Fižol – visok

Phaseolus vulgaris
Malo kateri slovenski vrt je brez visokega fižola. Je nezahteven za vzgojo, le pripraviti mu moramo dobro oporo, po kateri se bo sam ovil. Na voljo je ogromno sort, med katerimi v prvi vrsti izbiramo ali želimo gojiti stročji fižol ali fižol za zrnje. Nekaj izbranih sort je takšnih, ki jih imamo najprej za stročje in proti koncu sezone za zrna.

Družina: Metuljnice (Fabaceae)
Sorodne rastline: nizek fižol, bob, soja, leča, detelja, lucerna, arašid

Visok fižol vzgoja - kdaj in kako sejati

Visok fižol vzgajamo za stročje ali za zrnje in ga sejemo direktno na gredo. Vzgoja fižola je možna tudi iz sadik, a je to zelo redka praksa. Visok fižol za rast potrebuje oporo za ovijanje, ki mora biti visoka najmanj 1,5 m, a višje kot je, višje bo zrasel fižol. Klasična opora je v naših krajih iz lesk, ki si jih pripravimo pozimi. Na Koroškem uporabljajo za ta namen smrekove sušice (vrhove). Opora je lahko tudi v obliki vrvic, ki so spuščene iz napete žice. Opora je pripravljena pred setvijo ali jo pa postavimo naknadno, ko rastline vzklijejo. Ob leseni opori posadimo 5 - 8 zrnov fižola, ob vrvici pa manj, nekje med 4 - 6 zrnov. Število variira glede na bujnost rasti izbrane sorte visokega fižola.

Fižolčke lahko pred sejanjem namočimo, vendar ne več kot za 12 ur.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Direktno na grede visok fižol sejemo praviloma v prvi polovici maja, najkasneje začetek junija. Sadilna razdalja je odvisna od opore in praviloma so opore med seboj oddaljene 80 cm, zrna pa posejemo največ 20 cm stran od opore.

Mešani posevki

Fižol na gredah bogati tla z vnosom dušika. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic, a meče gosto senco na ostale rastline. Posebej dobro se dopolnjuje s plazečimi bučami, koruzo in sončnicami na isti gredici. V tej kombinaciji so to 4 sestre, ki so jih skupaj sadili že Indijanci. Ob njem naj ne manjka kakšen grmiček šetraja, s katerim se odlično ujame tudi na krožniku.

Bolezni in škodljivci

Semena fižola posajena direktno na vrt teknejo bramorju. Polži tudi napadejo mlade rastline. Na listih se lahko pojavijo črne uši. V času vročega poletja in sušnih dni, ob pomanjkanju vode fižolu odpadajo cvetovi. S kompostno in tudi poletno zastirko se temu izognemo, saj bomo zdržali vlago v tleh in preprečili izsuševanje tal tudi poleti. S tem tudi zmanjšamo potrebo po zalivanju.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. Za dodatno živo zastirko poskrbijo listi buče, ki se plazijo pod fižolom. Negujemo in obtrgujemo stoke na dan za cvet ali plod. Ko poberemo zadnje stroke ali osušena zrna, rastline porežemo in ne pulimo iz tal, da korenine ostanejo v tleh.

Pridelek

Stročji visok fižol pobiramo od konca junija do septembra. Nabiramo mlade in sveže stroke, ki še niso nitkasti. Fižol vedno obiramo na dan za cvet, saj s tem izjemno spodbudimo cvetenje in povečamo pridelek. S postopnim pobiranjem imamo tako stročji fižol na voljo več tednov. Če gojimo visoki fižol za zrna, na rastlini pustimo stroke dokler se ne posušijo. Nato jih oberemo in dodatno osušimo v večjih posodah. Ko se začenjajo stroki odpirati, ''zružimo'' zrna.

Skladiščenje

Sveže nabrani mladi stroki so najboljši in pričarajo svežino sezonske zelenjave. Za daljše shranjevanje čez zimo, se najbolje obnesejo, da jih zblanširamo ter vložimo v kis. Za blanširanje so boljši rumeni stroki, ki ohranijo več okusa. Fižolova zrna se odlično shranijo v dobro zaprtih kozarcih, ki jih shranimo na hladnem in jih uživamo celo leto. Zrna tudi zamrznemo, da jih ne napadejo molji. Zamrznjena zrna še vedno odlično kalijo, če jih bomo uporabili za seme naslednjo sezono.

Vzgoja Na prostem
Januar
Februar
Marec
April
Maj SETEV
Junij RAST
Julij RAST/PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O visokem fižolu

Že v prvem letu vrtnarjenja sem našel svojo najljubšo sorto fižola, ki se je že več let gojila v naši družini. Odličen stročji, dolgo ostane brez nitk. Kar se ga ne poje kot stročjega, se ga pusti za zrna, saj tvori tudi velika zrna. Žal imena sorte ne vem. Ena mojih najljubših zelenjadnic, saj obožujem prebranec in solate iz stročjega fižola!

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Pod visokim fižolom raste buča