Česen

Allium sativum
Aromatična čebulnica, ki na vrtu zelo redko manjka. Vedno ga sadimo direktno na gredice, jeseni ali zgodaj spomladi, da ima dovolj časa razviti zrele stroke.

Česen vzgoja - kdaj in kako sejati

Vzgajamo ga iz posameznih strokov, ki jih sadimo direktno na gredice. Spomladanski česen sadimo v februarju, ko tla niso več zmrznjena. Jesenski česen sadimo v oktobru in novembru. Med jesenskim in spomladanskim česnom ni nobene razlike, poimenuje se ga glede na čas, kdaj se ga sadi.V obeh primerih česen sadimo v času kratki dni, saj takrat razvije močne korenine. Posamezne stroke potisnemo v zemljo na razdalji 5-10 cm, v vrste ga sadimo 20-30 cm narazen. 

 Mešani posevki

Česen lahko na vrtu brez težav kombiniramo z velikim številom zelenjadnic, le s stročnicami in  drugimi čebulnicami raje ne. Odlično se ujame s korenčkom, solato, zeljem, redkvico, paradižnikom

Bolezni in škodljivci

Česen lahko prizadene česnova muha, na liste jajčeca odlagajo jajčeca iz katerih se razvijejo ličinke, ki zajedajo česen. Na listih se lahko pojavi rja, ki ne vpliva na razvoj strokov

Nega

Ne potrebuje posebne nege, tudi zalivati ga ni potrebo veliko. Okoli česna le redno okopavamo, saj potrebuje zračno in ''čisto'' gredico.

Mlad česen
Mlad česen.

Pridelek

Česen poberemo, ko se listi poležejo in porumenijo. To je znak, da je strok razvit v posamezne enote. Dozori v juniju in juliju. Česen izpulimo iz zemlje in ga skupaj z listi posušimo na Soncu. Ko se posušijo njegovi listi je primeren za skladiščenje.

Skladiščenje

Česen navadno skladiščimo dokler ne vzgojimo novega (oz. dokler ga ne porabimo). Ker želimo doseči dolgo skladiščenje, ga pobiramo na dan za korenino. Lahko ga pletemo v kite in obesimo v suh prostor ali ga spravimo v gajbice ali mrežaste vreče. Poskrbimo, da imajo stroki dovolj pretočnosti suhega zraka.

 

Vzgoja spomladanski jesenski
Januar   HIBERNACIJA
Februar SADITEV RAST
Marec SADITEV/RAST RAST
April RAST RAST
Maj RAST RAST
Junij PRIDELEK PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust    
September    
Oktober   SADITEV
November   SADITEV
December   RAST
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O česnu

Česen v jedeh obožujem, zato si vedno prizadevam za res obilen pridelek, ki bo zdržal do naslednjega poletja. Zaenkrat se še učim in spoznavam ali na najinem vrtu več pridelava z jesenskim ali spomladanskim sajenjem.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus