Rukola

Eruca sativa
Nežno, a pikantno zelenje, ki popestri marsikatero jed, počasi osvaja slovenske vrtove. Je enoletnica, ki se hitro zaseje sama. Z večkratnimi setvami v pomladi poskrbimo, da imamo mlado rukolo na voljo čez celo sezono.

Rukola vzgoja - kdaj in kako sejati

Rukolo sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Za sadike, rukolo sejemo že v mesecu marcu po tem načinu: Vzgoja sadik. Pogostejša je setev direktno na gredice, kjer jo sejemo od konca meseca marca do avgusta. Z večkratnimi setvami, v razmaku 2-3 tednov imamo rukolo na voljo skozi celo sezono, do zime. Kadar jo želimo uživati tudi pozimi jo sejemo v rastlinjake ali v notranjih prostorih kar v lončke, ki jih postavimo na okensko polico. Seme kali 8-10 dni.

Mešani posevki

Rukola se na vrtu dobro vključi med solatnice, čebulo, krompir, paradižnik, nizki fižol, korenček.. Vključimo jo na gredice s solato, čebulo, korenčkom, plodovkami... Navadno jo ne sadimo le v bližini zelja, ohrovta, cvetač, brokolija, saj so si v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši škodljivec je bolhač, ki napada njene liste. Navadno rastline nikoli ne uniči, ostane užitna in uporabna, le estetski videz rastline z drobnimi malimi luknjicami je slabši. Ena izmed naravnih rešitev za težave z bolhači je diatomejska zemlja.

Nega

Okoli mladih rastlin redno odstranjujemo plevel, z obilno zastirko ohranjamo vlago v teh. Redno pregledujemo rastline, da pravočasno opazimo morebiten pojav bolhačev. Odmrle liste odstranjujemo.

Pridelek

Rukola prinaša obilo pridelka dokler ne začne cveteti. Obiramo jo redno, obrtgujemo zunanje, mlade, nežne liste in hkrati spodbujamo njeno nadaljnjo rast. Ko enkrat rastlina zacveti, se njena rast listov upočasni in rastlina ''zastara''. Ravno zaradi tega je boljša večkratna setev, da imamo na voljo mlade liste. 

Skladiščenje

Rukola je najboljša sveža. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Shranjevanje za dlje časa se najbolje obnese v obliki pesta, kjer nasekljano rukolo shranimo v olivnem olju.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar  PRIDELEK
Februar  PRIDELEK
Marec
April SEJANJE/RAST
Maj PRIDELEK/RAST
Junij PRIDELEK
Julij
Avgust SEJANJE
September SEJANJE/RAST
Oktober PRIDELEK/RAST
November  PRIDELEK/RAST
December  PRIDELEK

* Zaporedne setve na 2-3 tedne prinašajo pridelek celo sezono, v rastlinjaku tudi čez zimo

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O rukoli

Ena izmen manj zahtevnih zelenjadnic na vrtu, ki s svojim pikantnim okusom popestri solate in druge jedi. Navadno jo pustim, da semeni in se tako sama zaseje za naslednje leto. Najbolj mi paše v spomladanskem času, takrat je tudi pri nama na vrtu.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus