Redkvica

Raphanus sativus
Zgodnja rdeča redkvica je stalnica mnogih vrtov. Enostavna za vzgojo, hitro raste, zato jo sejemo v presledkih čez celo sezono. Pobiramo jo že po 3-4 tednih od sejanja. Obstaja več sort redkev, a v splošnem poznamo še belo ter zimsko črno redkev.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zelje, cvetačabrstični, listni ohrovt, hren, koleraba

Redkvica vzgoja - kdaj in kako sejati

Rdečo in belo redkvico sejemo direktno na gredo. Setev za vzgojo sadik ni smiselna, saj je njen razvoj zelo hiter. Setev na prosto tako poteka od konca februarja do avgusta v presledkih na vsake 14 dni oz. odvisno, kako veliki ljubitelji te zelenjave smo. Najlažja je setev v vrstice. Med vrstami naj bo razdalja 15 cm, med rastlinami 3-5 cm. Navadno jo na gredico posejemo še bolj na gosto in jo redčimo s tem, ko pobiramo male pridelke.

Mešani posevki

Rdeča in bela redkvica sta odlični markirni posevek, zato semena zmešamo skupaj s semenom solate, korenčka, pastinaka, peteršilja, rdeče pese ... Ker redkvica zaraste hitreje, markira setev druge zelenjave na vrtu. Ko redkvico sejemo kot markirni posevek, se držimo setvenih razdalj glavne kulture. Izogibamo se le kombiniranju s kapusnicami.

Bolezni in škodljivci

Bolhač, ki je najpogostejši škodljivec redkvic, prizadene le mlade rastline, ki imajo razvite le klične liste. Ko ima rastlina enkrat že razvito zeleno perje, na pridelek nima več negativnega vpliva. Če se želimo ubraniti pred njegovim napadom, rastline prekrijemo s protiinsektno mrežo. Zelo malo bolezni napada redkvice.

Nega

Zgodnje setve zgodaj spomladi prekrijemo z vrtno kopreno. S tem jih zaščitimo pred morebitno jutranjo pozebo in pospešimo njihovo rast. Goste zasaditve redčimo,tako da pobiramo že odebeljene redkvice. Okoli sadik redno okopavamo, odlično rastejo v kompostni zastirki, kjer je vedno dovolj vlažno in rahlo za razvoj debelih redkvic. Poletne setve sadimo v senco druge zelenjave. Markirni posevek odstranimo iz gredice pravočasno, ko že jasno vidimo rast druge zelenjave.

Rdeča redkev kot markirni posevek korenčku.
Rdeča redkev kot markirni posevek korenčku.

Pridelek

Rdečo in belo redkvico pobiramo od sredine aprila do septembra, v presledkih, kakor smo jo sejali. Od setve do pobiranja pridelkov navadno minejo 3-4 tedni. Če čakamo predolgo, redkvica oleseni in zgubi svojo svežino.

Skladiščenje

Rdečo in belo redkvico porabimo svežo iz vrta, saj jo nabiramo v presledkih. Na hladnem počaka teden dni. Uporabno je tudi njeno perje, ki ga dodamo solatam.

Vzgoja Rdeča redkvica* Črna redkev
Januar
Februar SEJANJE
Marec SEJANJE
April SEJANJE/PRIDELEK
Maj SEJANJE/PRIDELEK
Junij SEJANJE/PRIDELEK
Julij SEJANJE/PRIDELEK SEJANJE
Avgust  SEJANJE/PRIDELEK SEJANJE/RAST
September  PRIDELEK RAST
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December

* - Setev redkvice lahko ponavljamo vsakih 14 dni.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O redkvici

Izmed rdeče, bele in črne redkvice na Vrtu Obilja vzgajava le rdečo. Njen okus je tisti, ki nama je izmev vseh treh najboljši. Uporabljava jo predvsem kot markirni posevek pri korenčku in rdeči pesi in jo je tako dovolj za lastno uporabo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus