Čebula

Allium cepa
Osnova mnogih jedi, zato je vzgoja čebule na domačem vrtu res smiselna in priročna. Vzgajamo jo iz semena ali čebulčka. Slednje (čebuček) je najbolj razširjeno, saj je prej oblikuje končni pridelek. Svežo mlado čebulo uživamo v pomladnih dneh, pridelek konec poletja skladiščimo za uporabo čez celo leto.

Čebula vzgoja - kdaj in kako sejati

Čebulo vzgajamo iz semen ali iz čebulčka. Vzgoja iz semen se začne že v drugi polovici februarja, ko v sadilne platoje posejemo 4-5 semen na sadilno celico. Rastejo v skupkih in tako jih tudi presadimo na gredo. Vzgoja iz čebulčka je med vrtnarji bolj pogosta, saj pridelek na vrtu vzgojimo hitreje kot iz semena. Čebulčke sadimo (podtikamo) direktno na gredice v marcu in aprilu. 

Presajanje in sadilna razdalja

Čebulo vzgojeno iz semen, na prosto v skupkih presadimo v marcu, začetku aprila. Sadimo na razdalji 20-30 cm. Presajamo direktno v kompostno zastirko.
Čebulčke potisnemo v tla na razdalji 5-10 cm, razdalja med vrstami naj bo 20-30 cm narazen. Čebulček se lahko sadi tudi v skupke po 3-5 z razmakom 30 cm med skupki.

Mešani posevki

Čebulo najpogosteje kombiniramo s korenčkom, saj drug drugega varujeta pred napadi škodljivcev. Čebula se odlično obnese skupaj z ostalimi vrtninami, le stročnice in kapusnice se ne obnesejo tako dobro ob čebuli.  

Bolezni in škodljivci

Glavni škodljivec čebule je čebulna muha, ki se pojavi v času cvetenja češenj in višenj. Takrat je najbolje čebulo prekriti z vrtno kopreno.  Muha na liste odlaga jajčeca iz katerih se razvijejo ličinke, ki zajedajo česen. Mlado čebula rad obgloda bramor, diši tudi voluharju.

Nega

Čebulo presajeno v skupkih in čebulo iz čebulčka redno okopavamo, s tem rahljamo zemljo in odstranjujemo plevel. V kompostni zastirki se počuti odlično. Iz skupkov mlado čebulo pobiramo postopoma in tako na gredici puščamo posamezne rastline, ki se lepo odebelijo in jih poberemo za spravilo. Dodatne nege tekom rasti ne potrebuje.

Pridelek

Mlado čebulo pobiramo spomladi, ko je steblo še čvrsto. Ko se listi popolnoma osušijo je primerna za skladiščenje. Čebulo za spravilo poberemo, ko se listi poležejo in porumenijo, od junija do avgusta (lahko tudi še septembra). Čebulo izpulimo iz zemlje in jo skupaj z listi posušimo na soncu in shranimo v primerno klet.

Mlada čebula je odlična spomladanska zelenjava
Mlada čebula je odlična spomladanska zelenjava.

Skladiščenje

Mlado čebulo porabimo sproti, brez daljšega skladiščenja. Na hladnem počaka teden dni. Za spravilo pobiramo na dan za korenino. Pozno čebulo z njenimi listi spletemo v daljše kite in obesimo v suh prostor ali čebulo spravimo v gajbice ali mrežaste vreče.

Vzgoja iz čebulčka iz semena
Januar
Februar  SETEV
Marec SADITEV  RAST/PRESAJANJE
April RAST  PRESAJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK* RAST
Junij RAST/PRIDELEK* RAST/PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September
Oktober
November
December

* - mlada čebula

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O čebuli

Na meniju je 563 dni, zato tudi na vrtu zavzame veliko prostora, da jo vzgojimo za spravilo ali sprotno porabo, spomladi kot mlado čebulo. Enostavna za vzgojo, na najinem vrtu raste skupaj s korenčkom in solato

Vzgoja
Skladiščenje
Okus