Redkvica

Raphanus sativus var. radicula

Družina: Križnice, Skupina: Korenovke

”Redkvice postanejo precej pekoče, ker v suši rasti je zanjo nemogoče.’‘ – L. Rožman

Zgodnja rdeča redkvica je stalnica mnogih vrtov. Enostavna je za vzgojo, hitro raste, sejemo jo v presledkih. V toplih mesecih zraste že v enem mesecu, zato jo imenujemo tudi mesečna redkvica. Ker prenese temperature do –6 °C, jo sejemo že konec februarja in pridelek nabiramo v sredini aprila, približno 60 dni od setve.

Setve lahko ponavljamo vse do avgusta. Ko vznikne prva setev, lahko sejemo že naslednjo. Število ponovnih setev je odvisna predvsem od tega, kako veliki ljubitelji redkvice smo. Obstaja več sort redkev. V naših krajih je poleg mesečne najbolj razširjena še zimska črna redkev (Raphanus sativus var. niger).

Osredotočili se bomo zgolj na vzgojo rdeče, mesečne redkvice, ki jo sejemo neposredno na gredo. Setev za vzgojo sadik je sicer možna, vendar ni smiselna, saj je njen razvoj zelo hiter. Kljub temu v zadnjih letih v vrtnarskih centrih najdemo sadike redkvice, ki so pogosto že v fazi tehnološke zrelosti.

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Redkvica vzgoja - kdaj in kako sejati

Sejemo jo zelo na gosto. Na gredo širine 75 cm sejemo 6 vrst, na gredo širine 100 cm pa 8 vrst. Redkvica ne potrebuje veliko prostora, saj raste hitro in jo vseskozi redčimo z nabiranjem za sprotno uporabo.

Po dolžini grede pripravimo sadilne jarke globine okoli 2 cm (v kompost malenkost globlje). Jarke izdatno zalijemo (tudi februarja) z vrtno zalivalko brez razpršilca. V roko si natrosimo večjo količino semena, ga s prsti druge roke zajamemo ter sejemo tako, da ga rahlo spuščamo med prsti. Idealno je, da seme pade približno na vsakih 2 do 5 cm, a pri ročni setvi sejemo vedno bolj na gosto, ker kasneje redčimo. Jarke zagrnemo in povrhu nič ne zalivamo. Vse vrste ali celo površino pohodimo, da semena dobijo stik z zemljo oz. s kompostom. Brez skrbi, semen ne bomo poškodovali. Gredo po setvi pokrijemo s kopreno (brez lokov), kasneje v maju setve ne pokrivamo.

Klični listi vzklite redkvice sejane neposredno v kompostno zastirko.

Na Vrtu Obilja vzgajava redkvico kot markirni posevek pri februarski setvi korenja. Semena redkvice in korenja zmešamo v razmerju 1 : 10 ali pa v pripravljene jarke po setvi korenja dodatno posejemo še redkvico. Ker redkvica vzklije teden ali dva prej kot korenje, narekuje vrsto, kjer bo vzklilo korenje. Redkvico tudi pobiramo pred korenjem, s tem rahljamo tla okoli mladih korenčkov, kar ugodno vpliva na njihovo nadaljnjo rast ter debeljenje.

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Sadilno sosledje

Posejemo jo na prazna mesta, kjer imamo pred presajanjem ali setvijo glavne kulture vsaj 3 tedne časa. Navadno nam ne zaseda cele grede, zato bomo hitro našli prostor zanjo. Redkvico kot markirni posevek kombiniramo še z drugo zelenjavo, kot je pastinak in rdeča pesa. Pri tem se držimo setvenih razdalj glavne kulture.

Nega

Zgodnje setve prekrijemo zgodaj spomladi z vrtno kopreno. S tem jih zaščitimo pred morebitno jutranjo pozebo, predvsem pa pospešimo njihovo rast. Goste zasaditve redčimo tako, da pobiramo že odebeljene redkvice. Okoli sadik redno okopavamo, odlično pa rastejo v kompostni zastirki, kjer je vedno dovolj vlažno in rahlo za razvoj debelih redkvic. Poletne sejemo v senco druge zelenjave in pogosteje zalivamo.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Bolhač, ki je najpogostejši škodljivec redkvic, prizadene le liste, kar lahko opazimo že na kličnih listih, ki imajo drobne luknjice. Ko ima rastlina enkrat že razvito zeleno perje, to na pridelek nima več negativnega vpliva.

Pridelek

Prvo setev redkvice pobiramo od sredine aprila do konca maja. Od vsake setve je pridelek na voljo približno čez mesec dni, nazadnje jo pobiramo konec septembra. Poleti raste hitreje. Če s pobiranjem čakamo predolgo, redkvica oleseni, postane v sredici »puhla« in izgubi svojo svežino.

Šopek hrustljavih rdečih redkvic.

Skladiščenje

Rdečo redkvico porabimo svežo z vrta, saj jo s tem namenom tudi sejemo (in nabiramo) v presledkih. Uporabno je tudi njeno perje, ki ga svežega dodamo solatam. Odlično popestri spomladanske solatne jedi.