Stročji fižol in nepotrebno rezanje “špičk”
Je kdo še vedno vraževeren in pred kuhanjem reže stran špičasto konico stročjega fižola? Nama ni jasno, zakaj se to počne, saj se brez problema skuha tudi s to "špičko", ne zatakne se v grlu in tudi rita se ne zaštopa. Preverjeno že večkrat.
Zakaj pa se je to počelo?
S skupnimi močmi smo na najini Facebook strani ugotovili, da ta praksa izvira iz preteklosti, ko so na vrtovih in njivah rastle bolj nitkaste sorte stročjega fižola. Ko so odrezali (ali odtrgali) špičke, so tako potegnili še nitke iz stroka. Pri sortah, ki niso nitkaste, pa je to nepotrebno ali pa zgolj estetsko opravilo. Takšne sorte stročjega fižola so se razvile v zadnjih letih predvsem s pomočjo žlahtnenja sort.
Torej midva si tega dodatnega dela pri pripravi stročjega fižola ne dajeva na pleča in tako si prihraniva kar nekaj dragocenih minut kuharskega dela. Preskočite to opravilo tudi vi in ta "pridobljeni" čas poklonite svojim najbližjim, vrtu ali čemurkoli, kar radi počnete.
Več o vzgoji (nizkega) fižola: NIZEK FIŽOL