Rukola

Eruca sativa
Nežno, a pikantno zelenje, ki popestri marsikatero jed, počasi osvaja slovenske vrtove. Je enoletnica, ki se hitro zaseje sama. Z večkratnimi setvami poskrbimo, da imamo mlado rukolo na voljo čez celo sezono.

Družina: Križnice (Brassicaceae)
Sorodne rastline: brokoli, zelje, cvetačabrstični, listni, glavnati ohrovt, koleraba, redkev, kitajsko zelje

Rukola vzgoja - kdaj in kako sejati

Rukolo sejemo direktno na gredice ali pa pripravimo sadike. Pogosta praksa na najinem vrtu je, da isti čas, ko sejemo rukolo na gredo (mesec april), nekaj semen posadimo v sadilne lončke, da si vzgojiva sadike. Sadike vzgajamo zunaj (ne v notranjih prostorih), da imajo enake pogoje, kot direktno posejane rastline. Na gredo jih presadimo konec aprila in sicer na prazna mesta, kjer rukola ni uspešno kalila ali pa na drugo mesto. Semena na prostem lahko kalijo med 8-10 dni. Z večkratnimi setvami, v razmaku 2-3 tednov imamo rukolo na voljo skozi celo sezono, vse tja do konca leta. Kadar jo želimo uživati tudi pozimi, jo sejemo v rastlinjake ali v notranjih prostorih kar v lončke, ki jih postavimo na okensko polico.

Med bolj okusnimi in priljubljenimi je divja rukola (Diplotaxis tenuifolia), ki jo lahko ravno tako kupimo v bolje založenih trgovinah s semeni. Divja rukola bolje prenaša nizke temperature, zato jo lahko gojimo dlje časa.

Mešani posevki

Rukola se na vrtu dobro vključi med solato, čebulo, krompir, paradižnik, nizki fižol, korenček ... Navadno jo ne sadimo le v bližini zelja, ohrovta, cvetač, brokolija, saj so si v sorodu.

Bolezni in škodljivci

Najpogostejši škodljivec je bolhač, ki napada njene liste. Navadno rastline nikoli ne uniči, ostane užitna in uporabna, le estetski videz rastline z drobnimi malimi luknjicami je slabši. Preventivno pokrivanje rastlin s koprenami ali protiinsektnimi mrežami je zelo učinkovito. Če pa se težave z bolhači že pojavijo, pa je ena izmed sonaravnih rešitev uporaba diatomejske zemlje.

Nega

Okoli mladih rastlin redno odstranjujemo plevel, z obilno zastirko ohranjamo vlago v teh. Redno pregledujemo rastline, da pravočasno opazimo morebiten pojav bolhačev.

Pridelek

Rukola prinaša obilo pridelka, dokler ne začne cveteti. Obiramo jo redno, obrtgujemo zunanje, mlade, nežne liste in hkrati spodbujamo njeno nadaljnjo rast. Ko enkrat rastlina zacveti, se njena rast listov upočasni in rastlina ''zastara''. Ravno zaradi tega je boljša večkratna setev, da imamo na voljo mlade liste.

Skladiščenje

Rukola je najboljša sveža. Kadar jo nabiramo za uporabo dan ali dva kasneje, najdlje počaka tako, da jo iz vrta poberemo na dan za cvet in shranimo v hladni kleti. Shranjevanje za dlje časa se najbolje obnese v obliki pesta, kjer nasekljano rukolo shranimo v olivnem olju.

Vzgoja ZGODNJA POZNA
Januar
Februar
Marec
April SEJANJE/RAST
Maj RAST/PRIDELEK
Junij PRIDELEK
Julij PRIDELEK
Avgust SEJANJE
September SEJANJE/RAST
Oktober PRIDELEK
November PRIDELEK
December PRIDELEK

Med zgodnjo in pozno setvijo lahko tudi ponavljamo setve v presledkih.

Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O rukoli

Ena izmen manj zahtevnih zelenjadnic na vrtu, ki s svojim pikantnim okusom popestri solate in druge jedi. Najbolj mi paše v spomladanskem in pozno jesenskem času, takrat je tudi pri nama na vrtu.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus