Fižol – visok

Phaseolus vulgaris
Malo kateri slovenski vrt je brez visokega fižola. Je nezahteven za vzgojo, le pripraviti mu moramo dobro oporo, po kateri se bo vil sam. Na voljo je ogromno sort, med katerimi v prvi vrsti izbiramo ali želimo gojiti stročji fižol ali fižol za zrnje. Nekaj izbranih sort je takšnih, ki jih imamo lahko najprej za stročji fižol in kasneje v sezoni za zrna.

Kdaj in kako sejati

Fižol najpogosteje sejemo direktno na gredice, vzgoja fižola je možna tudi iz sadik, a je to zelo redka praksa. Fižolčke lahko pred sejanjem namočimo, vendar ne več kot za 12 ur.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Direktno na gredice visok fižol sejemo od 5. maja naprej, ter vse do začetka junija. Pred tem na gredi poskrbimo za oporo po kateri se bo fižol vzpenjal. Najpogosteje so to leseni koli, ki jih v zemljo globoko zapičimo na razdalji 80 cm narazen. Nato okoli vsakega kola (max. 20 cm stran) posadimo cca. 6 fižolčkov. Število variira glede na bujnost rasti izbrane sorte visokega fižola.

Mešani posevki

Fižol na gredicah bogati zemljo z vnosom dušika. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic, a meče gosto senco na ostale rastline. Posebej dobro se dopolnjuje s plazečimi bučami, koruzo in sončnicami na isti gredici. V tej kombinaciji so to 4 sestre, ki so jih skupaj sadili že Indijanci. Ob njem naj ne manjka kakšen grmiček šetraja, s katerim se odlično ujame tudi na krožniku.

Bolezni in škodljivci

Semena fižola posajena direktno na vrt teknejo bramorju. Polži tudi napadejo mlade rastline. Na listih se lahko pojavijo črne uši. Načeloma hujših napadov bolezni ni. Le v času vročega poletja in sušnih dni, ob pomanjkanju vode fižolu odpadajo cvetovi. Z obilno zastirko se temu izognemo, saj bomo zdržali vlago v tleh in preprečili izsuševanje tal tudi poleti. S tem tudi zmanjšamo potrebo po zalivanju.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V kompostni zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Za dodatno živo zastirko poskrbijo listi buče, ki se plazijo pod fižolom. Negujemo in obtrgujemo užitne stoke na dan za svet ali plod. Ko poberemo zadnji pridelek, rastline porežemo in ne pulimo iz gredic, da korenine ostanejo v tleh. Zeleni deli so z dušikom bogata organsko masa, ki jo kot del zastirke uporabimo pri drugih rastlinah.

Pridelek

Stročji visok fižol pobiramo od konca junija do septembra. Nabiramo mlade in sveže stroke, ki še niso nitkasti. Fižol vedno obiramo na dan za cvet, saj s tem izjemno spodbudimo cvetenje in povečamo pridelek. S postopnim pobiranjem imamo tako stročji fižol na voljo več tednov. Če gojimo visoki fižol za zrna, na rastlini pustimo stroke dokler se ne posušijo. Nato jih oberemo in dodatno osušimo v večjih posodah. Ko se začenjajo stroki odpirati, ''zružimo'' zrna.

Skladiščenje

Sveže nabrani mladi stroki so najboljši in pričarajo svežino sezonske zelenjave. Nabrani na dan za cvet na hladnem počakajo tudi do tedna dni. Za daljše shranjevanje čez zimo, se najbolje obnesejo, da jih zblanširamo ter vložimo v kis. Za blanširanje so boljši rumeni stroki, ki ohranijo več okusa. Fižolova zrna se odlično shranijo v dobro zaprtih kozarcih, ki jih shranimo na hladnem in jih uživamo celo leto. Zrna tudi zamrznemo. Zamrznjena zrna še vedno odlično kalijo, če jih bomo uporabili za seme naslednjo sezono.

Vzgoja Na prostem
Januar
Februar
Marec
April
Maj SETEV
Junij RAST
Julij PRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O visokem fižolu

Že v prvem letu vrtnarjenja sem našel svojo najljubšo sorto fižola. Odličen stročji, dolgo ostane brez nitk. Kar se ga ne poje kot stročjega, se ga pusti za zrna, saj tvori tudi velika zrna. Žal imena sorte ne vem. Ena mojih najljubših zelenjadnic, saj obožujem prebranec in solate iz stročjega fižola.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus