Buče

Cucurbita
Ene izmed najenostavnejših vrtnin, s katerimi na vrtu ni veliko dela. Potrebujejo obilo zastirke, sočno mesto ter prostor za razraščanje po gredici. Pravilno skladiščeni plodovi počakajo do konca naslednje pomladi in popestrijo zimske jedi.

Družina: Bučevke (Cucurbitaceae)
Sorodne rastline: kumare, bučkemelone, lubenice

Buče vzgoja - kdaj in kako sejati

Buč ni težko vzgojiti, a pridelek si povečamo z vzgojo iz sadik. V posamezne sadilne lončke jih sejemo konec meseca aprila in v začetku maja, po eno do dve semeni na lonček in jih kasneje ne pikiramo. Potrebujejo dovolj toplo (25°C) za kalitev in kasneje hlradnejše okolje z dovolj svetlobe. Močan koreninski sitem posameznih sadik spodbudimo tako, da setvene lončke najprej napolnimo s substratom samo do polovice. Ko sadika raste, substrat postopoma dodajamo in dopolnimo do vrha. Če vzklijeta obe rastlini jih ne razsajamo, temveč kasneje skupaj presadimo na vrt. V začetku maja lahko sejemo semena tudi direktno na gredo, vendar bo čas klitja daljši.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Ko sadike buč presadimo na prosto, naj ne bodo starejše od 30 dni (enega meseca), drugače njihov koreninski sistem preveč preraste lonček s substratom. Presadimo na prosto okoli 15. maja in kasneje vse tja do junija.  Če nimamo obilne zastike, jim pripravimo kompostne kupčke, kjer se bodo dobro ukoreninile. Ena rastlina potrebuje najmanj 2 m2 prostora, zato skrbno izbiramo prostor za setev, saj se zelo razraščajo. Najlažje jih je posaditi na konec gredic, kjer se lahko razraščajo in plazijo po travi/foliji, brez da bi zasedale prostor drugim vrtninam na vrtu. Kadar na vrtu nimamo dovolj prostora za vzgojo buč, se poslužujemo enega izmed treh načinov, kako jih gojiva midva.

Več o treh različnih načinih vzgoje buč: 3 NAČINI VZGOJE BUČ

Mešani posevki

Zaradi velike površine, ki jo buča zaseda s plazenjem po tleh, se na gredicah najbolje ujamejo z višje rastočimi rastlinami. Odlično dopolnjujejo gredo s koruzo in visokim fižolom ter sončnicami. V tem posevku tvojirijo starodavne 4 sestre, ki so jih skupaj sadili že Indijanci. Preden prerastejo gredico imamo lahko posajeno solato, špinačo, krompir, zelje, kolerabico, mlado čebulo, .. vse te rastline pobiramo sproti in na gredici pripravljamo prostor bučam, ki se boto razširjale na celotno gredo.

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši problem je pepelasta plesen, ki napade in pobeli liste buč. Navadno gre za začasno stanje, ki je odvisno predvsem od vremena. Vroče in vlažno okolje namreč spodbuja razvoj te bolezni. Mile oblike plesni se popravijo ob izboljšanju vremena.

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, jih zalivamo vsak dan, dokler se dobro ne ukoreninijo. Med mladimi sadikami redno odstranjujemo pleveli, dokler sama rastlina ne preraste in prekrije tal. Že mesec pred presaditvijo na prosto je priporočljivo zastreti gredo z kompostom. Le ta drži vlago v tleh, deluje kot spužva in hrani buče, da razvijejo velike plodove. Buče presajamo in jih negujemo na dan za plod, pogojno tudi na dan za cvet.

Več o močnem koreninskem sistemu buč: KORENINE BUČ DOLGE 3m IN VEČ

Pridelek

Buče za sprotno uporabo pobiramo, ko dozorijo. Odvisno od sorte buč, plodove pobiramo od konca junija do oktobra. Buča za skladiščenje pobiramo konec septembra, da jo ne dobi zmrzal. V jesenskem času se tako listi, kot plazeča stebla osušijo in porumenijo. Tako vemo, da so buče dovolj zrele za pobiranje. Priporoča se pobiranje na dan za plod ali cvet. Buče pobiramo skupaj s peclji, da ne ranimo plodov.

Skladiščenje

Odlično se shranijo čez celo zimo, vendar bodo v vlažnih kleteh hitro začele gniti. Zato jih najbolje spravimo kar direktno iz vrta na hodnike, v verande, stopnišča ali v zastekljene terase, kjer ni pretoplo (od 8°C do 14°C in hkrati tudi ne prevlažno - pod 80%). V kleteh lahko podobno okolje ustavimo, če buče hranimo v slamo. Napol porabljena buča na hladnem počaka dan ali dva, zato jo je vedno najbolje porabiti v celoti. Najine buče se skladiščijo vse do aprila in so odlična zimska hrana.

Več o sortah zimskih buč: SORTE BUČ V LETU 2017

Vzgoja Na prostem
Januar
Februar
Marec
April SETEV
Maj PRESAJANJE
Junij RAST
Julij RAST/PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober  PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O bučah

Veliko raje kot krompir, čez zimo jem buče. Zato čez leto poskrbim za pestro zasaditev buč. Izjemno lahko jih je vzgojiti. Sadimo jih lahko v kar še sveže kompostne kupe, kjer se vidi da prav uživajo, saj je rast bujna, pridelek pa zelo obilen.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus