Čebula

Allium cepa

Družina: Narcisovke, Skupina: Čebulnice

”Ko se listi poležejo in porumenijo, čebule v kitkah obvisijo.” – L. Rožman

Je osnova mnogih jedi, hkrati je enostavna za vzgojo, zato je razumljivo, da je na vrtovih tako pogosto zastopana. Velikokrat jo kot krompir, korenje, peso, vzgajamo v večjih količinah na njivi. Čebulo rdeče, rumene in bele barve ter različnih oblik vzgajamo iz semena ali čebulčka. Najpogosteje na Vrtu Obilja vzgajava avtohtono sorto Belokranjko.

Prednosti vzgoje iz semen so boljša kakovost pridelka, bolj odporne rastline, čebula ne cveti in popoln sortni nadzor. Prednosti vzgoje iz čebulčka sta krajša in enostavnejša vzgoja ter v povprečju malo večji pridelek, zato je tudi bolj razširjen način vzgoje čebule.

Čebulček nastane s setvijo semen prejšnje leto. Tako imamo malo čebulico, ki (predčasno) zaključi z rastjo in po posaditvi naslednje leto nadaljuje svojo rast. Čebulček lahko posadimo tudi že jeseni (istočasno kot jesenski česen), predvsem za zgodnji pridelek mlade čebule, saj jeseni sejana naslednje leto pogosto uide v cvet. Svežo mlado čebulo uživamo v pomladnih dneh, pridelek konec poletja skladiščimo za uporabo čez celo leto. Posebna podvrsta čebule je šalotka (Allium cepa var. aggregatum). Ker je šalotka na trgovinskih policah manj pogosta, je še toliko bolj zanimiva za vzgojo.

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Čebula vzgoja - kdaj in kako sejati

Vzgoja iz semen

Setev čebule opravimo kadar koli v februarju. Čebule ne pikiramo, glede na velikost sadilne enote imamo dve možnosti vzgoje.

1. V male sadilne enote sejemo od 2 do 3 semena. Tako bomo vzgojili male skupke čebule, ki jih skupaj tudi presajamo na končno mesto.

2. Če sejemo v srednje sadilne enote, pa posejemo od 5 do 7 semen, da si vzgojimo velike skupke čebule, ki jih ravno tako presajamo skupaj.

Odločitev je stvar posameznika in načina nabiranja čebule na gredi. Na Vrtu Obilja zadnje sezone vzgajava velike skupke čebule.

V obeh primerih sejemo v vlažen substrat in semena posujemo s suhim substratom 0,5 cm na debelo. Kalimo pri temperaturi med 18 in 22 °C, kar ustreza tudi ostalim rastlinam, ki jih kalimo istočasno. Ker uspešno kalijo v temi, posodo pokrijemo, kar omogoča boljšo kaljivost zaradi enakomerne vlažnosti. Odkrijemo takoj, ko opazimo prve kalčke, kar je lahko že v štirih dneh, in takoj prestavimo na svetlo mesto z istimi temperaturami. Nočne temperature so lahko tudi nižje vse do 0 °C.

Sadike redno zalivamo vsak drugi dan kot vse ostale, ki jih vzgajamo istočasno. Preden jih presadimo na gredo, jih najmanj 4 dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se prilagodijo na zunanje temperature, predvsem na nihanje nočnih temperatur.

Levo čebulček, desno sadike pripravljene iz semen.

Presajanje na gredo in sadilna razdalja

Iz semen vzgojeno čebulo presajamo na prosto v vzgojenih skupkih od konca marca do sredine aprila, ko listi sadik dosežejo višino najmanj 15 cm. Medvrstna razdalja je 30 cm. Na gredi širine 75 cm pridobimo 3 vrste, na širini 100 cm pa 4 vrste čebule. Male skupke v vrsti presadimo na vsakih 15 cm, medtem ko velike skupke v vrsti posadimo 30 cm narazen, saj več rastlin potrebuje več prostora.

Rahlo zalijemo zgolj sadilno luknjo, saj so spomladi tla navadno dovolj vlažna. V primeru suhega vremena pa izdatno zalijemo celo površino grede. Skupkov ne sadimo globoko, ampak le toliko, kolikor so rastli v sadilni enoti. Presajeno čebulo obvezno pokrijemo s kopreno, najbolje preko lokov. A čebuli ne škodi, če je neposredno pokrita s kopreno, saj se njeni listi zravnajo, ko kopreno odstranimo. Čebula sicer prenese spomladanske zmrzali, a aprila izjemno hitro zraste zaradi dodatne toplote pod vrtno kopreno, ki jo hkrati ščiti pred čebulno muho.

Vzgoja iz čebulčka

Čebulčke vzgojimo sami, ali jih enostavno raje kupimo (kar je lažje). Pri izbiri čebulčkov, ki jih kupimo, se pri čebuli ne ravnamo po pravilu debelejši čebulček – debelejša čebula. Pogosto namreč debeli čebulčki povzročijo uhajanje rastline v cvet, saj so (prejšnje leto) predolgo rastli ter shranili dovolj energije in hranil za cvetni nastavek.

Čebulčke sadimo neposredno na gredo istočasno kot presajamo sadike čebule, torej od konca marca do sredine aprila. Na gredi najprej označimo vrste, ki so 30 cm narazen. V posamezno vrsto sadimo čebulčke na razdalji 15 cm. Najhitreje to opravimo s pomočjo metra, ki ga raztegnemo za vsako vrsto posebej in stroke potiskamo v zemljo pri večkratnikih števila (razdalje) 15. Potisnemo jih okoli 3 cm globoko (v kompostno zastirko še malo globlje).

Gredo v celoti zalijemo zgolj v primeru zelo suhe pomladi, načeloma pa posameznih čebulic ne zalivamo. Obvezno pa pokrijemo s kopreno, lahko tudi neposredno. Tako pokrita koprena tudi v tem primeru čebuli ne škodi, saj se njeni listi zravnajo, ko kopreno odstranimo. Čebula sicer prenese spomladanske zmrzali, a aprila izjemno hitro zraste zaradi dodatne toplote pod vrtno kopreno, ki jo hkrati ščiti pred čebulno muho.

Čebulček lahko posadimo tudi že oktobra ali v začetku novembra, čez zimo pokrijemo s kopreno ali vrtnimi loki in imamo spomladi zgodnejši pridelek mlade čebule. Jesenske setve nam pogosto naslednjo sezono spomladi uidejo v cvet.

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Sadilno sosledje

Namenimo ji celo gredo. Če jo vzgajamo na oba načina, jo sadimo skupaj, na isti gredi. Ko jo konec julija ali v začetku avgusta poberemo (ali medtem, ko se še suši na gredi), gredo zapolnimo z endivijo, radičem, kitajskim zeljem ali sejemo rukolo, motovilec ali jesensko špinačo.

Nega

Med rastjo mladih rastlin zgodaj pomladi kopreno večkrat zrahljamo, da ne zavira rasti listja. Kopreni odstranimo obtežitev, jo dvignemo in rahlo položimo nazaj ter obtežimo. Ko so čebulni listi visoki 10 cm, postavimo vrtne loke, preko katerih napnemo kopreno, da ima prostor za rast. Če so bili listi do sedaj malo zviti, se bodo kmalu zravnali. Kopreno ali insektno mrežo pustimo preko rastlin do konca maja. Zalivanja čebule se lotimo ob daljših obdobjih suhega vremena v juniju, ki je kritično obdobje za debeljenje čebule. Več kot ima v zgodnjem poletju vlage, debelejši bo pridelek.

Mlada čebula je odlična spomladanska zelenjava
Mlada čebula je odlična spomladanska zelenjava.

Pri vzgoji iz čebulčka čebula pridobiva vsa potrebna hranila iz njega, zato je njen začetni razvoj hitrejši (ukoreninjanje je močnejše in hitrejše) kot pri sadikah, vzgojenih iz semen. Če opazimo čebulo, ki tvori cvetno steblo, jo čim prej poberemo in pojemo kot mlado čebulo. Pri vzgoji čebule v skupkih te med rastjo redčimo, ko nabiramo mlado čebulo, in tako preostalim rastlinam v posameznem skupku omogočimo več prostora za rast in dozorevanje.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Čebulna muha lahko napade vse čebulnice, ne le čebulo. Pojavlja se tudi do trikrat letno – konec aprila, konec junija in v avgustu oz. odvisno od vremena. Največ škode naredi zgodaj spomladi, torej konec aprila. Muha odlaga jajčeca na rastline ali ob koreninskem vratu v neposredni bližini tal. V enem tednu se iz njih izležejo bele ličinke in se zavrtajo v centralni list, kjer se prehranjujejo z rastlinskim tkivom. V eni rastlini najdemo več deset ličink čebulne muhe. Napadene rastline venejo, rumenijo in propadajo. Odrasle ličinke nato prodrejo skozi čebulico v tla, kjer se zabubijo in prezimijo v stanju bube.

Prav tako lahko čebulo napade česnova muha ali pa rovi ter razpoke nastajajo zaradi porove zavrtalke. Napad opazimo (ko je že prepozno), ko so listi rastline že poškodovani in ne rastejo lepo v višino. Najbolje je rastline zaščititi tako, da se jih od februarja oz. takoj po saditvi do maja pokrije s kopreno. Hkrati ustvarimo ugodnejšo mikroklimo za spomladansko rast.

Pridelek

Prvi pridelek je mlada čebula, ki jo pri čebuli iz čebulčka začnemo pobirati že po nekaj tednih. Listi so takoj užitni. Praviloma pa počakamo, da razvije čvrste in sočne zelene liste. Čebulo iz semena začnemo redno pobirati (redčiti) konec maja. Domača mlada čebula iz lastnega vrta je še toliko več vredna, saj po svežini in kakovosti prekaša kupljeno mlado čebulo.

Poležana čebula na gredi zori.

Čebulo za spravilo poberemo, ko listi porumenijo – od konca junija do avgusta. Da enakomerno dozori, vsem rastlinam najmanj 10 dni pred pobiranjem poležemo liste k tlom. Čebulo izpulimo iz tal in jo skupaj z listi posušimo na soncu ter shranimo v primerno klet. Za skladiščenje je primerna, ko se listi na soncu v celoti posušijo. Ker želimo doseči dolgo skladiščenje, jo po vrtnarskem koledarju pobiramo na dan za korenino.

Skladiščenje

Mlado čebulo porabimo sproti, brez daljšega skladiščenja. Na hladnem počaka teden dni. Zrelo čebulo z njenimi posušenimi listi spletemo v daljše kite in obesimo v suh prostor ali jo brez listov spravimo v zabojčke ali mrežaste vreče, kjer počaka do pomladi. Shranimo jih v prostor s temperaturo pod 10 °C in malo nižjo vlažnostjo, kot je sicer v kleti. Idealno v neogrevano garažo.