Paprike rade rastejo zelo gosto skupaj

Paprike rade rastejo zelo gosto skupaj

Prvo kot prvo, paprika ima rada bolj vlažno podnebje in več vode v tleh kot paradižnik. Zaradi tega razloga sva jo vedno sadila gosto skupaj, da je osenčenost tal večja in od jutranje rose ali dežja več vlage ostane med listi rastlin.

Zares gosta zasaditev

Letos pa sva šla na skrajno mejo z gosto zasaditvijo. Na 3 m3 je raslo 50 rastlin paprik!  Razmak med posameznimi rastlinami v vrsti je bil 20 cm in 40 cm med vrstami. Rezultati so bili odlični! Veliko pridelka na mali površini, malo potrebe po zalivanju in nič plevela zaradi osenčenosti tal ter zelo enostavna nega rastlin brez obtrgovanja ali privezovanja razvejanih steblov paprik.

Opora malo drugače

Oporo sva jim postavila iz vodoravno položene mreže (ponavadi se uporabljajo za grah ali kumare) v treh nivojih. Tako so rastline rasle med mrežami, se prepletle in dajale oporo ena drugi, brez potrebe po opori za vsako rastlino posebej. Ko so rasline zrasle, sva ob robu grede napela še nekaj vrvic, saj so se rasline zaradi teže plodov začele nagibati na vrtno pot. Močan veter ali nevihte niso polegle niti ene rastline.

Naslednje leto tak način goste vzgoje ponoviva!

Več o vzgoji paprike: PAPRIKA VZGOJA

Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂