Korenček

Daucus carota subsp. sativus
Zagotovo ena izmed najpogostejših rastlin na naših vrtovih, ki je tudi izjemno priljubljena. Domač korenček imamo lahko na razpolago 365 dni v letu, saj se odlično se shranjuje v kleti ali zamrzovalniku, a najboljšega okusa je svež, direktno iz vrta. Vzgoja korenčka ni zahtevna in je rastlina, ki jo je potrebno sejati direktno na gredico.

Korenček vzgoja - kdaj in kako sejati

Korenček vedno sejemo direktno na gredo, kjer bo rasel čez sezono. Vzgoja iz sadik ni mogoča. Za zgodnji pridelek sejemo od februarja do aprila. Semena klijejo dolgo časa, predvsem zgodnji posevki, saj je zemlja še hladna in semena čakajo na malo toplejše klimatske pogoje oziroma vzklijejo v njim primernem času. Če semenu korenčka primešamo semena rdeče redkvice (razmerje 10:1), nam bo redkvica ''kazala'' mesto sejanja korenčka, saj vzklije pred korenčkom. Ob pobiranju redkvice, rahljamo samo zemljo okoli mladih korenčkov, kar ugodno vpliva na njihovo nadaljnjo rast ter debeljenje korenov. Korenje za spravilo, ki ga sejemo od konca maja do sredine junija, bo primerno za uživanje jeseni in odličen za ozimnico.

Nekateri korenje sejejo tudi bolj pozno - septembra. Le ta vzklije, prezimi in nudi zelo zgodenj svež pridelek naslednje leto v aprilu.

Sadilna razdalja

Pomladni posevki: 3 semena na 1 cm dolžine; medvrstna razdalja 15-20 cm
Poletni posevki: 2 semena na 1 cm dolžine; medvrstna razdalja 15-20 cm

Po mesecu dni, gosto zasaditev korenčka razredčimo na 1 korenček na 1 cm. Če želimo večje pridelke, razredčimo še bolj.

Pridelek korenja v začetku junija
Pridelek korenja v začetku junija.

Mešani posevki

Čebula in solata sta najboljši korenčkovi sosedi, saj skupaj uspevajo odlično. Prav tako korenje dobro uspeva ob česnu in poru. Rdeča redkvica kot markirni posevek prav tako dobro vpliva na mlad korenček.

Bolezni in škodljivci

Korenjeva muha v mesecu maju povzroča največ težav, zato se priporočajo mešani posevki s čebulo, ki naj bi korenje ščitila pred njo. Obratno korenjevo perje ščiti čebulo pred čebulno muho. V skrajnih primerih, korenju postavimo nizki tunel in ga prekrijemo z mrežo ali kopreno. Koprena naj ne zadržuje toplote, saj so dnevi v maju že precej topli!

Nega

Tanki klični listi so vidni po 5 dneh (pri zgodnjih posevkih je odvisno od temperatur in je lahko doba kalitve najdaljša). V tem času se pojavijo tudi prve pleveli, zato jih moramo v bližini korenčka odstraniti previdno. Okopavamo med vrstami in smo pri tem dosledni. Pri poletni setvi, dobro namočimo zemljo preden sejemo. Kadar je sonce zelo močno, je priporočljivo zasejane vrste senčiti in redno zalivati.

Pridelek

Od junija do novembra. Mlado korenje pobiramo že prej, ko redčimo pregoste zasaditve. Takoj, ko se koren začne debelit, je že užiten.

Skladiščenje 

Pravilno skladiščeno korenje čez zimo, počaka do meseca maja naslednje leto! Najbolje se skladišči v vlažnih kleteh ali uporabimo kar 20 l vedra, kamor korenje zložimo po plasteh in vmes nasujemo sviž oz mivko. Mivka naj bo vedno vlažna. Pazimo, da ni presuha, saj se bo korenje izsušilo. Če je mivka premokra, korenje začne gniti (več o pravilnem skladiščenju preberite tukaj).

Vzgoja Poletni Za spravilo
Januar
Februar  SETEV
Marec SETEV/RAST
April RAST
Maj PRIDELEK
Junij PRIDELEK SETEV
Julij PRIDELEK RAST
Avgust PRIDELEK RAST
September PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O korenčku

Mislim, da korenček najdemo na vsakem slovenskem vrtu. Manjkal ni niti pri mojih prvih vrtnih začetkih, ko sem kot otrok imela svoj mini del vrta pri starših, saj od nekdaj uživam v glodanju svežih korenov. Okusen, zdrav in hrustljav.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus