Jagode

Fragaria
Redko kateri vrt je brez jagod. Odlične so tudi za lončne zasaditve in vzgojo na balkonih. Z dobro izbiro sort, lahko v jagodah uživamo od pomladi do jeseni. Poznamo enorodne in večkrat rodne. Enorodne nato delimo še na zgodnje, srednje in pozne sorte.

Družina: Rožnice (Rosaceae)
Sorodne rastline: plahtica, malina, šipek, oslad, robida

Jagode vzgoja - kdaj in kako saditi ter sadilna razdalja

Jagode vzgojimo iz sadik, ki jih sadimo v aprilu na sončno trajno mesto. Na vrtovih, kjer so jagode že prisotne, je najpogostejša domača vzgoja sadik iz živic, ki jih poženejo matične rastline. Te presajamo od sredine avgusta ter do septembra, ko se že ukoreninijo oz. imajo nastavljeno koreninsko zasnovo. Živice pretrgamo ter posamezne rastline presadimo na izbrano mesto. Sadimo jih na razdalji 20-30 cm. Obožujejo kompostno zastirko, saj za tvorbo okusnih ter zdravih plodov potrebujejo vlažna ter s hranili bogata tla. Zelo dobro se jagode obnesejo tudi v lončnih zasaditvah in balkonskih koritih.

Mešani posevki

Jagode rastejo in se razširjajo po površini tal, zato jih je najbolje kombinirati z visokimi trajnicami, kot so naprimer šparglji. Sajenje skupaj s česnom naj bi še dodatno izboljšalo njihov okus in jih hkrati zaščitilo pred boleznimi.

Bolezni in škodljivci

Sadike jagod lahko napadejo polži, ki se jih iz vrtov najtrajnejše rešimo z uporabo kompostne zastirke. Na listih pa se lahko pojavi listna pegavost, ki je pogostejša pri starejših rastlinah. Zreli plodovi so v vlažnem vremenu dovzetni na plesen.

Nega

Po presaditvi sadik, jih dobro zalijemo. Nato redno zalivamo 3-4 dni, dokler se ne ukoreninijo. Pri presajanju sadik iz živic vedno odstranimo živice na matični in mladi rastlini. Vsako pomlad počistimo gredico okoli jagod in odstranimo stare, posušene liste jagod. V času cvetenja poskrbimo, da je substrat vedno vlažen. Z uporabo kompostne zastirke je potreba po zalivanju veliko manjša. Med mladimi sadikami redno odstranjujemo pleveli, dokler sama rastlina ne preraste in prekrije tal. Pozno jeseni gredo z jagodami prekrijemo s slamo, sekanci ali kompostom, 5-10 cm na debelo. Pri uporabi slame moramo le to nujno odstraniti zgodaj spomladi, v času čiščenja starih listov, da omogočimo otoplitev substrata okoli sadik in hitrejšo rast jagod. Če jagode spomladi prekrijemo z vrtno kopreno, imamo pridelek do teden dni prej. Rastlino negujemo na dan za plod ali cvet.

Pridelek

Čas obiranja sladkih plodov je odvisen od izbire sorte. Enkrat rodne jagode pobiramo od maja do začetka julija (odvisno ali imamo zgodnje, srednje ali pozne sorte). Večkrat rodne jagode pa plodijo od maja ter vse skozi do pozne jeseni. Zelo splošno povedano - mesec dni po cvetenju, pobiramo plodove. Kadar je v poletnih mesecih huda vročina in pomanjkanje vlage v prsti, jagode ne cvetijo in za tisto obdobje ne tvorijo plodov.

Skladiščenje

Sočne, sladke jagode so najbolj okusne čim bolj sveže nabrane. Obstojne so zelo malo časa, maksimalno teden dni počakajo na hladnem v hladilniku. Za daljše shranjevanje je najpogostejša varianta kuhanje marmelad, kompotov. Možno je tudi sušenje plodov.

Vzgoja Kupljene sadike Domače sadike
Januar    
Februar    
Marec SAJENJE  
April SAJENJE/CVETENJE CVETENJE
Maj CVETENJE/PRIDELEK CVETENJE/PRIDELEK
Junij PRIDELEK PRIDELEK
Julij RAZVOJ ŽIVIC* RAZVOJ ŽIVIC*
Avgust CVETENJE/PRIDELEK PRESAJANJE
September  PRIDELEK PRESAJANJE
Oktober  ...  ...
November  ...  ...
December  ...  ...

* sadike iz vitic presajamo od avgusta do septembra

Tjaša Štruc

O jagodah

Sočne, sladke, sveže jagode so prvi sadež pomladi, ki ne smejo manjkati na vrtu. Najboljše so vedno domače in sveže nabrane. Nikoli jih ne kuham v marmelado, saj jih v času sezone jem vsak dan in jih tako najbolje izkoristim.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus