Čebula

Allium cepa
Je osnova mnogih jedi, zato je njena vzgoja na domačem vrtu res smiselna in priročna. Vzgajamo jo iz semena ali čebulčka. Slednje (čebulček) je najbolj razširjeno, saj prej oblikuje končni pridelek. Svežo mlado čebulo uživamo v pomladnih dneh, pridelek konec poletja skladiščimo za uporabo čez celo leto. V Sloveniji imamo veliko avtohtonih sort: Belokranjka, Ptujska in Raška čebula.

Družina: Narcisovke (Amaryllidaceae)
Sorodne rastline: por, česen, drobnjak

Čebula vzgoja - kdaj in kako sejati

Čebulo vzgajamo na dva načina. Direktno iz semen ali iz čebulčka.

1. Vzgoja iz semen

Prednosti vzgoje iz semen so boljša kakovost pridelka, bolj odporne rastline, čebula ne cveti in 100% nadzor nad sortami. Začnemo že v sredini februarja, ko v vsako manjšo sadilno celico posejemo od 4 do 7 semen. Sadik čebule ne pikiramo. Rastejo v skupkih in tako jih tudi kasneje presadimo na gredo. Za kalitev potrebujejo temperaturo med 22 - 26°C, takoj po kalitvi jih prestavimo na 4°C nižjo temperaturo in svetlo mesto. Na tem mestu jo vzgajamo vse do konca marca, ko jo še v sadilnih platojih prestavimo na prosto (utrjevanje) za dober teden dni, preden jo v začetku aprila v skupkih presadimo na gredo.

2. Vzgoja iz čebulčka

Prednosti vzgoje iz čebulča sta krajša in enostavnejša vzgoja ter v povprečju malo večji pridelek. Vzgoja iz čebulčka je med vrtnarji bolj pogosta in uveljavljena. Čebulčke v začetku aprila posadimo na gredo tako, da jo za nekaj centimetrov potisnemo v tla ali zastirko. Čebulček lahko posadimo tudi že oktobra ali v začetku novembra, čez zimo pokrijemo s kopreno ali vrtnimi loki in imamo spomladi zgodnejši pridelek mlade čebule. Jesenske setve nam naslednjo sezono spomladi lahko hitro gredo v cvet.

Levo čebulček, desno 45 dni stare sadike čebule vzgojene iz semena.
Levo čebulček, desno 45 dni stare sadike čebule vzgojene iz semena.

Presajanje in sadilna razdalja

Čebulo vzgojeno iz semen na prosto presajamo v vzgojenih skupkih konec marca ali v začetku aprila. Sadimo na razdalji 20 do 30 cm. Presajamo lahko direktno v kompostno zastirko.

Čebulčke pa potisnemo v tla na razdalji 5 do 10 cm, razdalja med vrstami naj bo 20 do 25 cm narazen. Čebulček se lahko sadi tudi v skupke po 3 do 5, z razmakom 30 cm med skupki.

Mešani posevki

Čebulo najpogosteje kombiniramo s korenčkom, saj drug drugega varujeta pred napadi škodljivcev. Odlično se obnese skupaj z ostalimi vrtninami, le stročnice in kapusnice se ne obnesejo tako dobro ob čebuli.

Bolezni in škodljivci

Glavni škodljivec čebule je čebulna muha, ki se pojavi v času cvetenja češenj in višenj. Takrat je najbolje čebulo prekriti z vrtno kopreno. Muha na liste odlaga jajčeca iz katerih se razvijejo ličinke, ki zajedajo čebulo. Mlado čebula rad obgloda bramor, diši tudi voluharju.

Nega

Takoj po presajanju in vse do sredine maja imamo preko čebule pokrito vrtno kopreno, da pod njo hitreje raste (in jo hkrati zaščitimo pred čebulno muho). Preko lahko postavimo tudi vrtni tunel.

Čebulo vzgojeno iz semen in čebulo iz čebulčka redno okopavamo, s tem rahljamo zemljo in odstranjujemo plevel. Negujemo jo na dan za korenino. V kompostni zastirki in dodatni poletni zastirki se počuti odlično. Iz skupkov mlado čebulo pobiramo postopoma kot mlado čebulo in tako na gredici puščamo posamezne rastline, ki se lepo odebelijo in jih poberemo za spravilo. Če opazimo čebulo, ki tvori cvetno steblo, jo čimprej poberemo in pojemo kot mlado čebulo.

Pridelek

Mlado čebulo pobiramo spomladi, ko je steblo še čvrsto. Ko se listi popolnoma osušijo je primerna za skladiščenje. Čebulo za spravilo poberemo, ko se listi poležejo in porumenijo, od konca junija do avgusta. Čebulo izpulimo iz tal in jo skupaj z listi posušimo na soncu in shranimo v primerno klet. Po vrtnarskem koledarju jo pobiramo na dan za korenino.

Mlada čebula je odlična spomladanska zelenjava
Mlada čebula je odlična spomladanska zelenjava.

Skladiščenje

Mlado čebulo porabimo sproti, brez daljšega skladiščenja. Na hladnem počaka teden dni. Zrelo čebulo z njenimi posušenimi listi spletemo v daljše kite in obesimo v suh prostor ali jo brez listov spravimo v gajbice ali mrežaste vreče, kjer počaka do pomladi.


Vzgoja iz čebulčka iz semena
Januar
Februar  SETEV
Marec SADITEV  RAST/PRESAJANJE
April SADITEV/RAST  PRESAJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK* RAST
Junij RAST/PRIDELEK* RAST/PRIDELEK*
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September
Oktober SADITEV
November SADITEV
December

* - mlada čebula

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O čebuli

Čebula je na meniju 365 dni, zato tudi na vrtu zavzame veliko prostora, da jo vzgojimo za spravilo ali sprotno porabo (kot mlado čebulo). Enostavna za vzgojo iz čebulčka, vzgoja iz semena pa je tudi čudovit vrtnarski izziv.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus