kaljenje korenčka pod sončnicami

Uspešno kaljenje korenčka v poletni vročini malo drugače

Setev korenčka sredi vročega poletja zna biti pravi izziv. Zgodaj spomladi ni problem. Kasneje, v maju, pa za kaljenje korenčka uporabiva trik pokrivanja semen. Enako sva ponovila sredi suhega in vročega julija. A korenčka ni in ni bilo. Temperature so bile res ekstremne, korenček pa je še posebej občutljiv na svetlobo in vročino. To nama je dalo misliti.

Rešitev se je skrivala v stari kmetovalski praksi

Stara praksa setve korenčka sredi poletja je takšna, da se korenje seje v juniju med rastočo pšenico. Pšenica, ki raste na njivi, ustvarjajo senčno okolje in v zemlji je dovolj vlage. S tem se ustvari okolje, v katerem korenje lepo vzklije. Ko se pšenica požanje, je korenček pripravljen da se razraste. Pri tej stari tehniki je le ena pomanjkljivost - ročno je treba okoli njega okopati in opleti. To analogijo sva prenesla na svoj vrt in mu dodala en lep trik. Ideja za to je prišla od tega majstra: LINK

Obtežene deske in mikrozelenje

Gredico, kjer bo posejan korenček, sva najprej zastrla s kompostom. Nato sva nanjo položila deske, jih pohodila in tako stisnila ter zravnala površino grede. Sledila je setev korenčka v vrste, nato pa sva po celotni površini gredice posejala še namočena (10 minut je dovolj) sončnična semena. Po semenih sva na rahlo posipala kompost, da so bila semena pokrita in preko celotne grede zopet položila deske, dobro pohodila ter deske obtežila z nekaj kamni. Prav čudno se sliši, da tako stisneš semena, a čez 4 dni, so se že začeli kazati kalčki sončnic. Pravi mali čudež! Takrat sva deske pospravila, pošteno zalila in sončnice so v 7 dneh od setve, ozelenele vso gredico. Kliknite na spodnjo galerijo za lažjo predstavo.

Kaj pa kaljenje korenčka? 

Mikro zelenje sončnic je bilo čudovito... ko pa sva razprla gozd mladih sončnic, je med njimi bilo korenje! Sončnice so dovolj senčile in hladile gredico, da je korenje čudovito vzklilo. Mlade rastlinice sončnic so zelo okusne in uporabne v solatah, smutijih in kot priloge. Ob nabiranju sončnic ne zmotimo rast korenja, saj jih porežemo, ostanke stebelc in korenin pa kar pustimo v zemlji (spomnite se stare prakse sejanja korenja, ko se požanje pšenica 😉 ). Sončnična semena sva kupila v trgovini za male živali, a si jih vseeno upava uživati. Seme sončnic ne sme biti tretirano! Mikro zelenje moramo pojesti, preden začne razvijati prave liste. Solate na kubik! Lahko pa tudi zeleno maso kompostirate ali daste jesti kuram. Po želji.

Kaljenje korenčka je več kot uspešno
Kaljenje korenčka je več kot uspešno

Korenje prevzame gredico

Vso zelenje sončnic se odstrani in nekaj časa še pusti odrezana stebla, da senčijo korenček. Ko korenje dovolj zraste, osranke sončnic odstranimo, okopljemo gredo in pustimo korenček rasti. Zraven lahko kasneje naflancamo tudi solato.

Na isti način sva danes posejala še zadnjo rdečo peso in pa podzemno kolerabo. Bova poročala kako bo šlo čez dva tedna z novo objavo in zraven prilepila še slike korenčka kako se bo razrastel.


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂