Gomoljna zelena

Apium graveolens
Zeleno sejemo že februarja. Pri gomoljni zeleni uživamo gomolj, ki na vrtu dozori v jeseni. Poleti lahko iz iste rastline uporabljamo liste kot začimbo. Zelena obožuje bogata, vlažna tla, zato ji kompostna zastirka izjemno ustreza.

Obožuje obilno zastirko
Odlično skladiščenje

Gomoljna zelena vzgoja - kdaj in kako sejati

Semena sejemo že od februarja do marca, saj za vzgojo sadik potrebujemo več kot 2 meseca. Ker so semena zelo drobna jo sejemo gosto v sadilne platojčke ali večja korita. Poleg tega je zelena precej občutljiva na presajanje, zato si vedno vzgojimo nekaj več rastlin. Iz goste zasaditve, mlade rastlinice presajamo v posamezne sadilne celice ali lončke. To naredimo, ko vidimo 3-5 pravih listov zelene. Pazimo, da pri presajanju ne sadimo globlje, kot je rastlina vzklila in rasla že prej.

Presajanje in sadilna razdalja

Sadike zelene na prosto presajamo od aprila do konca meseca maja. Tudi pri presajanju na gredice moramo biti pozorni in je ne smemo saditi pregloboko. Gomoljno zeleno sadimo na razdalji 30-40 cm.

Mešani posevki

Zelena je vrtnina, ki jo brez težav vključimo na vrtu z drugimi rastlinami. Še posebej dobro se ujame s kapusnicami, saj odganja kapusovega belina. Navadno je le ne sadimo skupaj s peteršiljem in korenjem, saj gre za kobulnice, ki so si precej v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Mlade rastline lahko napadejo polži. Pazimo, da na gredicah nimamo nepredelanega organskega materiala, ki jih še dodatno privablja. Gredice zastremo z zastirko iz dobro preperelega komposta. S tem ustvarimo okolje, ki polžem nikakor ne ustreza. Na listih lahko opazimo uši, ki srkajo rastlinski sok. Zaradi prehitre rasti lahko pride do votlih gomoljev.

Nega

Presajene sadike zalivamo vsak dan prvih 5 dni. Ko se sadike dobro ukoreninijo, jih pri uporabi obilne zastirke ni potrebno redno zalivati. Če obilne zastirke ne uporabljate, jo zalivajte po potrebi. Ker zelena potrebuje bogato vlažno prst, se v obilni kompostni zastirki počuti odlično. Zeleno redno okopavamo in okoli nje odstranjujemo plevel. Gomoljni zeleni postopoma obtrgujemo najbolj zunanja stebla, vendar ne preveč, saj bodo gomolji potem zelo majhni. 

Pridelek

Gomoljna zelena je jesenski pridelek, ki ga iz vrtov pobiramo od konca septembra za sprotno uporabo ter oktobra in novembra za skladiščenje.

Skladiščenje

Sveže pobrani gomolji se za teden dni shranijo na hladnem. Za daljše skladiščenje čez zimo, gomolje poberemo iz zemlje na dan za korenino. Gomolje shranimo v klet, v slamo ali jih zakopljemo v mivko (več preberite tukaj).

Vzgoja Gomoljna
Januar  
Februar SEJANJE
Marec PIKIRANJE
April PRESAJANJE
Maj RAST
Junij RAST
Julij  RAST
Avgust RAST
September  RAST/PRIDELEK
Oktober  PRIDELEK
November  PRIDELEK
December  

 

Tjaša Štruc

O gomoljni zeleni

Že takoj prvo leto sva želela vzgojiti svojo gomoljno zeleno, a nama ni uspelo vzgojiti lastnih sadik. Vzgoja gomoljev iz kupljenih sadik nama je še nekako uspela. Aroma gomolja jedem pričara poseben pridih. Kot samostojno prilogo jo pripravi tako, da jo narežem na trakce in popečem v ponvi.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus