Brstični ohrovt

Brassica oleracea var. Gemmifera
Zimska zelenjava na katero moramo pomisliti že v maju, da jo pravočasno posejemo. Vzgajamo jo zaradi malih brstov, ki izgladajo kot mini zelje. Dokaj nezahtevna zelenjava, ki pozimi ne potrebuje zaščite pred mrazom, saj le ta njen okus še izboljša.

Brstični ohrovt vzgoja - kdaj in kako sejati

Brstični ohrovt sejemo v posamezne sadilne platoje/lončke in iz njih pripravljamo sadike. Rastline, ki bodo rasle čez zimo na prostem, sejemo meseca maja. V juniju vzgajamo sadike za vzgojo brstičnega ohrovta v rastlinjakih. Semena sejemo v večje posode in potem mlade rastline prepikiramo v posamezne sadilne celice.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sadike brstičnega ohrovta na prosto presajamo konec junija ali v začetku julija (lahko ga presadimo na mesta, kjer smo iz grede pospravili česen, mlad krompir, mlado čebulo, ...). V rastlinjak pa malo kasneje. Sadike imajo v tem času že razvitih 5 - 7 pravih listov. Sadimo jih na razdalji 50 - 70 cm. Posadimo jih globoko, do prvih listov.

Mešani posevki

Ker brstični ohrovt raste in liste razvija nad gredico, lahko nezasedeni prostor med posameznimi rastlinami dobro izkoristimo s špinačo, radičem, zeleno ... Nizke stročnice tla obogatijo z dušikom, kar mu zelo ustreza.

Bolezni in škodljivci

Mlade sadike (stebelca) zelo rad obgloda bramor, liste mladih rastlin lahko napade bolhač. Kasneje lahko največ škode na brstičnem ohrovtu naredijo gosenice kapusovega belina, ki se prehranjujejo z njegovimi listi, zato je priporočljivo brstični ohrovt pokrivati z gostimi mrežami (lahko s protitočno mrežo), da metulj, ki odlega gosenice ne pride do rastlin.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. Redno odstranjujemo plevel. V zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. V jeseni s kompostom dodatno osipamo stebla, da povečamo stabilnost rastlin. Listov načeloma ne obtrgujemo, saj ščitijo brste, ki se razvijajo po celotni dolžini stebla. Odstranimo le tiste liste, ki porumenijo in začnejo odpadati sami.

Pridelek

Brstični ohrovt pobiramo od konca oktobra do februarja, včasih tudi še v marcu. Brsti se razvijajo postopoma. Pobiramo vedno po steblu od spodaj navzgor, postopoma, ko so brsti veliki. Najlažje jih pobiramo tako, da jih odlomimo od stebla  s potegom proti tlom. Pridelek po prvi zmrzali je okusnejši. Ko poberemo vse brste, lahko uporabimo še sam vrh brstičnega ohrovta.

Skleda domačega brstičnega ohrovta
Skleda domačega brstičnega ohrovta

Skladiščenje

Brste uporabljamo sveže nabrane ali jih shranimo za dlje časa. V hladilniku jih hranimo nekje teden dni. Za daljše shranjevanje je najbolj primerno, da jih sveže zamrznemo.

POGOSTA VPRAŠANJA

Brstični ohrovt je še zunaj na vrtu. Koliko minusa prenese oz. kdaj naj ga oberem, da ne zamrzne?

Brstični ohrovt je zelenjava, narejena za zimo, saj z mrazom pridobi na okusu. Kljub temu, da tekom zime zamrznejo, so uporabni in užitni vse do pomladi.

Vzgoja na prostem v rastlinjaku
Januar  PRIDELEK  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK  PRIDELEK
Marec  PRIDELEK  PRIDELEK
April
Maj SETEV
Junij PRESAJANJE SETEV
Julij PRESAJANJE/RAST PRESAJANJE
Avgust RAST PRESAJANJE/RAST
September RAST RAST
Oktober RAST/PRIDELEK PRIDELEK
November  PRIDELEK  PRIDELEK
December  PRIDELEK  PRIDELEK
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O brstičnem ohrovtu

Najljubša zimska zelenjava, ki popestri jedi s svojim značilnim okusom. Na sladkobi pridobi šele po zimskem mrazu, zato je pridelek v januarju veliko okusnejši, kot v začetku zime.  Lahko pa malo ''pogulofamo'' in jesenski pridelek, ki ga pobiramo pred prvo zmrzaljo za en dan shranimo v zmrzovalnik. Tako mu bomo izboljšali okus, kar sicer naredi naravno zunaj zimski mraz.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus