Brokoli

Brassica oleracea
Hitro rastoča kapusnica z intenzivnejšim okusom, kot bela cvetača. Na vrtu je njegova vzgoja najuspešnejša spomladi in jeseni, saj takrat tvori večja socvetja kot v poletnem času. Če ga ne poberemo pravi čas, se zelene glavice razprejo v skupke rumenih cvetov.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastlinezelje, cvetačabrstični, listni ohrovt, hren, koleraba, redkev

Brokoli vzgoja - kdaj in kako sejati

Še ena izmed kapusnic, ki se na vrtu najbolje obnese v spomladanskem in jesenskem času, saj ne prenese močne poletne vročine in bolje uspeva v hladnejših dneh. S spomladansko setvijo začnemo v mesecu februarju s pripravo sadik. Drugo setev za jesenski pridelek opravimo v mesecu maju ali najkasneje v začetku junija. Najprej sejemo več semen v večjo posodo, kjer semena vzklijejo in nato v roku 7-10 dni od setve rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne platoje/lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike konec marca ali začetek aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

''Jesenski'' brokoli prav tako sejemo v večjo posodo in kasneje pikiramo, a je nega sadik lažja, saj lahko zaradi višjih temperatur vse počnemo zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje!

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Na prosto sadike presadimo, ko so velike 10-15 cm. Spomladi je to konec meseca marca, začetek aprila in rastline zaščitimo z vrtno kopreno vse do maja. Poletni presajamo na prosto konec junija ali v mesecu juliju. Sadimo globoko, do prvih listov, da se pod težo glavic rastlina kasneje ne prevrne. Sadike sadimo na razdalji 45 cm.

Mešani posevki

Brokoli se na vrtu dobro ujame s solato, nizkim fižolom, porom. Med brokoli lahko posadimo zeleno, blitvo, špinačo.

Bolezni in škodljivci

Kapusova muha oz. njene ličinke lahko zajedajo koreninice, zato pride do slabšega vnosa vode in hranil, kar vodi v zaostanek v rasti ter ovenelost rastlin. Listi teknejo gosenicam kapusovega belina. Pri teh težavah si kurativno pomagamo z diatomejsko zemljo. Mlade sadike lahko uničijo polži. Tekom rasti je priporočljivo rastline pokrivati s protiinsektno mrežo.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo čim manj, da se globoko ukoreninijo. V sušnih obdobjih zalivamo enkrat tedensko. Z uporabo obilne zastirke zmanjšamo potrebo po zalivanju, saj le ta zadržuje vlago v tleh.  Odstranjujemo plevel in redno okopavamo med rastlinami. Pregledujemo liste, da pravočasno ukrepamo ob morebitnem pojavu gosenic. Za lepše pridelke rastlino negujemo na dan za cvet.

Pridelek

Glavice brokolija pobiramo, ko so dobro izoblikovani, vendar še ne cvetijo. Zrelejši popki prehajajo iz temno zelene, v rumenkasto barvo. Rumenkasta socvetja so že v fazi cvetenja. Glavice brokolija odrežemo skupaj z mehkim steblom, ki je prav tako užiten. Užitni so tudi listi brokolija, ki jih lahko uporabimo kot špinačo. Spomladanski pridelek pobiramo konec meseca maja, v začetku junija. Jesenski pa vse do konca meseca novembra.

Tako spomladanski, kakor tudi jesenki brokoli lahko po pobrani glavici pustimo na gredi, saj bo iz stranskih poganjkov rastlina pognala več manjših glavic.

2 tedna po pobranem glavnem pridelku, lahko pobiramo več manjših glavic brokolija.
2 tedna po pobranem glavnem pridelku, lahko pobiramo več manjših glavic brokolija.

Skladiščenje

Brokoli je najbolj okusen svež, tako listi, kot glavni pridelek - cvetni popki. Na dan za cvet dobro počaka na hladnem do tedna dni. Za daljše shranjevanje se najbolje obnese zamrzovanje. V tem primeru popke le narežemo na manjše dele in jih zamrznemo.

Vzgoja spomladanska jesenska
Januar
Februar SETEV
Marec PRESAJANJE
April PRESAJANJE/RAST
Maj RAST SETEV
Junij PRIDELEK SETEV/PRESAJANJE
Julij SETEV/PRESAJANJE
Avgust RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O brokoliju

Brokoli mi najbolj tekne zgodaj poleti in jeseni. Zato me ne čudi, da je to tudi čas njegove najbolj optimalne rasti na vrtu. Posebne nege na najinem vrtu ni deležen, saj odlično uspeva in tvori močne glavice. Vedno pobiram pridelek po zgoraj opisanem triku. Višek pridelka zamrzem za uporabo pozimi.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Brokoli vzgoja