Svetlobni koren

Dioscorea batata
Listi spominjajo na slak, vendar se, ovija ter pleza v nasprotni smeri urinega kazalca. Podzemni del rastline predstavlja koren, ki lahko zraste do metra in pol. V notranjosti je belkast in rahlo sluzast. Ravno ta del rastline je namenjen uživanju in postaja gospodarsko vedno bolj pomemben.

Družina: Bljuščevke (Dioscoreaceae)
Sorodne rastline: navadni bljušč

Svetlobni koren vzgoja - kdaj in kako saditi

Goji se izključno rastline moškega spola. Le ta ima liste z vijolično obrobo, cvetovi so zeleni in majhni ter odlomljen koren ne počrni ampak ostane bel.
Vzgoja novih rastlin poteka s pomočjo bubilov, ki nastanejo pri 2. in 3 letnih rastlinah, in so namenjeni vegetativnemu razmnoževanju rastline. Če poznate koga, ki je že vzgajal sladki koren, le povprašajte za nekaj bubil. Lahko vzgojimo sadike, vendar uporabimo globoke šotne lončke, saj ne prenaša presajanja.  Z gojenjem se začne konev meseca marca zaradi dormantnosti bubil. Bubile potisnemo v kompost 3-4 cm globoko.  Direktno sajenje poteka od konca marca ( in po biodinamiki, na dan za korenino) tako, da se bubile položi na vrhu grede, čim bolj na sredino, v minimalnem razmaku 5 cm in rahlo zagrne.

Presajanje

Sadike presadimo na prosto v sredini meseca maja, ko mine nevarnost pozeb. Rastlina naj ima izoblikovane 3-4 prave liste. Presadimo ga skupaj s šotnim lončkom, ki se bo v substratu razgradil, koren pa ostane nepoškodovan in raste naprej. Sadimo na razdalji 5-15 cm.

Priprava visoke grede

Vzgoja svetlobnega korena najlažje poteka v visokih gredah, ki se lahko na enem mestu razdre (odpre stranico od vrha do tal), saj se s tem olajša pobiranje pridelka v jeseni.  Sestava substrata v gredi naj bi bila (od spodaj navzgor):

  • 50-60 cm peska ali rahle, peščene zemlje,
  • 30 cm slame in
  • 20 cm komposta na vrhu

Slama deluje kot pufer, ki ločuje organsko in neorgansko plast, ob tem pa zadržuje vlago. Koreni se razvijajo v pesku, plast s kompostom je namenjena dobremu vzklitju in začetnem ukoreninjanju mladih rastlin.

Visoka greda za svetlobni koren
Visoka greda za svetlobni koren

Bolezni in škodljivci

Voluhar se rad posladka s svetlobnim korenom, zato je priporočljivo na dno visoke grede pritrditi kovinsko mrežo.

Nega

Rastlina potrebuje vertikalno oporo za ovijanje in vzpenjanje, ki sezačne čim bližje zemlji. Navadno gojitelji naredijo lesen okvir iz katerega napnejo posamezne vrvice do substrata ob mestu posaditve bubil. Glavna doba rasti traja od maja do konca septembra. Prvo leto iz bubil zrastejo manjši koreni, ki jih je potrebno shraniti za naslednje leto. Ko jeseni listi porumenijo, je čas za spravilo korenov. Navadno to poteka od konca septembra in do začetka decembra.

Pridelek

Naslednje leto, vzgajamo svetlobni koren iz korenov prvega leta. Ponovno pripravimo substrat po plasteh. Korene lahko prerežemo na dva ali tri manjše dele in jih na gredo položimo horizontalno ter jih rahlo zagrnemo z zemljo. Do idealne prehranske zrelosti naj bi morali miniti najmanj dve leti vzgoje . V tem času zrastejo podzemni koreni do 75 centimetrov v dolžino in 20 centimetrov v širino. Čas pobiranja je od konca septembra do konca novembra.

Skladiščenje

Korenina je občutljiva na zmrzal, zato jo je čez zimo najbolje hraniti v vlažni kleti, v pesku oz tako, da se ne izsuši ali gnije. Korenine previdno izkopljemo iz peščenega dela, z rokami malo očistimo koren in ga spravimo. To naredimo vsako zimo, od začetne vzgoje, dokler ne pridemo do prehranske zrelosti.

Še več o vzgoji si preberite tukaj.
Viri: Predavanje Dr. Matjaža Turineka o vzgoji in pridelavi svetlobnega korena
https://www.ajdakoroska.si/beta/?p=1912
https://www.britannica.com/plant/yam

Vzgoja  Na prostem
Januar
Februar
Marec SETEV
April RAST
Maj RAST
Junij RAST
Julij RAST
Avgust RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Robert Špiler

O svetlobnem korenu

Midva ga ne gojiva, zelo poznan je v biodinamičnih krogih, kjer imajo tudi največ prakse pri vzgoji. Sem pa ga že imel priložnost videti v živo in okusiti.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus