Paprika

Capsicum annuum
Pisane sladke paprike so že dodobra osvojile slovenske vrtove. Toploljubno plodovko vzgajamo iz sadik, da dozori in da dovolj plodov v našem podnebju. Sočni in sveži plodovi nas hranijo od junija do oktobra.

Družina: Razhudnikovke (Solanaceae)
Sorodne rastline: paradižnik, jajčevec, feferoni, čiliji, krompir, tobak, fizalis

Paprika vzgoja - kdaj in kako sejati

Paprike gojimo na prostem in v rastlinjakih. V obeh primerih vzgajamo sadike, ki jih ob pravem času presajamo na prosto. Paprike, ki bodo rasle v rastlinjakih, lahko sejemo že v januarju, v drugi polovici februarja pa za rast na prostem. Semena sejemo na gosto v eno večjo posodico in kalimo na toplem mestu (nad 22°C). Takoj ko vzklijejo, potrebuje svetlobo. Ko razvijejo druge liste, prepikiramo rastline v posamezne sadilne lončke/sadilne platoje. Izbiramo močne in dobro razvite rastline. Nerazvite raje zavržemo in s tem naredimo naravno selekcijo za boljši pridelek. Za razvoj kvalitetnih sadik, izberemo substrat bogat s hranili, kot je vermikompost.

Pred presajanjem sadik na prosto in v rastlinjak, jih nekaj dni utrjujemo ob kakšni južni steni ali kar v rastlinjaku, da se "navadijo" na zunanje temperature.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

V rastlinjak sadike presajamo v drugi polovici aprila. Na grede na prostem jih presajamo v maju in vse do konca junija. Med posameznimi sadikami naj bo 25 do 40 cm razdalje. Paprike odlično rastejo posajene gosto skupaj. Odlično se obnese tudi presajanje sadik v "šopih", kjer se med seboj podpirajo, zato jih lahko sadimo tudi po 3 sadike skupaj v eno sadilno jamico.

Mešani posevki

Paprika se na vrtu dobro obnese z večino zelenjadnic, priporočljiva je kombinacija z ognjičem. Ker jo na prosto presajamo v mesecu maju, lahko gredico pred tem zasadimo s solato, špinačo, mlado čebulo ...

Bolezni in škodljivci

Korenine mladih sadik rad pohrusta bramor in voluhar. Plodovi zaradi vremenskih nihanj lahko začnejo gniti, ali pa se gniloba pojavlja zaradi glivičnih, lahko tudi zaradi bakterijskih okužb. Izogibamo se skupnemu sajenju s paradižnikom, papriko, krompirjem in tobakom (razhudniki).

Nega

Po presaditvi sadik na prosto, dobro zalijemo. Kasneje zalivanje zmanjšamo, saj je kompostna zastirka vlažna in precej zmanjša potrebo po zalivanju. Rastlino negujemo na dan za plod ali cvet. Kadar obilo plodi, ji za oporo postavimo nižje količke, da se rastlina ne povesi ali celo prelomi. Odlična pa je opora iz vodoravno položene vrtne mreže, ki poveže rastline med seboj in si dajejo oporo za rast.

Paprika in vodoravna mreža kot opora.
Paprika in vodoravna mreža kot opora.

Pridelek

Ste posadili sadike rdeče paprike, rastejo pa zelene? To je normalno, saj so zelene v bistu še nedozorele rdeče paprike. Potrebno je počakati nekaj tednov, da plodovi dozorijo in se obarvajo rdeče. Tako kot zelen paradižnik, ki že oblikuje končno velikost in obliko, potem pa traja še nekaj tednov, da dozori in s tem spremni barvo.

Zeleno papriko, pa čeprav še ni zrela, uporabljamo v kuhinji. Je precej manj sladka in debela kot rdeča paprika, pa tudi malenkost težje prebavljiva. Tudi paprike ostalih barv (rumene, oranžne ...) imajo lahko več barv pri zorenju svojih plodov in na začetku nikoli niso tako sladke, kot če dokončno dozorijo. Ko paprike dozorijo, so v splošnem vedno bolj intenzivnih barv.

Plodove paprike pobiramo od junija do oktobra, ko dosežejo polno obarvanost plodov. Pri pobiranju si pomagamo z nožem. Pecelj je precej močan, da zdrži težo ploda, zato s trganjem plodov hitro ranimo večji del rastline. Pridelek pobiramo na dan za plod ali cvet, da vzpodbujamo cvetenje in tvorjenje novih plodov.

Skladiščenje

Papriko je najbolje porabiti svežo v njeni rastni sezoni. Nabrana na dan za plod na hladnem počaka vsaj teden dni. Za daljše shranjevanje se odlično obnese v kombinaciji z drugo poletno zelenjavo v obliki zelenjavnih omak in namazov, ki jih skuhamo in vložimo ali zamrznemo. Zamrznemo lahko tudi narezane koščke paprike.

Vzgoja Na prostem V rastlinjaku
Januar
Februar  SETEV SETEV/PIKIRANJE
Marec  SETEV/PIKIRANJE PIKIRANJE
April PIKIRANJE PRESAJANJE
Maj PRESAJANJE RAST
Junij RAST PRIDELEK
Julij PRIDELEK PRIDELEK
Avgust PRIDELEK PRIDELEK
September PRIDELEK PRIDELEK
Oktober  PRIDELEK PRIDELEK
November  PRIDELEK
December
Te zanimajo točni datumi za setev v letošnji sezoni?
Tjaša Štruc

O papriki

Vzgoja lastnih sadik paprike ni preveč zahtevna, le dovolj zgodaj jo moramo posejati in skrbeti, da je na toplem. Na vrtu je posajena gosto in v šopih, tako pri nama uspeva najbolje. Zrele, sladke rdeče paprike so moje najljubše, saj je njihova uporaba v kulinariki najbolj raznolika.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus

Zrela sladka rdeča paprika

Razvoj plodu paprike