Kako presaditi in negovati zamrznjene frigo sadike jagod

Zamrznjene ali ''frigo'' sadike jagod, so sadike, vzgojene na klasičen način, skladiščene v hladilnici do sajenja, kjer se imitira zimske pogoje. Ko sadike odmrznejo, mislijo, da je pomlad. 😊 Idealni čas za presajanje teh sadik je poleti, meseca julija.

Navodilo za sajenje sadik v zemljo

Predikat (dobavitelj sadik) priporoča, da se pred sajenjem korenine na koncu malo prikrajša (2-3cm) in posadi navpično v zemljo. Zelo pomembno je, da se pri sajenju korenin ne zavija, ampak posadi navpično navzdol! Pazimo da je rastni vršiček nad kompostno ali katero drugo zastirko – da ne sadimo pregloboko.

Sadilna razdalja: 25 do 35 cm razdalje med posamezno rastlino. Priporočava, da jih presajate v vrste med katerimi je nekje 35 cm razmaka in v vrsti 25 cm.

Navodilo za sajenje frigo sadik v lončke

Sajenje v lončke je podobno kot sajenje v zemljo. Priporočeno je, da sadike posadimo v lončke premera 10 cm. Sadimo v lahek in propusten substrat na kompostni osnovi.

Kako točno sva midva lani poleti zasadila 18 cvetličnih korit si preberi tukaj, ker sva res podrobno zapisala postopek od priprave korit, do presajanj in nege: https://vrtobilja.si/jagode-v-koritu-za-pridelek-v-aprilu

Jagode vzgoja in nega vrt obilja

Nega po presajanju

Sadike na gredi
Zalivaj sadike vsak dan (če bo dež, potem ni potrebe) in senči tla okoli njih z zastirko. Najbolje, da ko presadiš sadike, jih dobro zaliješ in nato takoj zastreš okoli njih tla. Zalivaš jih min teden dni, da se lepo ukoreninijo.

Sadike v loncih, koritih
Korita/lonce po presajanju postavi za en teden na senčno mesto, da ni prevelik šok za rastline (pregrevanje in sušenje loncev ter substrata v njih). Ko se sadike razrastejo in razvijejo nekaj listne mase, potem jih lahko prestavimo na bolj sončno mesto.

 

Nega jeseni

Že letos konec poletja, jeseni bodo sadike zacvetele in lahko tudi že rodijo. Ampak priporoča se, da se te prve cvetove vse potrga, saj bomo s tem pojačali moč rastline v koreninskem in vegetativnem delu, da bodo potem na pomlad res bujno obrodile. Lahko pa za test na kakšni sadiki pustiš cvetove in opazuj, kako bo.

Midva poreževa tudi vegetativne poganjke, da se ne razmnožuje in pregosto razraste po cvetličnih koritih. Mlade rastline lahko presadiš na drugo mesto in si nato naprej vzgajaš lastne nove sadike jagod.

Vsekakor pa na gredi jeseni jagode neguj kot grede z zelenjavo in jih lepo zastri, najbolje s kompostom, lahko tudi slamo (straw=slama, berries= jagode, slamnate jagode 😉 ).

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂