Meta

Mentha spicata L.
Verjetno ena izmed najbolj razširjenih trajnih zelišč po slovenskih vrtovih. Njena vzgoja je enostavna, razširja se sama zelo hitro. Ko jo enkrat zasadimo na vrt, jo imamo za zmeraj. Zelo lepo se jo vzgaja v lončnih zasaditvah.

Družina: Ustnatice (Lamiaceae)
Sorodne rastline: melisa, bazilika, origano, rožmarin, šetraj

Meta vzgoja - kdaj in kako vzgojiti

Meto vzgajamo iz semen ali z deljenjem korenin. Zelo hitro se nam s koreninami razširja sama. Za vzgojo iz semen, meto v aprilu sejemo v večji lonček, od koder presadimo posamezne rastline.  Pozno jeseni ali zgodaj pomladi rastlino razmnožimo ali pomladimo tako, da del koreninskega sistema z lopato vzamemo kot koreninsko grudo in posadimo na izbrano mesto. Možno jo je vzgojiti tudi iz podtaknjencev, ki jih pripravimo v pomladanskem času, ko iz matične rastline odrežemo mlade in sveže vejice z nekaj listi. Vejice postavimo v kozarec z vodo, da iz nje poženejo koreninice. Nato rastlino posadimo v lonček, da razvije še močnejši koreninski sistem. Lahko jo posadimo na gredico, čudovito se jo vzgaja tudi v lončkih na kuhinjskem oknu ali v koritih na terasi in balkonu.

Kdaj presaditi in sadilna razdalja

Lastne ali kupljene sadike mete na prosto presajamo konec aprila, ko mine nevarnost pozebe. Če delamo podtaknjence sami, pazimo, da so rastline v lončkih dobro ukoreninjene in poganjajo nove liste.

Mešani posevki

Meta se lahko kombinira tako z ostalimi zelišči, kot zelenjadnicami. Je trajnica, ki se zelo hitro razrašča, zato je potreben premislek, kam na vrt jo želimo umestiti. Hitrost in način širjenja je odvisen od vrste mete, ki jo izberemo. Raste zelo bujno in hitro.

Bolezni in škodljivci

Pri meti ni pogostih bolezni ali škodljivcev. Poskrbeti moramo, da se dobro ukorenini in rastlina razvije močan koreninski sistem, da postane močno in zdravo zelišče.

Nega

Po presaditvi sadik, dobro zalijemo presajene rastline. Redno jo obrezujemo oziroma obtrgujemo listke in s tem spodbujamo košato, bujno rast. Če imamo meto posajeno v loncu ali koritu, v poletnem času skrbimo, da ima dovolj vode. V tem primeru zalivamo vsaj dvakrat na teden. V kompostni zastirki raste odlično. Jeseni, ko se dnevi skrajšajo in temperatura pade pod 15°C začne listje rjaveti. To je tudi znak, da rastlino dobro obrežemo do zemlje, saj čez zimo nadzemni del odmre. Kljub temu jo zaščitimo za zimo z debelo plastjo komposta, oz. če jo imamo posajeno v loncu, ga prestavimo v stanovanje/hišo.

Pridelek

Pobiramo liste in mlade vršičke vej. Obiramo postopoma in zmerno, od maja do septembra, da ima rastlina dovolj časa za ponovno rast. Porežemo le 1/3 dolžine vejic, da se lahko obnavlja. Najbolj aromatični listi so tik pred cvetenjem.

Skladiščenje

Največ arome dobimo iz svežih listov, za daljše skladiščenje jih posušimo. Meta se najpogosteje uporablja za pripravo čajev, uporabna je tudi v kulinariki, jedem doda eksotični in osvežilni pridih.

Vzgoja na gredici v loncu
Januar  ... ...
Februar  ... ...
Marec odstranimo zaščito ...
April RAST na prosto/RAST
Maj RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Junij RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Julij RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Avgust RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
September  RAST/PRIDELEK RAST/PRIDELEK
Oktober RAST RAST/PRIDELEK
November  porežemo in zaščitimo  v stanovanje/hišo
December  ...  ...
Tjaša Štruc

O meti

Meto sem na vrt presadila pred 4 leti in vem, da jo bom imela na voljo še mnogo let. Njeno hitro razraščanje po vrtu omejujem z rednim obrezovanjem in tudi puljenjem. Svežo porabim za pripravo osvežilnih zeliščnih limonad, pri pripravi azijskih jedi in svoje čajne mešanice čaja Obilja.

Vzgoja
Skladiščenje
Okus