Repa

Brassica rapa subsp. rapa
Jesenska gomoljnica, ki je še vedno bolj pogosta na njivah kot vrtovih. Na njo se moramo spomniti sredi poletja, da jo pravi čas posejemo. Nadomesti zgodnje spomladanske zasaditve, ki ji na gredi dajejo prosto mesto. Najpogosteši način spravi je kisanje, a odlična je tudi sveže shranjena.

Repa vzgoja - kdaj in kako sejati

Od konca junija do sredine julija jo sejemo direktno na gredice. Najlažja je setev v vrstice. Repo lahko vzgojimo tudi kot sadike. Setev v sadilne platojčke za sadike opravimo v začetku junija. Sejemo 3-5 semen skupaj v celico in potem v skupku presajamo na gredo.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Če jo vzgajano iz sadik, sadike na prosto presadimo v začetku julija. Med vrstami naj bo razdalja 30 cm, med rastlinami 10 cm. Lahko sadike presajamo v skupkih.

Mešani posevki

Pri repi se navadno izogibamo skupnim setvam križnic med katere sodijo vse kapusnice, redkvica in koleraba.

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši škodljivec je bolhač, ki se prehranjuje z listi. V kolikor napad ni prehud, večjega vpliva na razvoj podzemnega dela ta škodljivec nima.

Nega

Pri setvi, ki poteka sredi poletja, res dobro namočimo sadilne kanalčke, posejemo semena, jih zagrnemo in še ekrat dobro zalijemo. V primeru sušnega obodobja, setev zalivamo redno vsaj teden dni, da rastline dobijo dober štart. Pri presajanju sadik enako dobro poskrbimo za redno zalivanje. Okoli sadik redno okopavamo, uporabimo kompostno zastirko, ki bo preprečila izsuševanje tal. Namesto komposta lahko kot zastirko uporabimo slamo, ovčjo volno, listje. Predvsem v poletnih mesecih bomo z dodatno zastirko lažje poskrbeli, da repa dobro zaštarta in se do jeseni lepo odebeli.

Pridelek

Prve pridelke pobiramo, ko gomolj pese doseže velikost teniške žogice. Ob pobiranju dodatno zrahljamo zemljo za gomolje, ki jih bomo še pustili, da dozorijo in bodo namenjeni spravilu. Na prostem pobiramo pridelke od oktobra do novembra. Rwpo za spravilo pustimo zoreti do novembra.

Skladiščenje

Najpogostejše spravilo repe je kisanje. Sveže korene odlično shranimo, če jih zakopljemo v mivko, žagovino ali pa kar v zemljo (več o pravilnem shranjevanju preberite tukaj).

Vzgoja
Januar
Februar
Marec
April
Maj
Junij SETEV
Julij SETEV/RAST
Avgust RAST
September RAST/PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O repi

Repa nama še ni čisto tako dobro uspela, kot bi si želel. Zaenkrat jo vgojima toliko, da pojeva sveže korene, je ne kisava. S svojim zemeljskim okusom pričara pravo jesen in zimo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus