Povišana dvignjena greda

Je dvignjena greda dovolj visoka za vso zelenjavo?

Dvignjene grede - obdane so z lesenim okvirjem, visoke oz. dvignjene 13 cm, spodaj je pritrjena mreža, ki ustavi voluharja, krta in bramorja. Takšne grede, ki sestavljajo Vrt obilja, omogočajo uspešno rast vsej zelenjavi, ki jo gojiva. A veliko vrtnarjev se boji, da mreža onemogoči rast zelenjave, saj pridejo korenine do nje že po 13 cm. Predvsem je tu vprašanje korenčka, sladkega krompirja, pastinaka, podzemne kolerabe. Gre? Gre! 🙂

Korenine zelenjave na globini 13 cm

Če še ne veš, kako zgleda dvignjena greda, kako se jo sestavi in kako napolni in pripravi za setev semen ter presajanje sadik, si najprej preberi:

Dvignjena greda - nižja in s tem boljša alternativa visoki gredi ter Kako sestaviti visoko gredo.

Preden sva naredila dvignjene grede, sva se tudi midva spraševala ali bo mreža onemogočila rast rastlin? Ali je mreža, ki ima okenca velikosti 6 mm x 6 mm, pregosta za uspešen razvoj korenin?  V iskanju odgovorov sva naletela na čudovite sheme koreninskih sistemov zelenjave in ugotovila, da na globini 13 cm, koreninski laski večine zelenjave niso debelejši od 6 mm. Te sheme si lahko pogledaš v tem angleškem članku. Klikni na posamezne like zelenjave in iz opisov ter shem lahko razbereš dimenzije korenin.

Povišana dvignjena greda

Povišana dvignjena greda. Kaj pa je zdaj to? Še en izraz, ki sva si ga izmislila (poleg dvignjene grede, nihajne motike, ...). Pri gredah, ki so obdane z okvirjem, moramo razmišljati preko robov okvirja. Dvignjene grede polnimo tako, da kompost poravnamo z višino roba dvignjene grede. A brez problema v takšni gredi po sredini ustvarimo greben in povišamo svojo dvignjeno gredo. Zelenjavi povišamo prostor v tleh iz 13 cm komposta na 20 cm. Tako si lahko pripravimo grede za vse korenovke in gomoljnice, za katere obstaja dvom, da višina 13 cm ne bo dovolj (rumeno korenje, pastinak, sladki krompir).

Do letošnjega leta sva za sladki krompir po sredini grede iz komposta naredila greben, da je bil na sredini kompost višje kot okvir dvignjene grede. Letos sva ta greben ogradila in s tem povišala gredo za sladki krompir. Nabiranje sladkega krompirja jeseni bo več kot enostavno, ker ta okvir samo odšraufava narazen in sladki krompir bo že na dosegu roke brez pretiranega kopanja po tleh.  Pastinak še vedno gojiva izven dvignjenih gred (ker imava dovolj prostora), za korenček pa sva našla sorto Oxela, ki dela krajše in čokate korenčke in mu ne pripravljala grebena.

 

 

 

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂