Bob

Vicia faba
Najbolj zgodnja stročnica, ki gre na vrt zgodaj spomladi. V toplejših predelih Slovenije ter drugod, ga lahko sejemo jeseni pod tunel in pridelke pobiramo prej. Uživamo mlade stroke, sveža zelena zrna ter kasneje suha zrna. Je čudovita rastlina, ki zopet dobiva veljavo na domačih vrtovih.

Bob vzgoja - kdaj in kako sejati

Bob najpogosteje sejemo direktno na gredice od druge polovice februarja do prve polovice marca. Na Primorskem, v rastlinjake, pod vrtni tunel ali zimsko korpeno, ga sejemo tudi v jeseni - oktobra in novembra. Isti čas (konec februarja, začetek marca) se lahko vzgoji tudi sadike boba in se jih presaja na gredo konec meseca marca.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Sejemo v vrste, ki so med sabo oddaljene 20-30 cm. Posamezna zrna naj bodo med seboj oddaljena 10-15 cm.

Mešani posevki

Bob na gredicah bogati zemljo z vnosom dušika. Tako se na vrtu ujame kar z večino zelenjadnic, a ker zraste visoko, na gredi najbolje uspeva samostojno.

Bolezni in škodljivci

Semena boba posajena direktno na vrt teknejo bramorju. Polži lahko napadejo mlade rastline. Na listih se pogosto pojavijo črne uši, ki na bobu naredijo največ škode. Zato ga sadimo na vrt čim bolj zgodaj in se tako izognemo hujšemu napadu uši. Pazimo na prisotnost mravelj v vrtu, ki z ušmi živijo v simbiozi in jih prenašajo po rastlinah. Načeloma hujših napadov bolezni ni.

Nega

Presajene sadike vedno dobro zalijemo, nato postopoma zalivamo manj, da se globoko ukoreninijo. Redno okopavamo in odstranjujemo plevel. V kompostni zastirki se počuti dobro, saj potrebuje vlažna tla. Bob se pod težo strokov včasih povesi, zato mu pripravimo nizko oporo, da se ne poleže. Ob napadih uši, rastlinam odščipnemo vrh in s tem ustavimo njihovo rast. Posledično se zmanjša tudi ušivost. Ko poberemo zadnji pridelek, rastlino uporabimo za zeleno gnojenje. Svežo maso poležemo ali porežemo in uporabimo kot zastirko pri drugih rastlinah. Korenine pustimo v tleh.

Stročji bob konec meseca maja
Stročji bob konec meseca maja.

Pridelek

Pri bobu pobiramo mlade stroke, mlado zrnje in suho zrnje. Z obiranje mladih strokov začnemo, ko dosežejo dolžino 7-10 cm in sicer od sredine maja naprej na rastlinah, ki smo jih sejali zgodaj spomladi. Mlado zrnje je zrelo za uživanje v juniju. Zrelo zrnje obiramo julija. Ob pobiranju strokov le te z nohti odščipnemo dober centimeter od stebla, da ne ranimo celotne rastline.

Skladiščenje

Sveže nabrani mladi stroki in mlado zrnje je najboljše, saj pričara svežino sezonske zelenjave. Nabrani na dan za cvet na hladnem počakajo teden dni. Za daljše shranjevanje čez zimo, se najbolje obnesejo, da postimo da dozorijo in jih shranimo kot suha zrna. Odlično se shranijo zrna tudi, če jih zamrznemo.

Vzgoja Spomladanski Jesenski*
Januar  RAST
Februar SETEV  RAST
Marec SETEV/RAST  RAST
April RAST  RAST/PRIDELEK
Maj RAST/PRIDELEK  PRIDELEK
Junij PRIDELEK  PRIDELEK
Julij
Avgust
September
Oktober  SETEV
November  SETEV
December  RAST

*Jeseni sejemo pod vrtni tunel. Na prosto se jeseni seje na Primorskem.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O bobu

Bobek doda širino domači kulinariki od surovega mladega zrna, kuhanih strokov ali velikih zrn. Sam imam rad vse tri različice bobeka. 🙂 Enostaven za vzgojo, ki ga posadim zelo zgodaj (febraur), da je v mesecu maju že v polni rodnosti in je dovolj odporen na napade uši.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus