Rdeča parpika, ki je še zelena. :)

Šele ko dozori, rdeča paprika postane rdeča

Ste posadili sadike rdeče paprike, rastejo pa zelene? 🙂 To je normalno, saj so zelene v bistu še nedozorele rdeče paprike.

Kdaj pa potem postane rdeča?

Potrebno je počakati nekaj tednov, da plodovi dozorijo in se obarvajo rdeče. Tako kot zelen paradižnik, ki že oblikuje končno velikost in obliko, potem pa traja še nekaj tednov, da dozori in s tem spremeni barvo.

Zeleno papriko, pa čeprav še ni zrela, uporabljamo v kuhinji. Je precej manj sladka in debela kot rdeča paprika, ter malenkost težje prebavljiva. Tudi paprike ostalih barv (rumene, oranžne ...) pri zorenju svojih plodov spreminjajo več barv in na začetku nikoli niso tako sladke, kot pri dokončni zrelosti. Ko paprike dozorijo, so v splošnem vedno bolj intenzivnih barv.

Še nekaj besed o letošnji papriki

Opora za papriko iz vodoravno napete vrtne mreže deluje več kot odlično! Na robu grede sva postavila količke in na njih napela mrežo. Ko rastlina raste, se začne prepredati skozi mrežo, ki poveže in stabilizira celotno gredo. Res priporočava vsakemu, da paprike presadi na gosto (20-40 cm narazen) in med njimi vodoravno napne mrežo za grah oz kumare. Več o vzgoji paprike: VZGOJA PAPRIKE

Vodoravna opora in paprika
Vodoravna opora in paprika.

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂