Jagode v koritih za pridelek v aprilu

Jagode v koritu za pridelek v aprilu

Zgodaj spomladi so pridelki najbolj zaželjeni. Če so ti še sočni in sladki kot so jagode, potem je želja po čim hitrejšem pridelku še toliko večja. S postavitvijo rastlinjaka, se nama je uresničila možnost, da bova imela svoje lastne jagode že v aprilu. Da lahko izkoristiva rastlinjak tudi za jagode, sva razmišljala že lansko poletje. Takrat sva namreč pripravila vse potrebno, da se nama ta načrt izpolni.

Priprava korit in presajanje sadik

Konec junija 2019 sva kupljene sadike zamrznjenih jagod presadila v korita (20 x 60 x 30 cm). Takrat (od konca junija do avgusta) je tudi idealni čas za presajanje jagod nasploh. Pripravila sva 18 korit, katera sva čisto spodaj (5 cm) napolnila z zemljo iz Vrta Obilja, nato pa dodala kvaliteten ekološki substrat v katerem tudi vzgajava vse sadike zelenjave. V vsako korito sva posadila po 3 sadike jagod. Prvi teden sva korita imela pod kozolcem, v senci, da ravnokar presajene (in odmrznjene) sadike niso imele prevelikega temperaturnega in svetlobnega šoka zaradi sonca. Nato sva korita prestavila na zunanjo, vzhodno stran rastlinjaka na travnato površino. Pol dneva so bile rastline osončene, polovico pa v "senci" rastlinjaka.

Sadila sva sorto Clary ( po nasvetu biodinamične kmetije Černelič) in sicer frigo sadike. To so zamrznjene sadike, sicer vzgojene na klasičen način, vendar jih prodajalci skladiščijo v hladilnici. Ko jih kupimo, jih pustimo v temnem in suhem prostoru, da se odtalijo. Pri presajanju korenine na koncu malo prikrajšamo in jih posadimo navpično v zemljo (brez zvijanja ali sukanja korenin).

Nega sadik do marca 2020

Od junija 2019, do marca 2020 so korita ostala na istem mestu mestu. Pazila sva, da se substrat ni presušil, saj se v koritih to lahko zgodi veliko hitreje, kot na gredi, kjer imava tla zastrta. Prav tako pa sva redno odstranjevala vitice, s katerimi sadika jagod klonira samo sebe in se tako namnoži. Odstranjevanje je pomembno, da se nam prvotna sadike ne izčrpa preveč, temveč dobro ukorenini in skladišči produkte fotosinteze za čas, ko bo imela plodove. Hkrati tudi ne želiva, da se namnoži preveč jagod za eno korito. Ves čas sva torej ohranjala po 3 sadike na korito. Ker sva sadila frigo sadike in so bile poleti rastline v fazi odtaljevanja ter odganjanja (kot bi prišle iz zime v pomlad), so polno cvetela. Prvo sezono se priporoča trganje prvih cvetov, da se vegetativni deli rastlin dovolj razrastejo in okrepijo. Vendar sva jih nekaj vseeno pustila, da sva v jeseni poskusila par plodov. 🙂

Trik za zgodnji pridelek

Da bova imela pridelek jagod že aprila, sva korita v začetku marca 2020 prestavila v rastlinjak. Potrebujejo namreč kar se da veliko toplote. Tako jih prelisičimo, da je že pozna topla pomlad in sedaj, ko imava rastlinjak, lahko to doseževa. Ker so jagode v koritih jih lahko brez težav prestavimo. V rastlinjaku bodo 2-3 mesece, na koncu tega obdobja si bodo prostor v njem že delile s presajenimi sadikami paradižnika. Ker je paradižnik takrat še nizek, ne bo predstavljalo nobene ovire, da rastejo skupaj. Nato pa gredo korita jagod v mesecu maju nazaj na svoje mesto ob vzhodni steni rastlinjaka in zopet ostanejo zunaj do naslednjega marca.

Zaključek

Sadike jagod morajo doživeti mraz, zato morajo korita pozimi res ostati zunaj. Če imate rastlinjak, je to odličen trik, kako pridete prej v sezoni do pridelka in hkrati rastlinjak tudi dodatno izkoristite.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂