Repa

Brassica rapa subsp. rapa
Jesenska gomoljnica, ki je še vedno bolj pogosta na njivah kot vrtovih. Na njo se moramo spomniti sredi poletja, da jo pravi čas posejemo. Nadomesti zgodnje spomladanske zasaditve, ki ji na gredi dajejo prosto mesto. Najpogostejši način spravila je kisanje, a odlična je tudi sveže shranjena.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zelje, cvetačabrstični, listni, glavnati ohrovt, hren, koleraba, kitajsko zeljeredkev

Repa vzgoja - kdaj in kako sejati

Najpogostejša praksa je setev direktno na gredo, a možna je tudi vzgoja iz sadik. Kadar jo sejemo direktno na gredo, to naredimo v času od konca junija do sredine julija Najlažja je setev v vrstice. Setev v sadilne platojčke za sadike opravimo prej konec meseca maja. V tem primeru je najbolje, da sejemo 3-5 semen skupaj v celico, nega sadik ni tako zahtevna, saj lahko zaradi višjih temperatur vse počnemo zunaj ob vrtni lopi ali rastlinjaku. Pozorni smo na zalivanje! Sadike na prosto presadimo v začetku julija. Med vrstami naj bo razdalja 30 cm, med rastlinami 10 cm.

Mešani posevki

Pri repi se navadno izogibamo skupnim setvam križnic med katere sodijo vse kapusnice, redkvica in koleraba.

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši škodljivec je bolhač, ki se prehranjuje z listi. V kolikor napad ni prehud, večjega vpliva na razvoj podzemnega dela ta škodljivec nima. Preventivno si lahko pomagamo s prekrivanjem s protiinsektno mrežo.

Nega

Pri setvi, ki poteka sredi poletja, res dobro namočimo sadilne kanalčke, posejemo semena, jih zagrnemo in še ekrat dobro zalijemo. V primeru sušnega obodobja, setev zalivamo redno vsaj teden dni, da rastline dobijo dober štart. Pri presajanju sadik enako dobro poskrbimo za redno zalivanje. Okoli sadik redno okopavamo, uporabimo kompostno zastirko, ki bo preprečila izsuševanje tal. Namesto komposta lahko kot zastirko uporabimo slamo, ovčjo volno, listje. Predvsem v poletnih mesecih bomo z dodatno zastirko lažje poskrbeli, da repa dobro zaštarta in se do jeseni lepo odebeli.

Pridelek

Prve pridelke pobiramo, ko gomolj pese doseže velikost teniške žogice. Ob pobiranju dodatno zrahljamo zemljo za gomolje, ki jih bomo še pustili, da dozorijo in bodo namenjeni spravilu. Na prostem pobiramo pridelke od oktobra do novembra. Rwpo za spravilo pustimo zoreti do novembra.

Skladiščenje

Najpogostejše spravilo repe je kisanje. Sveže korene odlično shranimo, če jih zakopljemo v mivko, žagovino ali pa kar v zemljo (več o pravilnem shranjevanju preberite tukaj).

Vzgoja direktna setev
Januar
Februar
Marec
April
Maj
Junij SETEV
Julij SETEV/RAST
Avgust RAST
September RAST/PRIDELEK
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Robert Špiler

O repi

Repa nama še ni čisto tako dobro uspela, kot bi si želel. Zaenkrat jo vgojima toliko, da pojeva sveže korene, je ne kisava. S svojim zemeljskim okusom pričara pravo jesen in zimo.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus