Zgoraj zeliščni vrt, spodaj zelenjavni vrt, ki oskrbuje družino

To je najbolj obiskan zelenjavni in zeliščni vrt v Švici

Obiskala sva vrt, kjer je svojo poklicno pot naravnega zdravljenja začel A. Vogel. Nahaja se v vasici Teufen, v kantonu Appenzell. Oskrbnik posesti, Remo Vetter tukaj živi s svojo družino in skrbi za zeliščni vrt, muzej A. Vogla in prav poseben zelenjavni vrt.

Mikroklima območja

Posest se nahaja na 1000 m nadmorske višine. Klima švicarskih alp ni ravno idealna in je podobna kot recimo kje na Gorenjskem. Zato so njegove tehnike vrtnarjenja zelo iznajdljive.

Zeliščni vrt za obiskovalce in zelenjavni vrt, ki oskrbuje družino

Posest na kateri stojijo 4 objekti in mali steklenjak, je obdan z zeliščnimi zasaditvami rastlin. Med njimi na daleč izstopa ameriški slamnik, ki je pravi zaščitni znak A. Vogla, saj je na kipu upodobljen skupaj s šopkom ameriškega slamnika. Večino zelišč je lično posajenih v gredicah, ki so vse zastrte z debelo plastjo komposta. Gredice imajo rob iz lesa, potke med njimi so zastrte z lesnimi sekanci. Vsako zelišče je sistematično označeno z imenom in sliko produkta, ki iz nje nastaja, kot se za prezentacijski vrt spodobi. Za samo dinamiko urejenosti posesti, pa je nekaj zelišč tudi v večjih koritih ob sprehajalnih poteh. Ko se sprehodimo do t.i. vrtnarske hiše, zagledamo velik zelenjavni vrt, sestavljen iz dolgih kompostnih gredic, ki se spuščajo vzdolž hriba. Vsa zasajena zelenjava je v prvi vrsti namenjena domači uporabi petčlanske družine in ni namenjena za prodajo.

Skrbnik vrtov je pravi Leni vrtnar

Reno Wetter, Lazy gardener je skrbnik posesti in vrtov. Glede na to, da sva na ogled prišla nenajavljena, sva bila res vesela, da sva ga ujela ravno, ko je s svojo bakreno nihajno motiko urejal gredice na zelenjavnem vrtu. Seveda sva pristopila do njega, se predstavila in delila svojo zgodbo. Njegov posnetek na Youtubu je namreč eden močnih sprožilcev dogajanja na najinem vrtu ter navdušenja nad tem švicarskim orodjem. Z Robijem sta takoj zapadla v vrtnarsko debato, ki si jo oglejte v posnetku spodaj in na koncu obiska, sva tudi dobila v dar njegovo knjigo.

Osnova vseh gredic je kompostna zastirka

Ob sprehodu mimo vseh gredic, zeliščnih in zelenjavnih, se je hitro pokazalo, da imajo vse gredice za osnovo kompostno zastirko. Od šentjanževke, gabeza, facelije do brokolija, paradižnika in krompirja. To je še en lep praktičen prikaz kako univerzalen je kompost in da tudi zelišča za svojo uspevanje potrebujejo najboljšo univerzalno rodovitno osnovo in ne "grobih" pogojev z nerodovitno zemljo. Za pripravo gredic na zelenjavnem vrtu je uporabil ''hugel-kultur'' tehniko. Gre za dvignjene grede, ki imajo v sredini večje kose lesa, vej, ... na to pride plast zemlje in po vrtu plast komposta. S postopnim razkrajanjem grobega materiala v notranjosti gredice, se oddaja toplota, ki pripomore k uspešni rasti zelenjave v tej alpski klimi. Zato je mogoča vzgoja toploljubih rastlin brez rastlinjakov.

Gredic se praviloma nič ne obrača, štiha, saj to vse opravi narava sama. Pri zelenjavem vrtu, Remo Vetter na vsake 4-6 let, kompostno plast odmakne iz gredic, v sredico gredice doda svež lesni material, ki mu oddaja toploto za vzgojo zelenjave in nazaj doda zgornjo kompostno plast.

Zaključek

Čudovit obisk in sveže, praktično znanje z direktnimi primeri. Največja ugotovitev pa je definitivno, uporaba kompostne zastirke za zelišča, začimbnice in rože! Mit o tem, da zelišča ne potrebujejo rodovitnih tal, je resnično absurden. Še isti dan sva obiskala hektarje nasadov zelišč, kjer danes masovno izdelujejo izdelke pod blagovno znamko A. Vogel in na lastne oči videla ogromne količine komposta za vzgojo vseh zdravilnih rastlin. Vabljeni k ogledu videa:


Test kaljivosti starih semen
Setve, sadike in presajanje

Test kaljivosti starih semen

Decembrsko voščilo :)
Razmišljanja in neuspehi

Decembrsko voščilo 🙂