Rukola

Eruca sativa

Družina: Križnice Skupina: Solatnice

”Njeni aromatični narezljani listi, prinašajo zdravju veliko koristi.” – L. Rožman

Rukola je listnata predstavnica družine križnic, ki jo glede na uporabo umeščamo v skupino solatnic. Odporna je na nizke temperature in bolj ali manj uspešno prezimi.

Obstaja več vrst različnih rukol in vse gojimo na enak način. Razlikujejo se po velikosti in obliki listov pa tudi po pikantnem okusu. Večji, a nekoliko manj narezani in aromatični listi so značilni za navadno rukolo (Eruca sativa). Ta vrsta je najbolj razširjena za vzgojo. Manjši, bolj narezani listi z močnejšim okusom pa za vrsti tankolistni dvoredec (Diplotaxis tenuifolia) in obzidni dvoredec (Diplotaxis muralis). Ti dve imenujemo tudi divja rukola in ker bolje prenašata nizke temperature sta primerni za pozno jesenski pridelek.

Rukolo pogosteje sejemo neposredno na gredo. Največ listne mase dajejo zgodnje pomladanske in jesenske setve. V vmesnem obdobju lahko setve ponavljamo, a poleti zaradi toplejših in daljših dni hitro uide v cvet. Možna je tudi vzgoja iz sadik.

Se želiš podati v svet lastne samooskrbe z zelenjavo?

Rukola vzgoja - kdaj in kako sejati

Neposredna setev na gredo

Setev rukole na gredo opravimo kadar koli od začetka aprila do konca avgusta. V praksi je najbolje, da jo sejemo dvakrat. Prvič v začetku aprila in nato še avgusta, da se izognemo zahtevnejši vzgoji v poletnih mesecih. Avgusta ali še v začetku septembra jo sejemo neposredno v rastlinjak za pridelek v zimskih mesecih.

Po dolžini grede pripravimo sadilne jarke globine okoli 2 cm (v kompost malenkost globlje). Na gredi širine 75 cm pripravimo 4 sadilne jarke na razdalji 20 cm, pri gredi širine 100 cm pa en jarek več. Jarke izdatno zalijemo z vrtno zalivalko brez razpršilca. Posejemo semena, ki naj padajo na razdalji okoli 3 do 5 cm v vrsto. Nato seme s kompostno zastirko zagrnemo in obvezno dobro potlačimo ali pa zagrnjeno seme kar pohodimo. Tako bo v boljšem stiku s tlemi in s tem omogočimo uspešno kalitev. Gredo do sredine maja pokrijemo z vrtno kopreno. Semena na prostem kalijo med 8 do 10 dni.

Postopek setve je enak kadar koli med aprilom in avgustom. S kopreno rukolo ščitimo še do sredine maja, kasneje ni več potrebe. Bolj kot prehajamo v topli del leta, bolj pozorni smo na vlažnost cele grede.

Vzgoja sadik in presajanje na gredo

Za vzgojo sadik rukole prvo setev opravimo v sredini marca, okoli 20 dni prej kot poteka setev na gredo. Prve sadike še vzgajamo v notranjih prostorih, če imamo rastlinjak, pa kar v njem. Pozorni smo le na nočne temperature pod 0 °C, ko jih prestavimo na toplo ali pa čez noč dogrevamo.

Sadike rukole vzgajamo brez pikiranja, saj zelo hitro rastejo in so kot sadike pripravljene že v 20 do 25 dneh. Sejemo med pet do deset semen v končno sadilno enoto, ki je pri rukoli srednje velikosti. Rastline bodo rastle kot skupki in jih bomo tudi kot skupke presadili na gredo. Sejemo v vlažen substrat in semena posujemo s suhim substratom 0,5 cm na debelo. Ker uspešno kalijo v temi, lahko posejane sadilne enote pokrijemo. Odkrijemo takoj, ko opazimo prve kalčke, kar je lahko že v treh dneh.

Rukola kot sadika je pripravljena za presajanje na prosto v začetku ali sredini aprila. Presadimo jo na prazna mesta, kjer neposredno sejana rukola mogoče ni uspešno kalila, ali pa na drugo določeno mesto na vrtu. Medvrstna razdalja naj bo 20 cm, sadike pa v vrsti presadimo 10 cm narazen, torej za eno enoto bolj narazen kot pri setvi. Tudi sadike do maja pokrijemo z vrtno kopreno.

 

Ti je napisan postopek vzgoje všeč?

Zate imamo slikovit in tehnično dodelan spletni tečaj za popolno samooskrbo z zelenjavo 365 dni v letu.

Sadilno sosledje

Zgodnja setev nam služi kot predposevek, kamor bomo v maju sadili izrazito poletne plodovke. Sejemo jo lahko v dodanem jarku ob korenju ali pastinaku, saj rukola raste nizko pri tleh in jo prej poberemo. Za jesenski pridelek lepo zapolni prazno mesto, ki na primer ostane na gredi za bučkami, fižolom, čebulo in rdečo peso. Ker rukolo sejemo istočasno kot motovilec in špinačo, jih lahko skupaj kombiniramo na isti gredi.

Nega

Rastlin, pri katerih sproti nabiramo sveže liste, ne zastiramo z listjem, s slamo, travnim odkosom ali katero koli drugo nepredelano zastirko. Enako je pri rukoli, saj se pri zastiranju listi prej umažejo. Veliko bolje je, da sejemo (in presajamo sadike) v kompostno zastirko, ki ravno tako ščiti tla. Pri rukoli se držimo sadilne razdalje za setev in enkrat večje razdalje (20 na 10 cm) pri presajanju sadik, da s svojimi listi zastira tla. Okoli mladih rastlin z orodjem ali ročno redno odstranjujemo morebiten plevel.

Prve spomladanske setve navadno ni treba dodatno zalivati, v kolikor smo pri setvi dobro zalili sadilne jarke. Presajene sadike redno zalivamo prvi teden dni, nato pa postopoma čim manj, da se rastlina globoko ukorenini. Če je preko zasaditve vrtna koprena, zalivamo preko nje.

Se želiš izmojstriti pri vzgoji zelenjave?

Izzivi in nevšečnosti

Glavno nevšečnost na rukoli naredi bolhač, ki objeda njene liste. Čeprav zaradi luknjic morda ne izgleda privlačno, so listi popolnoma užitni in uporabni. Večji problem predstavljajo takšni listi profesionalnim pridelovalcem, ki pridelek tržijo. Najboljša preventiva je pokrivanje z vrtno kopreno do sredine maja in kasneje z insektno mrežo, ki pa težave ne reši vedno v celoti.

Pridelek

Rukola prinaša obilo pridelka, dokler ne začne cveteti. Obiramo jo že v 30 do 40 dneh od setve. Postopoma obtrgujemo zunanje oz. najstarejše liste, ki niso večji od 25 cm. Iz sredice tvori rastlina vedno znova nove liste. Ko imamo goste liste (ali smo jo presadili kot skupke), z eno roko zagrabimo šop listov in z drugo z nožem odrežemo okoli 2 do 3 cm od tal, da ne ranimo srčike rastline, iz katere bo še naprej izraščala. Ko rastlina zacveti, se rast listov upočasni in tudi listi niso več tako mehki in sveži, temveč postanejo vlaknasti. Jesenski pridelek pobiramo na enak način vse do močnejše zmrzali, ki bo rastlino uničila. Korenina preživi in spomladi lahko ponovno požene v rast. Rukolo nabiramo do takrat, ko začne cveteti.

Nabiranje z rezanjem celega šopa, ki se ponovno obraste.

Skladiščenje

Rukola je najboljša sveža. Nabiramo jo tudi za uporabo dan ali dva kasneje. Shranjevanje za daljši čas se najbolje obnese v obliki pesta, kjer nasekljano rukolo shranimo v olivnem olju.