Bob

Vicia faba
Najbolj zgodnja stročnica, ki jo na vrt sadimo v februarju. Z zgodnjo setvijo se izognemo napadom uši, ki so največji škodljivec boba. Uživamo mlade stroke, sveža zelena zrna ter kasneje suha zrna. Je čudovita rastlina in okusna delikatesa, ki zopet dobiva veljavo na domačih vrtovih.

Družina: Metuljnice (Fabaceae)
Sorodne rastlinefižol, grah, soja, leča, detelja, arašid

Bob vzgoja - kdaj in kako sejati

Bob sejemo direktno na grede v februarju ali najkasneje v prvi polovici marca. Isti čas, ko sejemo bob na gredo, nekaj semen posadimo v sadilne lončke, da vzgojimo sadike. Sadike vzgajamo zunaj (ne v notranjih prostorih), da imajo enake pogoje, kot na gredo posejane rastline. Sadilni lončki ali sadilne celice naj bodo velike! Na gredo jih presadimo konec marca in sicer na prazna mesta, kjer bob ni uspešno kalil. Tako dosežemo 100% zasedenost grede, brez praznih prostorov. Pred setvijo lahko bob namakamo 4 ure za uspešnejšo kalitev.

Na Primorskem in tudi v celinski Sloveniji pod vrtnim tunelom ali zimsko korpeno, ga sejemo tudi v jeseni - oktobra in novembra.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sejemo v vrste, ki so med sabo oddaljene 20 do 30 cm. Posamezna zrna v vrsti naj bodo med seboj oddaljena 10 do 15 cm. Ker je bob zelo visoka rastlina in se med seboj kasneje senči, na posamezno gredo sadimo največ 4 do 5 vrst, torej vse skupaj ne širše kot 120 cm.

Mešani posevki

Bob na gredicah bogati zemljo z vnosom dušika, tako kot ostale stročnice. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic, a ker zraste visoko, na gredi najbolje uspeva samostojno. Daje zgoden pridelek in zaradi tega, za njim še sejemo pozni korenček, repo, kolerabo ali presajamo različne sadike zelenjave za jesensko/zimske pridelke.

Bolezni in škodljivci

Polži lahko napadejo mlade rastline. Na listih se pogosto pojavijo črne uši, ki na bobu naredijo največ škode. Zato ga sadimo na vrt čim bolj zgodaj in se tako izognemo hujšemu napadu uši. Pazimo na prisotnost mravelj v vrtu, ki z ušmi živijo v simbiozi in jih prenašajo po rastlinah. Načeloma hujših napadov bolezni ni.

Stročji bob konec meseca maja
Stročji bob konec meseca maja.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo manj, da se globoko ukoreninijo. Redno okopavamo in odstranjujemo plevel. V kompostni zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna in s hranili bogata tla. Bob se pod težo strokov včasih povesi, zato mu pripravimo nizko oporo, da se ne poleže. Najboljša opora je iz vodoravno napetih vrvi ali mreže.

Ob močnih napadih uši, rastlinam odščipnemo vrh in s tem ustavimo njihovo rast. Posledično se zmanjša tudi ušivost. Ko poberemo zadnji pridelek, rastlino uporabimo za zeleno gnojenje. Svežo maso poležemo ali porežemo in uporabimo kot zastirko pri drugih rastlinah. Korenine pustimo v tleh.

Pridelek

Pri bobu pobiramo mlade stroke, mlado zrnje in suho zrnje. Z obiranje mladih strokov začnemo, ko dosežejo dolžino 7-10 cm in sicer od sredine maja naprej. Mlado zrnje je zrelo za uživanje v juniju in ga lahko uživamo surovega. V Franciji mlado bobovo zrnje uživajo surobo ob kakšnem dobrem siru in kozarcu temnega vina. Zrelo zrnje obiramo v začetku julija. Ob pobiranju strokov le te z nohti odščipnemo centimeter od stebla, da ne ranimo rastline.

Sveža zrna boba
Sveža zrna boba.

Skladiščenje

Sveže nabrani mladi stroki in mlado zrnje je najboljše, saj pričara svežino sezonske zelenjave. Nabrani na dan za cvet na hladnem počakajo teden dni. Za daljše shranjevanje čez zimo, se najbolje obnesejo, da postimo da dozorijo in jih shranimo kot suha zrna. Odlično se shranijo zrna tudi, če jih zamrznemo.


Vzgoja Spomladanski Jesenski*
Januar  RAST
Februar SETEV  RAST
Marec SETEV/RAST  RAST
April RAST  RAST/PRIDELEK
Maj RAST/PRIDELEK  PRIDELEK
Junij PRIDELEK  PRIDELEK
Julij
Avgust
September
Oktober  SETEV
November  SETEV
December  RAST

*sejemo pod vrtni tunel. Na prosto sejemo na Primorskem.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O bobu

Bobek doda širino domači kulinariki od surovega mladega zrna, kuhanih strokov ali velikih zrn. Sam imam rad vse tri različice boba. 🙂 Enostaven za vzgojo, ki ga posadim zelo zgodaj (febraur), da je v mesecu maju že v polni rodnosti in je dovolj odporen na napade uši.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Bob konec aprila 2018

Čebele obožujejo cvetove boba