Koromač

Foeniculum vulgare
Koromač ali sladki komarček je nezahtevna zelenjava, ki jo gojimo zaradi odebeljenega in aromatičnega stebla. Potrebno je paziti na pravočasno setev oz. presajanje rastlin, da ne uide v cvet. Na vrtu ga imamo v poletnem in jesenskem času.

Koromač vzgoja - kdaj in kako sejati

Najlažje ga vzgajamo iz sadik, za kar ga začnemo sejati drugi polovici meseca aprila in vse do konca julija. Semena najprej posejemo v kalilno posodo in potem rastlinice prepikiramo ali posejemo po dve semeni v večje sadilne celice. Ko semena vzklijejo, v vsaki sadilni celici obdržimo, oziroma v njo presadimo po eno rastlino. S setvijo pomladi ne hitimo, saj prehitra setev vodi v večjo verjetnost, da nam rastlina zacveti in ne odebeli stebla.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike na prosto presajamo od meseca maja naprej. Praviloma presajamo sadike, ki so visoke nekje 10 cm. Sadimo jih na razdalji 10 - 15 cm v vrsti in 20 - 30 cm med vrstami. Izberemo sončno mesto, pazimo, da sadike ne presadimo pregloboko in omogočimo debeljenje nadzemnega dela.

Sadike koromača
Presajene sadike koromača v kompostno zastirko.

Mešani posevki

Koromač dobro dobro uspeva na gredi, kjer je preh rasel grah ali pa ga presadimo med solato, kumare ... Izogibamo se družbi ostalih kobulnic (peteršilj, pastinak, koriander ...) in paradižnika.

Bolezni in škodljivci

Pri koromaču ni večjih težav s škodljivci ali boleznimi. Največ težav je s prezgodnjim cvetenjem rastlin, kjer se ''izgubi'' odebljenost stebla.

Nega

Presajene sadike vedno obilno zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel okoli sadik. V kompostni zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna in odcedna tla. Najlepši pridelek daje v vročih in vlažnih poletjih.

Pridelek

S pobiranjem koromača začnemo nekje v začetku julija, ko so stebla že velika in dobro odebeljena. Če smo koromač sejali v presledkih, nam setev v julijo daje pridelek v jeseni vse do prvih zmrzali. Pri pobiranju koromač odrežemo malo nad tlemi, korenine in del stebla pustimo v tleh. Rastlina bo iz tega še enkrat pognala sicer manjše poganjke, ki jih lahko prav tako uporabimo pri kuhanju.

Skladiščenje

Posamezne rastline iz vrta poberemo in porabimo čimbolj sproti. V hladilniku ali na hladnem počaka nekje teden dni. Daljše shranjevanje v kleteh ni pogosta praksa. Uporabna je cela rastlina, tako odebljeno steblo, kot perjasto listje, ki ga uporabimo kot začimbo.

Vzgoja
Januar
Februar
Marec
April SETEV
Maj SETEV/PRESAJANJE
Junij SETEV/PRESAJANJE/
PRIDELEK
Julij SETEV/PRESAJANJE/
PRIDELEK
Avgust PRESAJANJE/
PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December  

Setve lahko ponavljamo od aprila do julija.

Robert Špiler

O koromaču

Koromač je ena izmed bolj posebnih zelenjav na najinem vrtu, ki doda izjemno širino paleti okusov. Najboljši je podušen ali pečen. Vonj svežega me rahlo spominja na otroške sirupe proti kašlju. 🙂

Vzgoja
Skladiščenje
Okus