. Na listih se lahko pojavi rja, ki ne vpliva na razvoj strokov.

Nega

Ne potrebuje posebne nege, tudi zalivati ga ni potrebo veliko, saj večino rasti opravi v spomladanskem času, ko je v tleh dovolj vlage. Okoli česna le redno okopavamo, saj potrebuje rahla tla in pleveli čisto gredo.

česen pred pobiranjem
Poležan česen pred pobiranjem.

Pridelek

Česen poberemo, ko se prvi listi poležejo in porumenijo. To je znak, da je strok razvit v posamezne enote. Da enakomerno dozori, vsem rastlinam najmanj 10 dni pred pobiranjem poležemo liste k tlom. Česen iz grede pobiramo konec junija ali začetek julija. Izpulimo ga iz zemlje in skupaj z listi posušimo na soncu. Ko se na soncu listi v celoti posušijo, je primeren za skladiščenje. Ker želimo doseči dolgo skladiščenje, ga po vrtnarskem koledarju pobiramo na dan za korenino.

Skladiščenje

Česen navadno skladiščimo dokler ne vzgojimo novega (oz. dokler ga ne porabimo).  Lahko ga pletemo v kite, spravimo v gajbice ali mrežaste vreče, ter postavimo v suh in hladen prostor. Najbolje v kakšno garažo ali ''špajzo'', v kleti, ki ni prevlažna. Poskrbimo, da imajo stroki dovolj pretočnosti suhega zraka.

Brez težav pa česen skladiščimo tudi zunaj na prostem, le da je pokrit pred dežjem in snegom. Midva ga obesiva pod kozolec in počaka vse do pomladi.

Vzgoja spomladanski jesenski
Januar RAST
Februar SADITEV RAST
Marec SADITEV/RAST RAST
April RAST RAST
Maj RAST RAST
Junij PRIDELEK PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust
September
Oktober SADITEV
November SADITEV
December RAST
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O česnu

Česen v jedeh obožujem, zato si vedno prizadevam za res obilen pridelek, ki bo zdržal do naslednjega poletja.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Zaščiten s kopreno

Pridelek česna 2018