Gomoljna zelena

Apium graveolens
Zeleno sejemo že februarja. Pri gomoljni zeleni uživamo gomolj, ki na vrtu dozori v jeseni. Poleti lahko iz iste rastline uporabljamo liste kot začimbo. Zelena obožuje bogata, vlažna tla, zato ji kompostna zastirka izjemno ustreza.

Družina: Kobulnice (Apiaceae)
Sorodne rastline: korenček, peteršilj, stebelna zelena, koromač

Gomoljna zelena vzgoja - kdaj in kako sejati

Vzajamo jo iz sadik, zato semena sejemo že od februarja do marca, saj za razvoj močnih sadik potrebujemo več kot 2 meseca. Ker so semena zelo drobna, jo najprej sejemo gosto v sadilne platojčke ali večja korita. Poleg tega je zelena precej občutljiva na presajanje, zato si vedno vzgojimo nekaj več rastlin. Iz goste zasaditve, mlade rastlinice prepikiramo v posamezne sadilne celice ali lončke in jih postavimo na svetlo mesto s temperaturami okoli 18 - 22 stopinj. To naredimo, ko vidimo 3-5 pravih listov zelene. Pazimo, da pri presajanju ne sadimo globlje, kot je rastlina vzklila in rasla že prej. latoje/lončke  S pikiranjem selektivno izberemo dobre rastline, saj mnogokrat kar nekaj semen ne vzklije ali pa se rastline slabše razvijejo. Preden sadike v sredini aprila presadimo na gredo, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Presajanje in sadilna razdalja

Sadike zelene na prosto presajamo od aprila do konca meseca maja. Tudi pri presajanju na gredice moramo biti pozorni in je ne smemo saditi pregloboko. Gomoljno zeleno sadimo na razdalji 30 cm med seboj.

Mešani posevki

Zelena je vrtnina, ki jo brez težav vključimo na vrtu z drugimi rastlinami. Še posebej dobro se ujame s kapusnicami, saj odganja kapusovega belina. Navadno je le ne sadimo skupaj s peteršiljem in korenjem, saj gre za kobulnice, ki so si precej v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. Na listih lahko opazimo uši, ki srkajo rastlinski sok. Zaradi prehitre rasti lahko pride do votlih gomoljev. Poleti in jeseni gomolje zelo rad napade voluhar, ki v celoti poje sredico.

Nega

Pred presajanjem sadik, dobro zalijemo jamico, kamor jih bomo presadili. Presajene sadike redno zalivamo prvi teden dni. Nato postopoma čim manj, da se rastlina globoko ukorenini. Ker zelena potrebuje bogato vlažno prst, se v obilni kompostni zastirki počuti odlično. Zeleno redno okopavamo in okoli nje odstranjujemo plevel. Gomoljni zeleni postopoma obtrgujemo najbolj zunanja stebla z listi, vendar ne preveč, saj bodo gomolji potem zelo majhni.

Pridelek

Gomoljna zelena je jesenski pridelek, ki ga iz vrtov pobiramo od konca septembra za sprotno uporabo ter oktobra za skladiščenje.

Gomoljna zelene 2018
Gomoljna zelene 2018

Skladiščenje

Sveže pobrani gomolji se za teden dni shranijo na hladnem. Za daljše skladiščenje čez zimo, gomolje poberemo iz zemlje na dan za korenino. Gomolje shranimo v klet, v slamo ali jih zakopljemo v mivko (več preberite tukaj).

Vzgoja Gomoljna
Januar
Februar SEJANJE
Marec PIKIRANJE
April PRESAJANJE
Maj RAST
Junij RAST
Julij RPRIDELEK
Avgust PRIDELEK
September  PRIDELEK
Oktober  PRIDELEK
November
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O gomoljni zeleni

Že takoj prvo leto sva želela vzgojiti svojo gomoljno zeleno, a nama ni uspelo vzgojiti lastnih sadik. Vzgoja gomoljev iz kupljenih sadik nama je še nekako uspela. Aroma gomolja jedem pričara poseben pridih. Kot samostojno prilogo jo pripravi tako, da jo narežem na trakce in popečem v ponvi.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus